Iki ausų dėl nelegalios šaudyklos įklimpęs Jurijus Borisovas prisipažino

Skandalingas verslininkas, buvęs nušalinto per apkaltą prezidento Rolando Pakso patarėjas ir jo rinkiminės kampanijos rėmėjas 61 metų Jurijus Borisovas giliai įklimpo dėl savo nelegalios šaudyklos Trakų rajone.

 Dėl nelegalios šaudyklos įklimpęs J.Borisovas buvo priverstas pripažinti, jog požeminis statinys Trakų rajone egzistuoja.<br> LR nuotr.
 Dėl nelegalios šaudyklos įklimpęs J.Borisovas buvo priverstas pripažinti, jog požeminis statinys Trakų rajone egzistuoja.<br> LR nuotr.
 Dėl nelegalios šaudyklos įklimpęs J.Borisovas buvo priverstas pripažinti, jog požeminis statinys Trakų rajone egzistuoja.<br> LR nuotr.
 Dėl nelegalios šaudyklos įklimpęs J.Borisovas buvo priverstas pripažinti, jog požeminis statinys Trakų rajone egzistuoja.<br> LR nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2017-09-29 17:00, atnaujinta 2017-09-29 17:20

J.Borisovas bene pirmą kartą buvo priverstas pripažinti, jog požeminis statinys egzistuoja, nors anksčiau iki dantų ginkluota apsauga prie jos ilgą laiką neprileido nei žurnalistų, nei geofizikų, nei antstolio.

Rusijos gynybos ministerijoje įdarbintas šios šalies pilietis J.Borisovas netrukus teisme turės aiškintis dėl nelegalios 309 metrų ilgio požeminės šaudyklos Vainių kaime, kuri yra viena ilgiausių privačių šaudyklų Europoje, savo dydžiu galinti konkuruoti net su oficialių ginklų gamintojų šaudyklomis.

Statybos inspektoriai jau pateikė Trakų rajono apylinkės teismui ieškinį dėl šaudyklos nugriovimo. Naujienų portalui lrytas.lt apie tai pranešė Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos atstovė Asta Kazickienė.

Savo atsiliepime teismui buvęs R.Pakso rėmėjas dėstė – neva nepateikta įrodymų, jog požeminis statinys yra savavališkas.

Tokie aiškinimai kelia šypseną, nes legaliai šaudyklai įrengti yra numatyti griežti reikalavimai.

Rusijoje daugiausiai laiko praleidžiantis skandalingasis verslininkas įtikinėja neturintis galimybių įteisinti statinio – požeminės šaudyklos.

Jam esą nebuvo įteiktas privalomasis nurodymas.

Dabar šis objektas kartu su žemės sklypu yra perleistas bendrovei „Geovika“, kuri yra siejama su J.Borisovu.

Ši firma anksčiau jam pačiam ir priklausė. „Geovikos“ direktore tapo J.Borisovo bendrovės „Avia Baltika“ juristė Jūratė Vainikonienė. Manoma, jog faktiškai „Geoviką“ iki šiol valdo J.Borisovas.

Jei negriautų, tą padarytų inspekcija

Statybos inspekcija prašo teismo įpareigoti J.Borisovą per tris mėnesius nuo sprendimo įsiteisėjimo dienos pašalinti savavališkos statybos padarinius – nugriauti požeminį statinį.

Jei jis to nepadarytų, inspektoriai prašo teismo leisti jiems patiems užsiimti griovimu, išieškant išlaidas iš J.Borisovo.

Taip pat prašoma už kiekvieną uždelstą reikalavimų neįvykdymo dieną įpareigoti verslininką mokėti po 30 eurų baudą.

Bylos pralaimėjimo atveju J.Borisovas laikui bėgant patirtų nemažus nuostolius, jei nevykdytų teismo sprendimo.

Valstybė jau pasiekė nedidelę pergalę, privertusi „Geoviką“ nugriauti stoginę, savavališkai prie ežero pastatytą Žerebėnų kaime (Trakų r.).

Ši bendrovė įpareigota nugriauti ir kitą, maždaug 360 kvadratinių metrų ploto nelegalų ūkinį pastatą objektą – jo statyba, užklupus inspektoriams, dar nebuvo baigta.

Apie šaudyklą pranešė žmona

Reikalavimas nugriauti šaudyklą surašytas asmeniškai J.Borisovui, kuris su savo žmona Irina sodybą ėmė plėsti daugiau kaip prieš 15 metų.

