Šalies ligonines drebina skandalai – vadovai teisiami, keliamos naujos bylos

 

 Prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo Kauno klinikinės ligoninės vadovybės piktnaudžiavimo ir didelės vertės svetimo turto iššvaistymo.<br> M.Patašiaus nuotr.
 Prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo Kauno klinikinės ligoninės vadovybės piktnaudžiavimo ir didelės vertės svetimo turto iššvaistymo.<br> M.Patašiaus nuotr.
 Korupcijos byloje Kaune teisiamas Respublikinės Panevėžio ligoninės direktorius I.Dorošas (nuotr.) ir ji bendrininkai.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Korupcijos byloje Kaune teisiamas Respublikinės Panevėžio ligoninės direktorius I.Dorošas (nuotr.) ir ji bendrininkai.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2017-10-05 16:09, atnaujinta 2017-10-05 19:40

Lietuvos ligonines krečia skandalai – jų vadovai teisiami, keliamos naujos baudžiamosios bylos, atliekama daugybė patikrinimų. Kauno apygardos teismas ketvirtadienį atvertė Respublikinės Panevėžio ligoninės direktoriaus Ivano Dorošo ir jo bendrininkų korupcijos bylą, o trečiadienį Generalinė prokuratūra paskelbė apie pradėtą ikiteisminį tyrimą dėl galimo Kauno klinikinės ligoninės vadovybės piktnaudžiavimo ir didelės vertės svetimo turto iššvaistymo.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba atlieka tyrimą dėl Europos Sąjungos lėšomis vykdyto projekto Respublikinėje Kauno ligoninėje.

Sveikatos apsaugos ministerija šią savaitę naujienų portalui lrytas.lt pranešė apie baigtus tyrimus dėl Vilniaus ir Panevėžio ligoninių vadovų padarytų pažeidimų.

Sukaupė net 59 tomus

Kaune prieš teismą ketvirtadienį stojo I.Dorošas, į aferų voratinklį patekę Kauno ir Jonavos bendrovių vadovai Skirmantas Akelis ir Juozas Žilinskas, buvusio laikinosios sostinės Šilainių poliklinikos direktoriaus Vidmanto Obelieniaus sūnui Gyčiui Obelieniui.

Šios bylos apimtis – milžiniška: ją sudaro net 59 tomai.

Įtariama, kad I.Dorošas Kauno ir Jonavos bendrovėms buvo sudaręs išskirtines sąlygas dalyvauti Panevėžio ligoninės kardiologijos skyrių kapitalinio remonto, Likėnų reabilitacinės ligoninės biuvetės – statinio, iš kurio imamas mineralinis vanduo, remonto ir įrengimo darbų, medicinos įrangos viešųjų pirkimų konkursuose.

Tyrėjų duomenimis, konkursai vyko nustumiant į šoną konkurentus, o už pergalę juose ligoninės direktorius gaudavo kyšių – darbais, paslaugomis, įvairiomis prekėmis ir daiktais maždaug už 42 tūkst. eurų.

Medicinos priemonėmis prekiaujanti Kauno bendrovė „Skirgesa“ už 31 tūkst. eurų iš Estijos automobilių salono nupirko automobilį „Mercedes-Benz“, kuris vėliau atiteko I.Dorošui.

Korupcijos pėdsakų aptikta ir Jonavos ligoninėje, kuriai anksčiau vadovavo I.Dorošas. Kyšiais buvo įvardytos statybinės medžiagos, I.Dorošo privačiose valdose atlikti darbai.

Ketvirtadienį teisme liudijo statybininkai ir Panevėžio ligoninės darbuotojai, atsakingi už viešuosius pirkimus.

Faktai – pribloškiantys

Byloje figūruoja Kauno bendrovė „Medlera“, kurios faktiniu vadovu įvardijamas buvusio Šilainių poliklinikos direktoriaus sūnus G.Obelienius. Jis siejamas ir su bendrove „DG ir Ko“.

Pastarasis, kaip tvirtinama prokuratūros kaltinamajame akte, yra susijęs su Panevėžio ligoninės kardiologijos skyrių kapitalinio remonto aferomis.

„DG ir Ko“ ir dar viena bendrovė laimėjo beveik milijono eurų vertės konkursą.

G.Obelieniaus pavardė minima machinacijose, susijusiose su socialiniais projektais neįgaliesiems.

G.Obelieniaus „DG ir Ko“ figūruoja ir Likėnų reabilitacijos ligoninės biuvetės remonto konkursuose – šiai bendrovei buvo sudarytos išskirtinės sąlygos laimėti konkursus.

Užsimojus pirkti multimedijos įrenginio įsigijimo Likėnų biuvetėje, viena bendrovė laimėjo konkursą, kitiems konkurentams tyčia pakėlus kainas – įtariama, jog buvo sudarytas slaptas susitarimas tarp konkurso dalyvių.

„I.Dorošas reikalavo kyšių už palankius sprendimus“, – teisme anksčiau vykusio posėdžio metu pareiškė Panevėžio prokurorė Dalia Markauskienė.

Nurodoma, jog „DG ir Ko“ ir dar vienos firmos atstovai, tarp kurių yra ir G.Obelienius, davė tokius kyšius: Jonavos rajone statomame nuosavame name I.Dorošas priėmė prekes elektros instaliacijai, kurias sumontavo specialistai šiame būste.

