Aušra Maldeikienė pasisakė apie Ramūno Karbauskio elgesį: „Visi yra paklaikę“

Ramūno Karbauskio pokalbiai su Artūru Skardžiumi ir pareiškimai apie Antikorupcijos komisijos pirmininką Vitalijų Gailių užtraukė jam nemalonumų. Politikas buvo dar kartą apskųstas Seimo Etikos ir procedūrų komisijai.

Politikė tokį R.Karbauskio elgesį prilygino tam, lyg Aukščiausiojo Teismo pirmininkas aptarinėtų bylą su įtariamu nusikaltėliu.<br> Lrytas.lt nuotr.
Politikė tokį R.Karbauskio elgesį prilygino tam, lyg Aukščiausiojo Teismo pirmininkas aptarinėtų bylą su įtariamu nusikaltėliu.<br> Lrytas.lt nuotr.
A.Maldeikienė sakė, kad R.Karbauskis elgiasi ne pagal savo įgaliojimus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
A.Maldeikienė sakė, kad R.Karbauskis elgiasi ne pagal savo įgaliojimus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
V.Gailius pats norėjo trauktis iš komisijos pirmininko pareigų.<br>T.Bauro nuotr.
V.Gailius pats norėjo trauktis iš komisijos pirmininko pareigų.<br>T.Bauro nuotr.
Vyksta tyrimas dėl A.Skardžiaus galimos neteisėtos veiklos.<br>T.Bauro nuotr.
Vyksta tyrimas dėl A.Skardžiaus galimos neteisėtos veiklos.<br>T.Bauro nuotr.
 Etikos ir procedūrų komisija svarstys R.Karbauskio elgesį.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
 Etikos ir procedūrų komisija svarstys R.Karbauskio elgesį.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
R.Karbauskis tikina, kad su A.Skardžiumi susitarimų neturi.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
R.Karbauskis tikina, kad su A.Skardžiumi susitarimų neturi.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2017-09-28 15:37, atnaujinta 2017-09-29 08:11

Naujienų agentūros BNS neoficialiomis žiniomis, R.Karbauskis Antikorupcijos komisijos, kuri atlieka tyrimą dėl galimų A.Skardžiaus neteisėtų veiksmų, posėdžio išvakarėse buvo susitikęs su A.Skardžiumi ir keliais kitais „valstiečių“ atstovais.

Socialdemokratas A.Skardžius kėlė sąlygą, kad jo parama frakcijų koalicijai, be kita ko, priklausys nuo to, kaip bus sprendžiamas Antikorupcijos komisijos vadovo klausimas.

Naujienų portalas lrytas.lt primena, kad V.Gailius pats nusprendė trauktis iš einamų pareigų po to, kai Liberalų sąjūdžiui, kuriam jis atstovauja, buvo pareikšti įtarimai dėl galimo kyšininkavimo ir prekybos poveikiu.

Tačiau jo vadovaujama komisija nesiėmė svarstyti jo pasitraukimo ir nusprendė tai daryti tada, kai bus baigtas tyrimas dėl A.Skardžiaus.

Kreipėsi į komisiją

Skundą dėl R.Karbauskio elgesio Etikos ir procedūrų komisijai pateikė Mišrios Seimo narių grupės nariai Aušra Maldeikienė ir Bronislovas Matelis.

„Man atrodo, kad R.Karbauskis nėra susipažinęs su Seimo statutu. Visi yra paklaikę nuo to. Yra V.Gailius, yra nepriklausoma Antikorupcijos komisija ir jie turi nagrinėti A.Skardžiaus klausimą.

Tai ką daro valdančiosios daugumos lyderis – susitinka su Skardžiumi ir aptarinėja, kaip vyksta komisijos darbas“, – kalbėjo A.Maldeikienė.

Politikė tokį Seimo nario elgesį prilygino tam, lyg Aukščiausiojo Teismo pirmininkas aptarinėtų bylą su įtariamu nusikaltėliu. Parlamentarės nuomone, R.Karbauskis taip pažeidė etikos normas.

A.Maldeikienės teigimu, R.Karbauskis neturi tokių įgaliojimų, kaip kelti ultimatumus V.Gailiui ir nurodyti, kad šis turintis rinktis ar lieka vadovauti Antikorupcijos komisijai, ar palieka Liberalų sąjūdį. Būtent tokią sąlygą „valstiečių“ lyderis įvardino komisijos pirmininkui.

