Įvertino galimus kandidatus į prezidentus: vienas jų turi viską, ko reikia naujajam tautos tėvui

Nors iki prezidento rinkimų dar daugiau nei metai, viešumoje vis dažniau pasigirsta pavardės žmonių, kurie gali būti kandidatais į naujojo šalies vadovo postą. Štai trečiadienį apie ketinimus kautis dėl Prezidentūros užsiminė Seimo narė Aušra Maldeikienė. Ji leidžia suprasti, kad kandidatuos, jeigu nekandidatuos Ingrida Šimonytė.

Kas bus D.Grybauskaitės įpėdinis?<br> Lrytas.lt koliažas
Kas bus D.Grybauskaitės įpėdinis?<br> Lrytas.lt koliažas
 Aušra Maldeikienė<br> J.Stacevičiaus nuotr.
 Aušra Maldeikienė<br> J.Stacevičiaus nuotr.
 Andrius Tapinas<br> J.Stacevičiaus nuotr.
 Andrius Tapinas<br> J.Stacevičiaus nuotr.
 Ingrida Šimonytė<br> J.Stacevičiaus nuotr.
 Ingrida Šimonytė<br> J.Stacevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis<br> J.Stacevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis<br> J.Stacevičiaus nuotr.
Naglis Puteikis<br> J.Stacevičiaus nuotr.
Naglis Puteikis<br> J.Stacevičiaus nuotr.
 Visvaldas Matijošaitis<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 Visvaldas Matijošaitis<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 Gitanas Nausėda<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 Gitanas Nausėda<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 Robertas Dargis<br> J.Stacevičiaus nuotr.
 Robertas Dargis<br> J.Stacevičiaus nuotr.
 Vygaudas Ušackas<br> M.Patašiaus nuotr.
 Vygaudas Ušackas<br> M.Patašiaus nuotr.
 Vilija Blinkevičiūtė<br> J.Stacevičiaus nuotr.
 Vilija Blinkevičiūtė<br> J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

Oct 4, 2017, 7:11 PM, atnaujinta Oct 5, 2017, 10:08 AM

Panašu, kad rinkimuose ketina dalyvauti Pramonininkų konfederacijos prezidentas Robertas Dargis. Visuomenė, pagal viešoje erdvėje pasirodžiusias apklausas, prezidentu norėtų matyti premjerą Saulių Skvernelį ir Kauno merą Visvaldą Matijošaitį.

Apie tai „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“ žurnalistė Daiva Žeimytė kalbėjosi su dienraščio „Lietuvos rytas“ apžvalgininku Vytautu Bruveriu bei viešųjų ryšių specialistu Arijumi Katausku.

– Kandidatų pavardžių daugėja – S.Skvernelis, V.Matijošaitis, ekonomistas Gitanas Nausėda, Seimo narė Ingrida Šimonytė, diplomatas Vygaudas Ušackas, Seimo narys Žygimantas Pavilionis, Naglis Puteikis, kuris vienintelis paskelbė, kad tikrai sieks prezidento sosto, A.Maldeikienė leidžia suprasti, kad būtų nieko prieš.

Pone Bruveri, kurie žmonės galėtų tapti realiais kandidatais?

– (V.Bruveris) Man akivaizdu ir minėtos apklausos liudija, kad bent pirmas dvejetukas aiškus – premjeras S.Skvernelis ir Kauno meras V.Matijošaitis. Aš asmeniškai manau, kad jeigu ponas Matijošaitis tikrai apsispręs dalyvauti rinkimuose ir rimtai žengs į rinkimus, jis ir bus pagrindinis favoritas. Priežastis pagrindinė – jis turi viską, ko reikia naujajam tautos tėvui, naujajam tautos patinui ir būsimam Dalios Grybauskaitės įpėdiniui.

Tos nepartinės, antipartinės, populistinės, neva ūkiškos ir pragmatiškos, ne politiškos politikos „trendas“ ir pagrindinė tendencija, kuri dabar vyrauja mūsų politikoje – ne tik Lietuvos politikoje – vyraus ir toliau. Manau, kad šis „trendas“ vyraus ir toliau, o ponas Matijošaitis yra tobulas jo atstovas. Už tai jam skiriu favorito laurus, jei jis dalyvaus.

– O visi kiti?

