Nelaimės darbe: žmones prispaudžia blokai, sutraiško presai

Savaitės pradžia Kaune paženklinta nelaimės – vykdant žemės kasybos darbus darbininkui ant kojų užkrito blokas. Spėjama, kad nelaimingas atsitikimas šįkart įvyko dėl darbuotojo neatsargumo. Panašių ar net skaudesnių įvykių registruojama kone kasdien.

Šiaurės prospekte vykdant žemės kasybos darbus pirmadienį susižalojo darbininkas – vyrui ant kojų užkrito blokas. <br>G.Bitvinsko nuotr.
Šiaurės prospekte vykdant žemės kasybos darbus pirmadienį susižalojo darbininkas – vyrui ant kojų užkrito blokas. <br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Paulius Lemežis („Lietuvos rytas“)

Oct 2, 2017, 6:56 PM, atnaujinta Oct 2, 2017, 7:55 PM

Šį kartą galima džiaugtis – nelaimingas atsitikimas baigėsi laimingai. Kauno klinikose gydomas 47-erių vyras jau atsigavęs po patirto šoko, jo būklė stabili.

Įmonės „Liverus“, Šiaurės prospekte vykdančios kasybos darbus, vadovas Vaidas Vilimas teigė, kad darbuotojas pripažino, jog nelaimė atsitiko per jo neapdairumą.

Valstybinė darbo inspekcija pradėjo nelaimingo įvykio tyrimą, įvykio aplinkybes aiškinasi ir Kauno policija.

Nelaimės darbo metu dar gana dažnos. Blogiausia tai, kad neretai darbuotojai patys, žinodami riziką, taisykles laužo dėl greitesnio rezultato ar patogumo.

Klaidos kainuoja brangiai

Šįmet Kauno apskrityje registruotose įmonėse įvyko trys mirtini, 18 sunkių ir 491 lengvas nelaimingas atsitikimas darbe.

„Mirtinu nelaimingu atsitikimu laikomas toks, kai darbuotojas darbo vietoje žūsta. Sunkus – tai sveikatos sutrikdymas, kurį galima paremti sunkių sužalojimų klasifikacinių požymių sąrašu.

Dažniausiai tai atviri kaulų lūžiai, akių pažeidimai (net apakimas), daugybiniai sužeidimai, vidaus organų sužeidimai, stuburo lūžiai, kai netenkama galūnių. Kai kurios nelaimės gali lemti neįgalumą“, – paaiškino Valstybinės darbo inspekcijos Nelaimingų atsitikimų ir profesinių ligų skyriaus vedėjas Saulius Balčiūnas.

Nelaimingo atsitikimo metu patirtą žalą nustato sveikatos priežiūros įstaiga, į kurią kreipiasi nukentėjusysis.

Kai įvyksta sunkus arba mirtinas nelaimingas atsitikimas darbe, darbdavys yra įpareigotas apie tai pranešti ne tik Valstybinei darbo inspekcijai, bet ir teritorinei prokuratūrai, nukentėjusiojo artimiesiems, šeimos nariams.

Jei nelaimė įvyksta dėl darbuotojo klaidos, įmonei tai kainuoja. „Jei įmonėje įvyko sunkus arba mirtinas nelaimingas atsitikimas darbe, įmonė perkeliama į aukštesnę socialinio draudimo įmokų grupę, t.y. darbdavys moka didesnius mokesčius trejus metus“, – teigė Nelaimingų atsitikimų skyriaus vedėjas.

Bandymas nuslėpti nelaimingą atsitikimą darbe taip pat gali paploninti darbdavio piniginę. Bauda už tai gali siekti beveik 1,5 tūkst. eurų.

Priežastis sieja su rizika

Kaip ir Šiaurės prospekte pirmadienį nutikusi nelaimė, taip ir kitos neretai būna susijusios su darbuotojų neapdairumu arba pavojaus nesuvokimu, neįvertinimu.

Paprašytas įvardyti, dėl ko dažniausiai nutinka nelaimės darbe, S.Balčiūnas visas priežastis siejo su rizika.