Sutuoktiniai Borisovai supirkinėjo sklypus, esančius Trakų rajone, Vainių ir Skersabalės kaimų apylinkėse. Sklypai buvo sujungti į 150 hektarų teritoriją, kurią juosia aukšta tvora ir saugo automatais ginkluota sargyba.

Apie požeminę šaudyklą statybos inspektoriams pranešė J.Borisovo žmona Irina, vykstant judviejų skyryboms.

Įtariama, jog šaudykloje gali būti laikomas ir ginklų arsenalas.

Greičiausiai todėl šią privačią teritoriją akylai sergėja ginkluoti apsaugininkai.

Ilgesnė už J.Borisovo šaudyklą Lietuvoje yra tik Giraitėje (Kauno r.) esančioje valstybinėje ginkluotės gamykloje.

Jei iškiltų grėsmė šalies laisvei, šaudykla, manoma, galėtų pasinaudoti agresoriaus pajėgos.

Šioje sodyboje yra įrengti net lėktuvų kilimo takas ir sraigtasparnių nusileidimo aikštelė. Kad joje galėjo koncertuoti žinomi Rusijos atlikėjai, buvo pastatyta ir didelė vasaros estrada.

Į teritoriją – tik per teismą

I.Borisova, jog į šaudyklą galima patekti iš vieno teritorijoje esančių statinių.

Tikrintojai įėjimo į šaudyklą neaptiko – įtariama, kad jis galėjo būti panaikintas, įrengtus antrą įėjimą kitoje vietoje.

„Geovikos“ apsaugininkai neįleido į teritoriją nei žurnalistų, nei I.Borisovos advokato, nei antstolio.

Statybos inspekcija nusprendė atlikti geofizikinius tyrimus – specialiais prietaisais būnant išorėje ištirti, kas slypi po žeme.

Šiems darbams atlikti buvo pakviesta bendrovė „GeoBaltic“.

Apsauga, pamačiusi svečius, sutiko įleisti tik Statybos inspekcijos specialistus ir policijos pareigūnus – svarbiausiems tyrimo dalyviams, geofizikams, sklypo vartai buvo užtrenkti.

Valdos šeimininkai geofizikus buvo priversti įsileisti tik teismo keliu.

Panaudoję georadarą ir atlikę elektrinę tomografiją, tyrėjai aptiko kelių šimtų metrų ilgio požeminį statinį.

Dabartiniams savininkams, „Geovikos“ atstovams neigiant požeminio statinio buvimą, savavališkos statybos aktas surašytas J.Borisovui.

Nugriauti statinį po žeme J.Borisovas privalėjo dar iki šių metų gegužės vidurio, bet to nepadarė iki šiol.

Statybos inspekcijai su juo susisiekti nepavykdavo.

Klerkai leido aptverti net ežerus

Borisovams supirkus sklypus Trakų rajone, šiose valdose iškilo didžiulė tvora, visuomenei atimant galimybę prieiti prie Skersabalio ir Akies ežerų didžiulė tvora.

Išaiškėjo, kad Trakų rajono savivaldybės administracija dar 2009 metais neteisėtai leido aptverti šią teritoriją, kurioje neva bus laikomi laukiniai žvėrys.

Vietos klerkai pažeidė įstatymus, uždegdami žalią šviesą tvorai, nes žvėrims laikyti reikėjo aplinkosaugininkų leidimo. Kilus triukšmui, mėginta panaikinti savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymą.

Tačiau pernai liepą pagalbos ranką tvoras rentusiems turčiams ištiesė Aplinkos apsaugos agentūra, išdavusi leidimus laikyti nelaisvėje laukinius gyvūnus.

Juokingiausias ir ryškiausiai valdžios neįgalumą atskleidžiantis faktas – aptvertame nuo visuomenės sklype nei prieš 8 metus, nei vėliau nebuvo aptikta jokių žvėrių pėdsakų.

Valdininkai, daugelį metų nesugebėję patikrinti, ar žvėrys ten yra laikomi, lengva ranka praėjusiais metais brūkštelėjo reikalingus parašus.

Pasak Statybos inspekcijos atstovės A.Kazickienės, Trakų rajono savivaldybė nepanaikino leidimo apriboti žmonių patekimą į užtvertus sklypus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.