– (V.Bruveris) Išskyrus poną Skvernelį, jei jis dalyvaus, visus kitus, galbūt grubiai, bet labai ryžtingai priskirčiau antram ešalonui, antrai lygai, galbūt antrojo turo kandidatais, iš kurių neblogus šansus antrajame ture turėtų turėti ponas Puteikis, ponas Dargis, ponas Auštrevičius. Aišku, mes kalbam apie labai skirtingas figūras, kurios apeliuotų į labai skirtingus rinkėjus, elektoratus.

Kokios dangaus kūnų konfigūracijos galimos, sudėtinga įžvelgti, likus daugiau nei metams iki viso veiksmo. Mano nuomone, pagrindinis favoritas būtų pakankamai aiškus, jeigu ponas Matijošaitis dalyvautų prezidento rinkimuose, net nepaisant to, jei prezidento rinkimuose dalyvautų ir ponas Skvernelis.

– Pone Katauskai, jūs sakote, kad būsimieji rinkimai bus labai įdomūs.

– (A.Katauskas) Taip. Faktas yra vienas, kad rimtų pastarųjų prezidentinių rinkimų mes neturėjome. Tiek paskutinis pono Valdo Adamkaus išrinkimas po Rolando Pakso, tiek dvi kadencijos prezidentės – rinkimai nebuvo tokie agresyvūs savo eiga. Šiais rinkimais mes matome, kad į rinkimus gali ateiti labai didelius organizacinius ir finansinius resursus turintys asmenys.

Iš vienos pusės dideli pinigai, iš kitos pusės didelės žinios ir dideli organizaciniai resursai, kurie yra už kandidatų. Plius neužmirškime, kad pagrindinės partijos dar neiškėlė savo kandidatų. Atsimenant kritiką konservatoriams, kai jie nekėlė partijos lyderio kandidatūros per rinkimus, akivaizdu, kad turėsime ir šį.

Kad ir kaip jie pritartų vienai ar kitai linijai ar matytų, kad jie negali laimėti rinkimų, resursai bus skirti didžiuliai, nes partijai tai yra pakankamai svarbus dalykas. Jau nekalbant apie socialdemokratus. Įdomu, kokie jie iš viso bus per rinkimus.

– (V.Bruveris) Kandidatams ir apskritai politinėms partijoms– bent toms, kurias mes vadiname tradicinėmis, sisteminėmis, klasikinėmis politinėmis partijomis – joms apskritai labai rimto vaidmens šiuose prezidento rinkimuose neskirčiau.

– Jūsų manymu, nepartiniai kandidatai bus pagrindiniai?

– (V.Bruveris) Arba tie kandidatai, kurie labai aiškiai pozicionuos save kaip ne partinius ir net antipartinius kandidatus ir antipartinės politikos kandidatus. Tarp šitų bus pagrindinės rungtynės, politinės partijos dar, mano nuomone, nelabai rimtos žaidėjos visame šiame žaidime bus, nes jos savo įsčiose tiesiog neturi figūrų, kadrų, kurie galėtų būti pirmosios lygos žaidėjais.

Gal socialdemokratų ponia Blinkevičiūtė nebent – visada visiems tinkanti ar bent pensininkų aktyviausios dalies elektorato motina. Čia gal vienintelė figūra.

– V.Ušackas pozicionuojamas su konservatoriais. Jis kol kas nepasakė, kad galėtų dalyvauti nuo konservatorių partijos.

– (V.Bruveris) Manau, kad jis tikrai dalyvaus. Nepasakė dėl to, kad ten vyks nemaža vidinė kova, o nemaža vidinė kova vyks ir dėl to, kad pono Ušacko labai nemėgsta ponia Grybauskaitė. O konservatoriai visada, žiūrėdavo į prezidentę kiekvienu svarbiu politiniu momentu. Ir apskritai bus nemažas faktorius, ką prezidentė ar atvirai ir viešai, ar neatvirai ir neviešai, bet pakankamai akivaizdžiai laimins.

Užmiršome žurnalisto pono Tapino figūrą. Gali būti, kad jis gali turėti prezidentinių ambicijų ir būti kaip prezidentės laiminamas kandidatas. Nors ši versija kai kam gali atrodyti juokinga ir fantastiška, bet aš jos neatmesčiau. Užmiršome Liberalų sąjūdį, kurio kandidatas greičiausiai bus Europos Parlamento narys ponas Auštrevičius.