Esą darbuotojai mėgsta laužyti taisykles. Vieną, antrą, trečią kartą pabandę ir sėkmingai įvykdę darbą, įsitikinę savo jėgomis žmonės išmoksta rizikuoti sąmoningai. O tai negarantuoja sėkmės ir kitąkart.

Kai darbuotojai laužo taisykles – viena, bet daug baisiau, kai patys darbdaviai nesuvokia rizikos, kuri yra jų kuriamose darbo vietose.

Tokių atvejų, pasak Darbo inspekcijos atstovo, taip pat yra.

Didelė patirtis neapsaugo

Įmonės „Enerstenos gamyba“ teritorijoje Ateities plente skaudi nelaimė įvyko pernai – mirtinai buvo prispaustas čia dirbęs vyras.

Po šio įvykio buvo pradėtas vidinis įmonės inicijuotas tyrimas, sugriežtintos saugos taisyklės.

„Enerstenos gamybos“ darbuotojų saugos ir sveikatos tarnybos specialistė Asta Ziemelytė-Karpavičienė teigė, kad buvo surengti darbų saugos instruktažai, pakeista tam tikrų darbų organizavimo tvarka, sugriežtintos taisyklės, atsirado net specialios kortelės, primenančios apie darbų saugą. Taip pat apribotas patekimas į teritoriją, kurioje vyksta darbai.

„Apmaudu, tačiau gana dažnai tokiose situacijose atsiduria įmonėse ilgai dirbantys darbuotojai, kurie turi didžiulę patirtį.

Ilgus metus dirbdami darbų saugos atžvilgiu pavojingus darbus ir praradę budrumą kai kurie darbuotojai nustoja saugotis.

Dažnas net komentuoja: „Tiek metų nieko nenutiko, kas gi čia šiandien kitaip?“ – apgailestavo pašnekovė.

Mirtis gali būti absurdiška

Darbo inspekcijos duomenimis, tiktai maža dalis nelaimių darbe įvyksta dėl techninių priežasčių.

Pavyzdžiui, traktorininkas presavo šiaudus specialiu presu. Darbo metu presas sugedo. Kadangi traktorininkas dirbo vienas, jis užlipo ant preso pasižiūrėti, kas nutiko. Dėl neapdairumo vyrą juostiniai diržai įtraukė į presą ir mirtinai suspaudė. Tai, anot S.Balčiūno, ir techninė priežastis, ir darbo organizavimo spragos.

Yra buvęs ir gana absurdiškas nelaimingas atsitikimas.

„Būdamas neblaivus darbuotojas tempė prekių transportavimo vežimėlį. Įšoko į važiuojančio automobilio priekabą, betraukdamas vežimėlį neišlaikė pusiausvyros ir užsimušė. Absurdiškesnės mirties turbūt reikėtų gerokai paieškoti“, – pasakojo Darbo inspekcijos specialistas.

Yra pasitaikę ir smurto atvejų darbe.

Pasak S.Balčiūno, daugiausia nelaimingų atsitikimų darbe nutinka statybų, miškininkystės, žemės ūkio ir logistikos srityse. Tipiški atvejai – kritimas iš didelio aukščio statybvietėse, žemių užgriuvimas kasybos metu.

Nepavyko išgelbėti trijų gyvybių

Praėjusią savaitę Domeikavos seniūnijos Eigirgalos kaime ekovatą gaminančios įmonės teritorijoje žuvo vyras, dirbęs pagalbiniu darbininku. Kūnas rastas priešgaisrinio vandens telkinyje.

Gegužę Eiguliuose, Ašigalio gatvėje, atliekant žemės kasimo darbus 1,5 metro gylyje du darbininkus užgriuvo žemių krūva. Vieną jų iškėlus pavyko atgaivinti, kito – ne.

Gegužę Petrašiūnuose, Nemajūnų gatvėje, taip pat įvyko nelaimė: kasant šulinį darbininką užgriuvo smėlis. Vos 20-ies sulaukęs vaikinas mirė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.