Pasakė, kaip vyktų parlamentinis tyrimas dėl neteisėtų ryšių

Antradienį susirinkusiai frakcijų koalicinei tarybai buvo aptartas planuojamas parlamentinis tyrimas dėl galimų neskaidrių parlamentarų ryšių su interesų grupėmis. Tyrimo gaires pristatė Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas, „valstietis“ Vytautas Bakas.

V.Bakas prakalbo apie galimą parlamentinį tyrimą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
V.Bakas prakalbo apie galimą parlamentinį tyrimą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-09-28 08:53, atnaujinta 2017-09-28 09:04

„Mūsų partneriams detaliau pristačiau konkrečias sritis, kurias norima tirti. Sutarta pagalvoti iki trečiadienio. Jeigu kas nors norės jas patikslinti, nežinau kokiu būdu, neišsplatinant informacijos galima tikslinti, bet aš manau, kad įtikinau, kad to tyrimo iniciatyva yra pagrįsta“, – po tarybos posėdžio sakė V.Bakas pridurdamas, kad dabar reikia sulaukti koalicijos partnerių sprendimo.

Pasak V.Bako, yra kelios kryptys, kuriomis vyks tyrimas. Pirma – „Rosatom“, arba kaip sakė V.Bakas, kas buvo už Mindaugo Basčio iš Lietuvos pusės, nes kas jį rėmė iš Rusijos pusės yra žinoma.

Kaip sakė Seimo narys, būtina užduoti klausimus, kas Lietuvoje rūpinasi „Rosatom“ interesais aukščiausiame politiniame lygmenyje.

Antra kryptis, tai verslo neskaidri ir neteisėta įtaka Lietuvos politinei sistemai ir priimamiems sprendimams.

„Aš taip detalizavau atvejus. Bet viešai to padaryti negalėčiau, nes tokiu atveju elgčiausi neteisėtai ir būtų proga sužlugdyti pačią iniciatyvą“, – žurnalistams sakė V.Bakas.

Trečioji kryptis – strateginės Lietuvos įmonės ūkio sektoriuje ir į jas darytos didžiulės investicijos, kurios V.Bako ir kitų prie tyrimo iniciatyvos prisidėjusių Seimo narių įsitikinimu, padarė didelę žalą valstybei.

„Ne visos investicijos, bet kai kurie projektai, kurie yra tikrai solidūs ir kurie yra susiję su nacionalinio saugumo interesais.

Tik noriu priminti, kad kai NSGK baigė tyrimą dėl M.Basčio, buvo vieningai pasakyta, kad teks grįžti prie šito klausimo, nes Seimas buvo suformulavęs labai aiškią užduotį ir abejoju, kad komiteto nariai ir tyrimo iniciatoriai tikėjosi, kad atliekant tyrimą paaiškės ir kitų aplinkybių, kurios atsako į daugelį politinės korupcijos klausimų“, – kalbėjo NSGK komiteto pirmininkas V.Bakas.

Jis sakė neabejojantis, kad jei būtų pradėtas parlamentinis tyrimas, darbo atsirastų ir teisėsaugai.

Šiuo metu visišką pritarimą yra pareiškusi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcija, taip pat kai kurie Seimo nariai iš kitų frakcijų. Tam, kad tyrimas prasidėtų, turi pritarti Seimo dauguma.

Pasiūlymas dėl tyrimo Seime turėtų būti registruotas kitą savaitę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.