Taip pat dvejuose I.Dorošo sodo sklypuose Panevėžio rajone buvo nemokamai išvežtos medžių šaknys, lyginama žemė, atlikti kiti darbai.

Kiti kyšiai – televizorius, LED šviestuvai, kuriuos, teisėsaugos duomenimis, meistras sumontavo nemokamai.

Pasak prokurorės, buvo sumontuota ir santechnika I.Dorošui priklausančiame name, betonuojamos grindys, pristatomas žvyras, tinkas, kitos statybinės medžiagos, lietaus nutekėjimo sistema, taip pat Panevėžio ligoninės vadovui buvo perduotas 15 tūkst. litų kyšis.

Pradėjo dar vieną tyrimą

Trečiadienį prokuratūra paskelbė pradėjusi ikiteisminį tyrimą dėl Kauno klinikinės ligoninės vadovybės galimo piktnaudžiavimo ir didelės vertės svetimo turto iššvaistymo.

Pareigūnų abejones sukėlė šios gydymo įstaigos vadovybės veiksmai.

„Vertinant surinktus preliminarius duomenis dėl vadovybės veiksmų vykdant ligoninės finansinę-ūkinę veiklą, galimai neefektyviai buvo naudojami įstaigos finansiniai ištekliai“, – teigiama Generalinės prokuratūros pranešime.

Kauno klinikinės ligoninės direktorius Gediminas Abeciūnas, jo pavaduotojas Kastytis Grigonis, gydytojas Artūras Šulnius ir slaugytoja Salomėje Skersienė šiuo metu yra teisiami byloje, iškeltoje dėl mėginimo nuslėpti buvusios Nacionalinės žemės tarnybos Daivos Gineikaitės girtumą po jos sukeltos avarijos.

Vyko slapti susitarimai?

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba atlieka ikiteisminį tyrimą dėl piktnaudžiavimo, sukčiavimo ir dokumentų klastojimo. Šis tyrimas yra susijęs su Respublikinėje Kauno ligoninėje ir kitose įstaigose atliktais statybos darbais.

„Tęsiamas didelės apimties tyrimas, susijęs su Europos Sąjungos lėšomis vykdytų projektų Respublikinėje Kauno ligoninėje ir Palangos šilumos tinkluose, taip pat dėl Turto banko vykdyto 27,5 mln. eurų vertės Vilniaus koncertų ir sporto rūmų rekonstrukcijos projekto“, – portalui lrytas.lt pranešė FNNT vyriausiasis specialistas Justinas Argustas.

Įtarimai šioje byloje pareikšti Vilniaus statybos bendrovei „Irdaiva“ ir septyniems fiziniams asmenims.

Įtariama, kad statybos bendrovė viešųjų pirkimų metu slapta susitardavo su kitais konkurso dalyviais.

„Irdaivos“ atstovaujama keturių įmonių grupė 2014 m. laimėjo ligoninės skelbtą 2,7 mln. eurų vertės pastatų atnaujinimo darbų konkursą, tačiau iš tikrųjų nė viena jų darbų neatliko. Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba kreipėsi į Viešųjų pirkimų tarnybą (VPT) su prašymu įvertinti sutartį. VPT konstatavo, jog sutartis vykdyta neskaidriai.

„Viešųjų pirkimų įstatymas leidžia samdyti subrangovus, jei tik tiekėjas tai nurodo teikdamas pasiūlymą – kad perkančioji organizacija įsitikintų, jog ir rangovas, ir subrangovai pajėgūs atlikti darbus, kurių prašoma. Šiuo atveju neteisėtai perleidus sutarties vykdymą kitai įmonei buvo pakeista esminė sutarties sąlyga – sutarties šalis, t. y., rangovas.

Pasinaudota schema, kai pirkimą laimi vieni, darbams atlikti samdomi kiti, šie samdo trečius, ir taip kiekviena grandies dalis išpučia pasiūlymo kainą, o sėkmės atveju pasidalija milijoninės vertės užsakymą“, – kilus skandalui dėl statybos darbų, pasakojo VPT direktorė Diana Vilytė.

Vadovams – įspėjimai

„Sveikatos apsaugos ministerija baigė tyrimus dėl Respublikinės Panevėžio ligoninės direktoriaus I.Dorošo ir Respublikinės Vilniaus psichiatrijos ligoninės direktoriaus Valentino Mačiulio darbo pareigų pažeidimų. Ligoninės direktoriams skirti įspėjimai“, – portalui pranešė Sveikatos apsaugos ministro patarėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė.

Panevėžio ligoninės patalpose buvo rastas viešai prieinamas reorganizuotos Tuberkuliozės ligoninės medicinos dokumentų archyvas, nors tai – konfidenciali informacija.

„Rugsėjo pradžioje SAM pradėjo tyrimą, kurio metu konstatuota, kad dėl I.Dorošo, kaip reorganizuotos ligoninės teisių ir pareigų perėmėjo, ir šiuo metu ligoninės vadovo, neveikimo atsirado neigiami padariniai“, – tvirtino L.Bušinskaitė-Šriubėne.

Pasak jos, įspėjimas V.Mačiuliui skirtas už profsąjungos valdymo organo nario V.K. neteisėtą atleidimą.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.