Seimo pirmininkas įvardino žmogų, kuris pradėjo koalicijos ardymą

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis įvardino, esminį žmogų, dėl kurio ir prasidėjo visos koalicijos problemos. Seimo pirmininkas, nors ir pritaria, kad formaliosios daugumos dabar Seime neturi, tikisi, kad lenkų frakcija. prie jos prisidės.

Seimo pirmininkas įvardino žmogų, kuris pradėjo koalicijos ardymą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Seimo pirmininkas įvardino žmogų, kuris pradėjo koalicijos ardymą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 4, 2017, 8:47 AM

„Šiandien yra ta diena, kai socdemams yra paskutinis laikas apsispręsti. Bet manau, kad jie jau nuomones nebekeis. Jie yra pastovūs, visą laiką vienodai kalbantys. Tai dalis jų lieka kaip frakcijų koalicija. O tada jau reikia žiūrėti, ką dar papildomai galime suskaičiuoti. Formalioji dalis gali ir nebūti tokia aiški, bet neformali išryškės per artimiausius balsavimus“, – „Žinių radijo“ laidoje „Pozicija“ trečiadienio rytą sakė Seimo pirmininkas V.Pranckietis.

„Turime pakankamą daugumą“, – sakė V.Pranckietis.

Visgi, sudėjus visus „valstiečių“ ir „pabėgėlių“ socialdemokratų frakcijų narius, trūksta vieno balso iki pilnos, formalios daugumos Seime. V.Pranckietis tikina, kad tai visai nėra problema.

„Galime pasidžiaugti darniu lenkų frakcijos balsavimu. Jeigu reikės formalizuoti daugumą, tada tai ir darysime“, – sakė V.Pranckietis, nenorėjęs atsakyti į klausimus į tai, ką už formalios koalicijos su lenkų frakcija, jiems pažadėtų.

„Lenkams kol kas nieko negalime pasiūlyti. Bet kodėl ne ateityje“, – sakė politikas.

Socialdemokratų norai

Seimo pirmininkas aptarė ir socialdemokratų frakcijos norus susikeisti ministerijas.

„Tokia diskusija buvo ir prieš sudarant pirmąją koaliciją, bet po to jie atsisakė. Dabar vėl pakeitė nuomonę, bet tai jau yra premjero klausimas ir apsisprendimas“, – sakė V.Pranckietis.

Jis teigia, kad esminės problemos su frakcija prasidėjo partijos postą užėmus G.Paluckui.

„Aš nesakyčiau, kad gilinama skirtis su partija. Mes tiesiog gal nesurandame bendrų kelių su partijos vadovų. Nes didžiausių problemų atsirado pasikeitus vadovui. Tai ir buvo jo leitmotyvas, kurį jis naudodamas ir laimėjo tuos rinkimus“, – sakė V.Pranckietis, prisimindamas G.Palucko pareiškimus prieš partijos pirmininko rinkimus, kuriais jis siekė įrodyti koalicijos su „valstiečiais“ neveiksnumą.

Iš valdančiosios koalicijos pasitraukusios Socialdemokratų partijos frakcija Seime pasirašė su „valstiečių“ frakcija susitarimą dėl bendradarbiavimo. Už tai praėjusią savaitę balsavo 10 Socialdemokratų partijos frakcijos narių, pranešė partijos pirmininkas Gintautas Paluckas.

„Frakcija balsavimu nutarė, dešimt prieš keturis, jog frakcija vadovaudamasi Seimo statutu sudaro koaliciją su Valstiečių ir žaliųjų frakcija bendrai veiklai. Pasirašė tokią deklaraciją dešimt asmenų, dešimt pasisakė „už“, keturi „prieš“, ir frakcija priėmė sprendimą“, – po frakcijos posėdžio žurnalistams patvirtino partijos pirmininkas G.Paluckas.

Šį šeštadienį, prieš partijos tarybą balsavę socialdemokratų partijos nariai, turės stoti prieš Etikos ir procedūrų komisiją. Rugsėjo 25 dieną už tai balsavo devyni Seimo socialdemokratai: Juozas Bernatonis, Antanas Vinkus, Artūras Skardžius, Irena Šiaulienė, Rimantė Šalaševičiūtė, Algirdas Butkevičius, Rimantas Sinkevičius, Andrius Palionis, Gediminas Kirkilas. Keturi – Rasa Budbergytė, Raminta Popovienė, Algirdas Sysas ir Juozas Olekas – buvo prieš. Julius Sabatauskas susilaikė, o dar trys Seimo socialdemokratai posėdyje nedalyvavo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.