Romo Zamolskio viltį grįžti į tėvynę daužo teismas

Rusijos teismas atmetė Romo Zamolskio prašymą leisti atlikti bausmę Lietuvoje, nes jis neatlygino nukentėjusiajam žalos. R.Zamolskis teisinasi, kad neturi pinigų, nes už grotų jam neleidžiama dirbti.

Rašyti skundus R.Zamolskiui padeda neseniai jo žmona tapusi S.Zamolskienė.
Rašyti skundus R.Zamolskiui padeda neseniai jo žmona tapusi S.Zamolskienė.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė, „Lietuvos rytas“

2017-10-03 07:59, atnaujinta 2017-10-03 08:08

Jekaterinburgo teismas traiško 47 metų R.Zamolskio viltis ištrūkti iš Rusijos kalėjimo ir jam skirtą 15 metų laisvės atėmimo bausmę atlikti Lietuvoje.

Šio miesto Čkalovo rajono teismas atmetė jo prašymą deportuoti į gimtinę ir pareiškė, kad lietuvis Rusijoje turės kalėti, kol atlygins žalą verslininkui Aleksandrui Kasjanovui ir jo žmonai, kuriuos R.Zamolskis su bendrininkais Valerijumi Povarovu ir Michailu Kloku 2004 metų liepos 16 dieną bandė susprogdinti.

Turi sumokėti visi trys

Nors R.Zamolskis teisme aiškino, kad nei jis, nei jo draugai nebandė Kasjanovams pro langą įmesti granatos, o prasiskolinęs verslininkas pats suvaidino pasikėsinimą į save, teismas buvo kitokios nuomonės.

Trijulė buvo pripažinta kalta dėl pasikėsinimo ir turi Kasjanovams atlyginti žalą – R.Zamolskis ir V.Povarovas po milijoną rublių (apie 14 600 eurų), M.Klokas – 600 tūkstančių rublių (apie 8760 eurų).

Nors nuosprendis įsiteisėjo daugiau nei prieš metus, R.Zamolskis žalos verslininkui neatlygino.

Jis teisinasi, kad mielai tai padarytų, bet pinigų neturi, o dirbti negali, nes to jam neleidžia įkalinimo įstaigos administracija.

Nori dirbti, bet negali

Dėl to, kad negali dirbti, R.Zamolskis ir vos prieš pustrečios savaitės jo oficialia žmona tapusi Svetlana Miakotina jau kurį laiką rašo skundus įvairioms institucijoms.

„Vyras nori dirbti, užsidirbti, pradėti mokėti teismo priteistą sumą nukentėjusiajam, tačiau jam neleidžiama, nes jis nėra Rusijos pilietis, neturi jokios specialybės ir įdarbinimui reikalingų dokumentų – darbo knygelės ir medicinos draudimo“, – piktinosi Zamolskiene tapusi moteris.

Dėl nepalankaus teismo sprendimo R.Zamolskis ketina rašyti apeliacinį skundą, o S.Zamolskienė žada kreiptis į teismą ir prašyti išaiškinimo, kaip galima sumokėti milijoną rublių, jei jos vyrui nesudaroma galimybių užsidirbti net kelių šimtų rublių per mėnesį.

Vos suduria galą su galu

Padėti sutuoktiniui sumokėti Kasjanovams priteistą sumą moteris taip pat negali, nes po to, kai 2014 metų rugpjūtį R.Zamolskis buvo sulaikytas, ji buvo priversta parduoti jųdviejų bendrą ūkį ir sumokėti skolas bankams.

Pasak S.Zamolskienės, dabar jos pajamos yra tik apie 12 tūkstančių rublių (apie 175 eurus) per mėnesį, todėl ji su dviem mažamečiais vaikais vos pati suduria galą su galu. Gerai, kad padeda motina, kitaip išvis sunkiai galėtų pragyventi.

Rusija nekreipia dėmesio į prašymus

Prašymą atlikti bausmę Lietuvoje R.Zamolskis pateikė šį pavasarį per Lietuvos ambasadą Rusijoje.

Lietuvos teisingumo ministerija tam neprieštaravo, nes mūsų teisėsaugininkai jau nuo 2014 metų rugpjūčio, kai R.Zamolskis buvo sulaikytas Jekaterinburge, siekia jį susigrąžinti į Lietuvą. Tačiau Rusijos teisingumo ministerija į jų paklausimus nereaguoja.

Jei R.Zamolskio svajonė vis dėlto kada nors išsipildys ir jis bus grąžintas į gimtinę, kurioje įtariamas nužudymais, plėšimais ir pasikėsinimais nužudyti, jis iš kalėjimo greičiausiai neišeis.

Tačiau perspektyva, kad vyras sėdės Lietuvoje iki gyvos galvos, S.Zamolskienės negąsdina: „Aš jo nepaliksiu, mes su vaikais paskui jį eisime bet kur.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.