Plagiatu įtariamas Petras Baršauskas sulaukė KTU tarybos užtarimo

Plagiatu įtariamas Kauno technologijų universiteto (KTU) rektorius Petras Baršauskas informavo tarybą apie savo pasirengimą pasitraukti iš užimamų pareigų.

KTU rektorius  P.Baršauskas jau anksčiau tikino nesąs įsikibęs  į savo postą.<br>G.Bitvinsko nuotr.
KTU rektorius P.Baršauskas jau anksčiau tikino nesąs įsikibęs į savo postą.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 5, 2017, 11:37 AM, atnaujinta Oct 5, 2017, 5:49 PM

Tačiau taryba to daryti rektoriui nerekomenduoja, mat toks žingsnis „būtų klaidingai vertinamas kaip pripažinimas kaltės, kuri iki šiol grindžiama tik nuomonėmis“.

Nors rektorius pasiruošęs pasitraukti, prašymo jį atleisti tarybai jis nėra pateikęs. 

Sekmadienį KTU taryba parengė pareiškimą dėl P.Baršauskui viešojoje erdvėje reiškiamų kaltinimų dėl galimo plagiato. Iš vienuolikos Tarybos narių devyni pareiškimui pritarė, vienas buvo nepasiekiamas, dar vienas išreiškė atskirą nuomonę. 

„Atsižvelgdamas į viešojoje erdvėje formuojamą nuomonę ir jos pasekmes ne tik jo, bet ir Universiteto reputacijai, rektorius informavo Tarybą apie savo pasiruošimą pasitraukti iš užimamų pareigų. Tačiau Taryba <...> nerekomenduoja rektoriui atsistatydinti“, - rašoma pareiškime. 

Dokumente akcentuojama, kad kaltinimai metami tik viešojoje erdvėje, jokie rimti tyrimai kol kas nepatvirtino plagiato.

„Oficialūs tyrimai dėl galimų rektoriaus P.Baršausko padarytų akademinės etikos pažeidimų dar tik pradėti. Jokių oficialių išvadų ar įrodymų, pagrindžiančių mestus kaltinimus, dar nepateikta“, - rašte aiškino KTU taryba.

Susidaro įspūdis, kad ir Akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriaus sprendimas dar nieko nereikš ir bus laukiama teismo sprendimo.

„Teismuose ne vienas Lietuvos Respublikos akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriaus sprendimas buvo pripažintas arba kaip nesukeliantis pareiškėjui jokių teisinių pasekmių, arba nepagrįstas. Gyvename teisinėje valstybėje. <...> Taryba neturi nei kompetencijų, nei įgaliojimų vykdyti teismų funkciją“, - aiškinama pareiškime. 

Tai patvirtino ir P.Baršauskas: „Manau, kad taip (taryba lauktų teismo sprendimo), nes tokie kaltinimai gali būti... Apie etiką kalbant, apie moralę gali kas nori sakyti – myliu nemyliu. Bet argumentai, faktai yra teisiniai – tik teismas gali pasakyti galutinai.“

Akademinės etikos ir procedūrų kontrolierius šiuo metu atlieka P.Baršausko monografijos, parašytos prieš 15 metų, tyrimą. 

Tyrimas pradėtas, kai buvęs Vytauto Didžiojo universiteto rektorius Algirdas Avižienis kreipėsi į kontrolierių ir nurodė apie galimą plagiatą KTU rektoriaus monografijoje. 

Portalui lrytas.lt A.Avižienis tvirtino P.Baršausko monografijoje aptikęs didelės apimties svetimo kūrinio dalių nukopijavimą, kai retai kur nurodomas tikrasis šaltinis, imituojamas perfrazavimas, nors tekstai kopijuojami pažodžiui.

Buvusio VDU rektoriaus tvirtinimu, tekstai nėra deramai išskirti reikalaujamais citavimo ženklais, todėl neįmanoma atskirti P.Baršausko kūrinio nuo svetimo darbo.

KTU rektorius kaltinimus plagiatu kategoriškai neigia. Jis pripažįsta tik tai, kad darbe yra įsivėlusių citavimo klaidų. Be to P.Baršauskas pabrėžia, kad reikalavimai citavimui prieš keliolika metų buvo kitokie nei dabar. 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.