Saulius Skvernelis sveikina mokytojus: „Nežadėsiu dalykų, kurių negaliu įgyvendinti“

Ketvirtadienį Lietuvai minint pedagogų profesinę šventę – mokytojų dieną, vienas po kito pasipylė šalies vadovų ir kitų politikų sveikinimai. Pasveikinti mokytojus progos nepraleido ir šiuo metu Vatikane viešintis ministras pirmininkas Saulius Skvernelis.

Saulius  Skvernelis<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 5, 2017, 10:42 AM, atnaujinta Oct 5, 2017, 10:44 AM

Savo socialinio tinklo paskyroje jis rašė nežadėsiantis dalykų, kurių negali įgyvendinti, o ir eurų spausdinimo mašinos neturi, tad šimtų milijonų mokytojams pasiūlyti taip pat negali. Tačiau tikino galintis pažadėti, kad Vyriausybė padarys viską, kad teigiami pokyčiai įvyktų kiek galima greičiau.

„Suprantu, kad dabar švietimo sistemai skiriami finansai nėra panaudojami efektyviai ir nepasiekia tų, kuriuos turėtų. Kartu su Vyriausybe padarysime viską, kad per artimiausius metus situacija pasikeistų.

Finansai visų pirma turi būti skirti tiesiogiai su mūsų vaikais dirbantiems žmonėms, o ne pastatams, administracijai ar dar kam nors. Šie žingsniai inertiškoje sistemoje nepasidaro per dieną, netgi per metus, bet tai tikslas, kurio siekiame“, – rašė premjeras.

Jis tikino, kad Vyriausybė priims etatinio darbo apmokėjimo modelį. Tačiau tai bus daroma ne vienu kartu, nes valstybei tokia našta per didelė, o etapais. Siekiama suformuoti teisingesnę apmokėjimo tvarką, kuri įvertintų ir papildomus mokytojų atliekamus darbus.

Vyriausybė didins galimybę mokytojams mokyti du dalykus ir tokiu būdu – ypač regionuose – turėti pilną darbo krūvį.

„Dirbsime, kad mokykloje būtų daugiau laisvės. Ne tam, kad apkrautume jus ataskaitomis ir nesibaigiančiomis formomis, o tam, kad pasitikėtume ir suteiktume erdvę eksperimentuoti“, – teigė S.Skvernelis.

Jis taip pat rašė ir apie mokytojų atlyginimus, kurių padidinimo reikalauja pedagogai. Ministras pirmininkas tikino suprantantis, kad šis klausimas šiuo metu yra skaudžiausias ir pripažino, kad per dieną sprendimas priimtas nebus.

Tačiau jis pabrėžė, kad konkurencingas mokytojo atlyginimas yra vienas iš šios Vyriausybės tikslų. Kol kas lėšų jų didinimui yra surasta tiek, kiek valstybė yra pajėgi skirti, nesupriešinant nei vienos socialinės grupės, kuriai sunku gyventi.

„Daug svertų yra Vyriausybės rankose, bet vien nuo mūsų sprendimų šios profesijos prestižas nepriklauso. Jis susideda iš daugybės dalykų, prie kurių ne mažiau prisidedate ir jūs patys, nepamiršdami didžiuotis tuo, kad esate mokytojai.

Per šiuos metus visoje Lietuvoje sutikau begales mokytojų, kurie didžiuojasi savo profesija ir kai gerai, ir kai sunku. Mokytojų, kurie turi pačių kūrybiškiausių idėjų ir kartu su savo vaikais verčia jas realybe. Tokių, kurie mato ne klases ar krepšelius, o kiekvieną individualų vaiką ir jo poreikius.

Mokytojų, pas kuriuos ir po baigimo nori grįžti jų mokiniai. Tokių, kurie vaikus, tėvus ir savo kolegas subūrė į tvirtas bendruomenes. Ir kurie nesiskundžia, o kasdien dirba.

Kiekvieną iš jų šiandien noriu nuoširdžiai pasveikinti ir padėkoti už tą darbą. Būtent šie žmonės kuria tokią švietimo sistemą, kurią ateityje norime matyti kiekvienoje Lietuvos klasėje. Ne orientuotą į pažymį, o į vaiko gyvenimo kokybę. Pacituosiu vienos pažangios kaimo mokyklos direktorių, už kurį geriau nepasakysiu: „Mūsų tikslas – kad kiekvieno vaiko gyvenimo kokybė būtų geresnė, nei jo tėvų.“

Taip, tikrai, švietimo sistema turi būti tolygi, kad ir iš nepalankios socialinės aplinkos atėjęs vaikas turėtų galimybę įgyti tokį patį gerą švietimą.

Turime kartu dirbti tam, kad atkurtume pasitikėjimą mokyklos bendruomene. Mes pažadame daryti tai, ką pajėgia valstybė, o jūsų prašau nepamiršti didžiuotis savo profesija ir savo pavyzdžiu vaikams parodyti mokytojo darbo prestižą. Šiandien – puiku proga visa tai prisiminti ir tuo vadovautis“, – mokytojus sveikino premjeras S.Skvernelis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.