„Antikorupcijos komisiją renka Seimas, o pirmininką patvirtina komisija. Kur ten Karbauskis? Čia nėra logikos. Jis neturi įgaliojimų tokiems dalykams, jis pažeidžia statutą.

Pažeistos procedūros ir, manau, kad ir etika. Žmogus aiškiai nesupranta savo kompetencijų“, – situaciją komentavo Seimo narė.

Ji taip pat teigė, kad į tokį galimą R.Karbauskio elgesį negalima žiūrėti pro pirštus, nes A.Skardžiaus situacija nėra eilinė, o visa istorija gali pasibaigti socialdemokrato apkalta.

A.Maldeikienė ir B.Matelis prašo Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pradėti tyrimą ir apklausti R.Karbauskį, A.Skardžių ir V.Gailių, ar pirmieji du asmenys nedarė spaudimo Antikorupcijos komisijos pirmininkui dėl šiuo metu vykdomo tyrimo rezultatų.

Taip pat Seimo nariai ragina komisiją apklausti R. Karbauskį ir A. Skardžių, ar jie privačiuose pokalbiuose neaptarinėjo būsimo Antikorupcijos komisijos vadovo likimo, ir ar nebuvo aptariama išankstinė sąlyga, kad V.Gailius liks savo pozicijoje tik su sąlyga, jog Seimo Antikorupcijos komisija nutars, kad A.Skardžius nesupainiojo viešųjų ir privačiųjų interesų.

Sprendimui įtakos nepadarys

Paklaustas apie šią situaciją Antikorupcijos komisijos pirmininkas V.Gailius sakė, kad nesvarbu, ką sako R.Karbauskis, sprendimą ar likti pareigose ir ar likti partijoje, priims pats, be kitų įtakos. 

 

„Mano pozicija labai aiški. Vadovybė turi persikrauti. Pats į vadovybę atėjau birželio mėnesį ir galvoju, kad mes ne viską padarėme. Gal tegul ateina kiti. O gal ir padarėme“, – sakė V.Gailius.

Vertinti informacijos, kad R.Karbauskis ir A.Skardžius aptarinėjo Antikorupcijos komisijos veiklą, Seimo narys nenorėjo, nes pats to pokalbio negirdėjo, apie jį skaitė tik spaudoje.

Informaciją vadina melu

Tuo tarpu etikos pažeidimais kaltinamas R.Karbauskis tikina, kad nei jis, nei jo kolegos su A.Skardžiumi asmeniškai susitikę nebuvo ir jokių Antikorupcijos komisijos tyrimo detalių ar galimų įtakų bei pažadų neaptarinėjo.

„Visa tai, kas buvo pasakyta mano atžvilgiu, kad buvo susitikimai ar susitarimai, visa tai yra melas. Niekada nesu to pasakęs ir tokių susitikimų nebuvo nė su vienu iš mūsų“, – tikino „valstiečių“ lyderis.

Jis tikino, kad prie jo ir dar keleto LVŽS frakcijos narių Seimo plenarinių posėdžių salėje priėjęs A.Skardžius paklausė, kas nutiktų tyrimui, jei V.Gailius nebebūtų komisijos pirmininku. „Valstiečiai“ esą atsakę, kad tokiu atveju viskam vadovautų jų frakcijos atstovas.

Tai, kad pats V.Gailius norėjo trauktis iš komisijos pirmininko pareigų, R.Karbauskis vadina logišku sprendimu. Pasak R.Karbauskio, jei Antikorupcijos komisijos pirmininko atstatydinimo klausimas pasiektų Seimo salę, visi „valstiečiai“ balsuotų už V.Gailiaus pašalinimą iš pareigų.

Tiesa, jis tikino, kad liberalui V.Gailiui, kaip vadovui, jokių pastabų neturi, tačiau nepritaria tam, kad komisijai vadovautų asmuo iš partijos, kuriai pareikšti įtarimai. Likti poste jis galėtų, pasak R.Karbauskio, tik sustabdęs arba nutraukęs narystę Liberalų sąjūdyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.