Saulius Skvernelis pasakė, ar kreipsis dėl pagalbos ūkininkams

Premjeras Saulius Skvernelis patvirtino, kad dar šią savaitę bus kreipiamasi į Europos komisiją, prašant paramos atlyginti žalą Lietuvos ūkininkams. Kurie dėl vasaros pabaigoje siautusių liūčių patyrė dešimtimis milijonų eurų skaičiuojamus nuostolius. Trečiadienį Vyriausybė svarstys, ar ekstremalią situaciją paskelbti visoje šalyje, sakė premjeras „LRT radijo“ eteryje.

Premjeras pasakė, ar kreipsis dėl pagalbos ūkininkams.<br>T.Bauro nuotr.
Premjeras pasakė, ar kreipsis dėl pagalbos ūkininkams.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 3, 2017, 7:55 AM, atnaujinta Oct 3, 2017, 9:33 AM

„Trečiadienį Vyriausybė šitą klausimą svarstys – ar paskelbti ekstremalią situaciją visoje šalyje“, - sakė premjeras. 

„Mes tikrai turime nestandartinę situaciją mūsų ūkio sektoriuje. Ir turime keliolika rajonų Lietuvoje, kur situacija yra tikrai sudėtinga. Todėl šitas sprendimas, kuri vakar pasiūlė ekstremalių situacijų komisija, paskelbti ekstremalią situacija visoje šalyje, sudarytų galimybę kreiptis į Europos komisiją dėl nuostolių“, – sakė premjeras. Dar pridurdamas, kad taip sistema būtų sprendžiama vieningai visoje šalyje.

„Taip pat atsirastų ir galimybė panaudoti Vyriausybės rezervo lėšas. Tai leis sutvarkyti ir teisinę bazę ir padaryti taip, kad sprendžiant šitą situaciją atskiruose regionuose, nereikėtų dirbtinai pritempti tą pagalbą“, – „LRT radijo“ eteryje sakė premjeras Saulius Skvernelis.

Paklaustas, ar dar šią savaitę bus kreipiamasi į Europos komisiją, S.Skvernelis patikino, kad tikrai taip. „Turime visus argumentus, iš kurių galima tikėtis, kad šitą žalą gali būti kompensuoti“, – sakė ministras pirmininkas.

Visgi premjeras nenorėjo tiksliai įvardinti, kokie žemdirbių patirti nuostoliai ir teisingesni. Vieni skaičiavimai nurodo apie 40 milijonų eurų žalą, kiti – virš 200 milijonų.

Premjero teigimu, reikia atkreipti dėmesį ir į vieningą skaičiavimo sistemą. „Mes turime ydingos nuostolių skaičiavimo metodikos pavyzdžių. Mes privalėsime patvirtinti vieningą nuostolių skaičiavimą metodiką, tada jau būtų galima operuoti vienodais skaičiais“, – sakė premjeras.

Paskelbus ekstremalią situaciją, Vyriausybė ieškos galimybių paremti žemdirbius, naudojant valstybės rezervą.

S.Skvernelis praėjusią savaitę teigė, kad Vyriausybės rezervą, kuriame yra tik 1,5 mln. eurų, galima būtų panaudoti kompensuoti žemdirbių išlaidas teisininkams derybose su produkcijos supirkėjais.

Dėl rugpjūtį siautusių liūčių ūkininkai negalėjo įvažiuoti į laukus ir nuimti derliaus, pasėti žieminių pasėlių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.