– Taip pat yra ponas Nausėda, ponia Maldeikienė, ponia Šimonytė.

– (V.Bruveris) Ponios Šimonytės perspektyvas, skirtingai nuo dešiniojo feisbuko burbulo, vertinčiau prastokai, net itin prastai. Manau, kad ponia Šimonytė, kaip adekvati moteris, supranta savo perspektyvas. Ponas Puteikis ir ponia Maldeikienė – čia bus du pagrindiniai varžovai. Jeigu jie būtų vienis, tai būtų tobulas kandidatas antrajai Lietuvai – rėksnių ir kovotų prieš buvusį elitą, sistemą ir visus klanus antrajai Lietuvai. Deja, jie yra du ir jie vienas kitą valgys.

– Pone Katauskai, ar iš komunikavimo viešojoje erdvėje pastebite, kad kažkuris iš minėtų žmonių, apie kuriuos dažniausiai kalbama kaip apie galimus kandidatus, lyg ir pradėjo prezidentinę kampaniją?

– (A.Katauskas) Manau, kad jie visi jau pradėjo prezidentinę kampaniją. Laikotarpis iki oficialios kandidatūros iškėlimo yra vienas iš etapų, bet darbai yra pradėti ir kiekvienas uosto savo teritoriją, žiūri, kaip jam seksis. Reiktų paminėti Kauno merą, kuris savo interviu pradeda dėlioti žinutes, skirtas D.Grybauskaitės palaikytojams, jis labai aiškiai išreiškė poziciją, kaip jis gerbia ją, kokios prezidentės savybės patinka. Jis tai daro proaktyviai, nekalbinamas, tarsi neužduodant klausimo.

– Ir pakritikuoja S.Skvernelį, kad jis per daug ironiškai kalba ir per daug sau leidžia.

– (A.Katauskas) Jis akivaizdžiai ruošiasi tiems rinkimams agresyviausiai, visų kitų – stumdymasis. G.Nausėdos – aš dar žiūrėsiu, pono Dargio pasakymas, kad jis lyg ir sako, kad dalyvauja, bet vėlgi priklauso nuo situacijos. Visus juos reiktų traktuoti kaip pirmojo etapo apsižvalgytuves, juo labiau rinkimai nėra vien kandidatūros iškėlimas, tai yra komandos sudarymas, resursų susirinkimas.

– Į ką tie, kurie galvoja apie kandidatavimą, turėtų kreipti didžiausią dėmesį? Yra kita Lietuva, feisbuko burbulas – daug įvairiausių elementų. Turbūt kandidatas turėtų labai aiškiai apsispręsti, kur link jis eina. Į ką rinkiminė kampanija 2019 m. turėtų būti labiausiai kreipiama?

– (A.Katauskas) Manau, kad mes labai didelių pokyčių nematysime. Tikrai nenutiks taip, kad staiga subėgs jaunimas, balsuojantis pirmą kartą, rinkti prezidento 100 proc. Tikrai ne. Mes matysime pasiskirstymus panašius, kokius matėme per visus rinkimus.

Žinoma, tas burbulas truputėlį iškraipo situaciją ir atrodo, kad kai tu sėdi feisbuke, visas feisbukas seniai išsirinkęs prezidentą ir mes gyvensime iki neaišku kurių metų kažkieno vadovaujami. Tačiau mes matysime labai daug veiksmų vietoje, susitikimuose. Dėl to komandos yra labai svarbios.

Dar neužmirškime, kad tuo pat metu vyks ir savivaldybių rinkimai, kurie kritiškai svarbūs kai kurioms partijoms – ir socialdemokratams išsiaiškinti, o kaip gi jie atrodo tuose regionuose, kiek jų yra likę. Mes matysime tam tikrą miksą, kokteilį, bet kažkokio didelio pokyčio ir fokuso pasikeitimo tikrai ne. Kiekvienas kandidatas turės savo rinkėją, į kurį daugiausia ir taikys. Akivaizdu, kad Matijošaitis yra Matijošaitis, jis išsikels Kauną kaip pavyzdį, kaip yra padaręs – turbūt ne tik Kauną, bet ir darbo vietos, mokesčiai sumokėti. Tai yra jo stipriosios savybės.

– Jis apskritai kalba, kad Kaunas yra visa Lietuva.

