Europos prizas Palangai jau pasiekiamas ranka

Palangos kurortas dar per žingsnį priartėjo prie Europos Tarybos Parlamentinės asamblėjos kasmet Senojo žemyno miestams skiriamo Europos prizo. Į jį gali pretenduoti miestas, kuris prieš tai įveikia visas šio aukšto įvertinimo pakopas – jau yra gavęs Europos Garbės diplomą, Garbės vėliavą ir Garbės ženklą.

Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Sep 29, 2017, 4:52 PM, atnaujinta Sep 29, 2017, 4:55 PM

Pastarasis apdovanojimas Palangai buvo įteiktas neseniai kurorte vykusios Baltų vienybės dienos šventės metu. Šį ženklą iš Prancūzijos miesto Strasbūro į Palangą atvežė ir Lietuvos pajūrio kurorto merui Šarūnui Vaitkui įteikė Europos Tarybos Parlamentinės asamblėjos garbės narys Jose Mendes Bota.

Šiais apdovanojimais įvertinamas miestų indėlis plėtojant tarptautinius ryšius ir propaguojant europietiškas vertybes.

Siekia aukščiausio apdovanojimo

Garbės ženklą iki šiol yra gavę tik keli Lietuvos miestai, kurie taip pat pretenduoja į Europos prizą, tačiau vienintelė Palanga ant priešpaskutinio laiptelio atsistojo per tokį trumpą laiką.

Savo žygį link Europos prizo didžiausias Lietuvos kurortas pradėjo 2014 metais, kai buvo apdovanotas Europos diplomu. Jau kitais metais Palangai buvo įteikta Europos Garbės vėliava. Europos Garbės ženklo kurortas sulaukė tik po metų pertraukos.

„Nenoriu spėlioti, kada mūsų miestas gaus patį Europos prizą, tačiau norime tikėti, kad to ilgai laukti neteks“, – sakė Palangos miesto savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus vedėjas Robertas Trautmanas.

Miestams, įvertintiems Europos prizu, skiriamas prizas – 20 tūkst. eurų. Jis įteikiamas to miesto jaunimo bendruomenei, kuri sprendžia, kokioje srityje šiuos pinigus panaudoti.

Iki šiol iš Lietuvos miestų šiuo apdovanojimu 2003 metais buvo įvertinta vienintelė Klaipėda, kurios jaunimo delegacija už šiuos pinigus keliavo į 2004 metais Atėnuose vykusias Olimpines žaidynes.

Palanga garsėja visame žemyne

Tačiau svarbiausia yra tai, kad šis aukščiausias Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos įvertinimas žinią apie miestą nugalėtoją paskleidžia po visą Europą. „Mums, tarptautinio kurorto pripažinimo siekiančiam miestui, tai yra labai svarbu“, – įsitikinęs Palangos miesto vadovas Š. Vaitkus.

„Džiugu, kad beveik kasmet sulaukiame Europos Tarybos įvertinimo. Juk esame nedidelė bendruomenė, lašelis viso žemyno mastu, tačiau Europos Tarybos Parlamentinė asamblėja mus vertina ir pripažįsta, kad esame pavyzdys tūkstančiams Europos miestų“, – sakė R. Trautmanas.

Apie galimybę siekti Europos prizo apdovanojimų pirmą kartą palangiškiai sužinojo prieš penkerius metus, kai į šventę „Palangos stalas“ atvyko gausi Palangos miesto-partnerio iš Vokietijos, Bergeno Riugeno saloje, delegacija. Šis miestas neseniai buvo pelnęs pirmąjį Europos Tarybos apdovanojimą – Europos Garbės diplomą.

Palangos miestas jau tuomet galėjo pasigirti gausiu savo užsienio miestų-partnerių būriu ir aktyviais kontaktais su tų miestų bendruomenėmis. Tad Europos Tarybai išsiuntusi savo tarptautinės veiklos ataskaitą, Palanga netrukus sulaukė savo pastangų įvertinimo.

Šiemet pelnęs Garbės ženklą Lietuvos kurortas jau susilygino su savo partneriu Bergenu Riugeno saloje, kuris taip pat yra sulaukęs tokio paties įvertinimo.

Draugystė vis aktyvesnė

Kultūros skyriaus vedėjo R. Trautmano manymu, Palanga taip sparčiai žygiuoja link Europos prizo todėl, kad beveik kasmet plečiamas draugų ratas. Paskutiniu metu miestų partnerių sąrašas pasipildė Ukrainos ir Izraelio miestais. Dabar Palanga draugauja su 12 miestų iš 10 užsienio šalių.

Anot R.Trautmano, tai nėra vien tik „popierinė“ draugystė – plečiami ryšiai tarp bendruomenių, į tarptautinę veiklą yra įsijungusios beveik visos miesto įstaigos, kurios keičiasi tarpusavio vizitais, renginiais, kolektyvų koncertais.

Į Palangą kalėdiniams skaitymams jau kelis kartus buvo atvykę vokiečių mokiniai iš Bergeno. Į tokį pat renginį Vokietijoje vyko ir palangiškiai.

Įvairiose Latvijos miestuose ir Palangoje vykstančiose šventėse keičiamasi folkloro kolektyvais. Liepojoje, Jūrmaloje ir kituose Palangos miestuose-partneriuose ne kartą yra koncertavęs Palangos orkestras.

Dabar brandinama nauja iniciatyva – skatinti Palangos ir Elato – miesto-partnerio iš Izrealio ­ pedagogų, moksleivių bei jaunimo bendradarbiavimą, keitimąsi patirtimi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.