Rektorių užstojo savi

Kauno technologijos universiteto (KTU) rektorius Petras Baršauskas, ant kurio krito šešėlis dėl plagiato, sulaukė paramos. Šio universiteto bendruomenė, ištyrusi įtarimų sukėlusią monografiją, nustatė sutapimų su kitais leidiniais, bet plagiato neaptiko.

KTU rektorius  P.Baršauskas vakar tikino nesąs įsikibęs  į savo postą.<br>G.Bitvinsko nuotr.
KTU rektorius P.Baršauskas vakar tikino nesąs įsikibęs į savo postą.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Lanauskienė, „Lietuvos rytas“

2017-09-26 08:46, atnaujinta 2017-09-26 08:52

„Plagiato nėra, bet citavimo problemų yra ir jas reikia ištirti“, – vakar kalbėjo KTU akademinės etikos komisijos pirmininkas Nerijus Čepulis.

Jis aiškino, kad patikrinus monografiją per tarptautinę plagiato patikros sistemą „Cross Check“ buvo nustatytas kone ketvirtadalio darbo sutapimas su kitais leidiniais: „Bendras sutapimas su kitais leidiniais yra iki 24 procentų. Kitas labai svarbus parametras – koks didžiausias atitikimas su vienu šaltiniu. Jis yra 1–3 proc.

Jei bendra sutaptis su kitu šaltiniu yra iki 20 procentų, tai nekelia grėsmės dėl plagiato. Jei daugiau nei 20 proc., reikia, kad redaktorius peržiūrėtų atitikmenis. Kalbant apie sutapimą su vienu šaltiniu, sutapimas gali būti iki 3 procentų. Taip ir yra su šia monografija“, – aiškino N.Čepulis.

Pats KTU rektorius P.Baršauskas pripažino, kad netikslumų darbe yra, tačiau dėl plagiato jis esąs ramus: „Taip, yra ir skaudžių dalykų – supainiotos citatos. Yra gal septynios tokios klaidos. Nesužiūrėjau. Kaltas. Bet nėra nė vieno šaltinio, kuris darbe nepaminėtas. O klaidų tikrai daug. Didžiausia problema – citavimas.“

Rektorius puolimu prieš jį kaltina Vytauto Didžiojo universiteto mokslininkus: „Kaltinimai eina iš tų pačių žmonių, tuo pačiu stiliumi.

Kodėl? Tai yra aukštojo mokslo reformos pasekmė. Aš buvau vienintelis žmogus, kovojęs už svajonę Kaune turėti konkurencingą tarptautinį universitetą. O tai galima padaryti tik sujungiant aukštąsias mokyklas į vieną universitetą.“

Jis teigė nesąs įsikibęs į postą: „Uždirbu 3 tūkst. eurų – kvalifikuotas statybininkas gauna daugiau. Man svarbu tikslai ir idėjos. Esu pasirengęs atsistatydinti. Pasakiau tarybai: jei manote, kad tai blogai universiteto įvaizdžiui, tą pačią minutę galiu atsistatydinti.“

Plagiatą įžvelgė buvęs Vytauto Didžiojo universiteto rektorius Algirdas Avižienis, kuris ir pateikė skundą Akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriaus tarnybai.

Išnagrinėjęs anglų kalba parašytą P.Baršausko monografiją apie tarptautinio verslo vadybos principus A.Avižienis apstulbo – darbe jis aptiko sutapimų su šešiais užsienio mokslininkų straipsniais ir knygomis, išleistomis dar prieš monografijos pasirodymą.

Akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriaus tarnyba šį mėnesį pradėjo tyrimą dėl A.Avižienio nurodytų faktų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.