– (A.Katauskas) Pats Vilnius pasimovė šiek tiek ant šito dalyko. Puikiai sudėlioti kai kurie veiksmai lėmė, kad Kaunas atsirado Lietuvos centru.

– Pone Bruveri, kaip jūs aiškinate tai, kad V.Matijošaitis – lokalus politikas, vienos savivaldybės meras staiga tampa antru pagal palankumą, populiarumą visuomenėje vertinamu politiku?

– (V.Bruveris) Gal neaiškinsiu, o priminsiu vieną istorinį faktą. Kas buvo savo karjeros pradžioje tūlas Viktoras Uspaskich? Jis buvo vadinamas Kėdainių kunigaikščiu. Ir jis buvo Kėdainių kunigaikščiu. Ir lokalus politikas, jei jis turi tam tikrus resursus, pirmiausia piniginius – šlamančius ir skambančius resursus, gali tapti matomas puikiai ir nacionaliniu mastu.

Be to, lokalumas irgi yra sąlyginis. Vis tiek, kaip bežiūrėsi, Kaunas yra Kaunas – antras pagal dydį Lietuvos miestas. Dėl man ne visai suprantamų ir mistiškų priežasčių jis dabar yra tapęs dėmesio centru, kuris traukia ne tik antrosios Lietuvos, bet ir dešiniojo feisbuko burbulo akį. Čia užgriebiami visos Lietuvos, visi Lietuvos segmentai.

– O S.Skvernelis, kuris dar nepasako iki galo, kad kandidatuos, bet akivaizdžiai matosi, kad norėtų?

– (V.Bruveris) Jis kraujuoja ir kraujas nekreša. Kai tu esi premjeras, tai nėra pati patogiausia pozicija startuoti prezidento rinkimuose, nebent startuoji greitai. Pabūni šiek tiek premjeru, pakeli pensijas ar primeti 10 eurų prie dar ko nors, kokių nors pašalpų, išmokų ir patogiu momentu startuoji. Bet liko dar nemažai laiko, politinė padėtis švelniai tariant yra sudėtinga, jeigu nepasakysim chaotiška.

Kritikos valdančiajai mažumai bus vis daugiau ir, aišku, kritikos smaigalyje bus ir ponas Skvernelis. Be to prisiminkime vidinę dviprasmišką ir įtemptą situaciją, kalbu apie valstiečius, tiksliau politinę grupuotę, kuri vadinasi valstiečiais ir žaliaisiais. Antagonizmas tarp Seimo ir Vyriausybės tik stiprės, asmeninis antagonizmas tarp Karbauskio ir Skvernelio, kuris matomas plika akimi, irgi stiprės.

Jeigu ponas Skvernelis ir nuspręstų, nepaisant visko, dalyvauti prezidento rinkimuose, kaip kieno kandidatas jis eitų? Abejoju, ar ponas Karbauskis pasirašytų jau dabar, kad Skvernelis būtų žaliųjų valstiečių kandidatas. Manau, kad kur kas realesnis potencialus valstiečių ir žaliųjų kandidatas į prezidentus būtų dabartinis Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis. Jis dabar palengva, galbūt pats to nenorėdamas, yra ruošiamas šitam vaidmeniui. Bet ne ponas Skvernelis.

– Pone Katauskai, pagal ką būsimuose rinkimuose gali rinktis visuomenė? Ar jie labiau kreips dėmesį į asmenybes, ar balsuos už idėjas?

– (A.Katauskas) Būtų labai smagu, jeigu balsuotų už idėjas, idėja šalia asmenybės turi būti, bet akivaizdu, kad asmenybė yra kur kas svarbiau, dėl ko mes išskiriame poną Matijošaitį. Jis yra nesulaužomas visų negandų, gyvenime daug pasiekę, užtikrinsiantis mums ateitį, paprastiems lietuviams, tūliems čiabuviams gyvenimą. Manau, čia bus svarbiausias dalykas.

Taip, bus butaforinės naujienos apie idėjas, šūkiai, kurie yra reikalingi feisbuko burbului, dar kažkam, bet viskas yra kur kas paprasčiau turinio prasme. Viskas, kiek tau pavyks pasiekti tą žmogų, yra finansai, su kuriais ateisi į rinkimus.

„Lietuva tiesiogiai“ – nuo pirmadienio iki ketvirtadienio 18 val. 40 min. per „Lietuvos ryto“ TV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.