LLRA neatmeta galimybės likti mažumoje Vilniaus taryboje

Į valdančiąją koaliciją Vilniuje kviečiamos Lietuvos lenkų rinkimų akcijos - Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) vadovas Valdemaras Tomaševskis sako, kad svarstoma galimybė likti ir mažumoje, bet išreikšti paramą valdantiesiems.

Valdemaras Tomaševskis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Valdemaras Tomaševskis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ignas Jačauskas (BNS)

Oct 6, 2017, 5:38 PM, atnaujinta Oct 6, 2017, 5:40 PM

Jis sako, jog įmanoma bendradarbiavimo forma būtų, jei LLRA būdama opozicijoje turėtų savo vicemerą, kaip buvo ankstesnėje kadencijoje dirbant su tuometiniu meru Artūru Zuoku.

„Vyko konsultacijos apie galimybes dėl bendradarbiavimo, yra pasiūlymas jungtis į koaliciją, išaiškėjo ir kitas pasiūlymas, kad gal mes liksime kaip mažuma, turėsime opozicinį statusą ir remsime gerus darbus. Tuo šiandien ir baigėsi mūsų konsultacijos (...) šiandien mes dar nesakome nei kad einame, nei kad neiname“, – penktadienį po konsultacijų su R.Šimašiumi ir Vilniaus liberalais BNS sakė V.Tomaševskis.

Anot jo, apie konkrečius postus nekalbėta, bet dėl bendrų darbų, anot jo, yra sutariama.

„Priemiesčių sutvarkymas – vienas esminių momentų. Nes negali taip būti, kad XXI amžiuje dažnai dar nėra kanalizacijos ir šalto vandens. Naujoji Vilnia, Pavilnys, Paneriai 50 metų Vilniuje, bet kol kas ten tvarkos nėra“, – tvirtino V.Tomaševskis.

LLRA-KŠS vadovas tvirtina, kad partijos Vilniaus skyrius ketina aptarti galimus bendradarbiavimo sostinėje variantus dar penktadienį, tačiau galutinių sprendimų, anot jo, neturėtų būti, nes „yra dar per mažai informacijos“. Pirmadienį ketinama tęsti konsultacijas su socialdemokratais, galutinius sprendimus tikimasi priimti antradienį arba trečiadienį, prieš tarybos posėdį.

Pasak V.Tamoševskio, svarstymai likti opozicijoje kyla dėl to, kad likęs „per mažai laiko“ iki naujų savivaldos rinkimų. Jie vyks 2019 metų pavasarį.

R.Šimašius BNS taip pat tvirtino, kad galutinio sprendimo dėl bendradarbiavimo su LLRA-KŠS nepasiekta. Jis sako, kad liberalams svarbu užsitikrinti sprendimų priėmimą „kokia forma – antraeilis dalykas“. 

„Bet natūralu, kad normali forma yra koalicijos sudarymas. Aš, kaip tiesiogiai išrinktas meras, esu atsakingas už koalicijos kūrimą ir stengiuosi, kad ta koalicija atsirastų darbinga“, – tikino jis.

Jis patikino, kad nors liberalų ir LLRA-KŠS pozicijos nacionaliniais klausimais išsiskiria, miesto politikoje, anot jo, „takoskyrų yra gerokai mažiau“. Meras teigė pritariantis investicijų didinimui į sostinės pakraščius, naujus postūmius švietimui – tiek tautinių mažumų, tiek lietuviškoms mokykloms bei apskritai matantis „bendra kryptį“ su LLRA-KŠS.

R.Šimašius tikino, kad LLRA-KŠS sutikus dėtis prie koalicijos, jie greičiausiai galėtų pretenduoti į konservatorių turėtus Miesto planavimo ir plėtros, Paslaugų ir miesto ūkio, Socialinių reikalų komitetų vadovų postus bei deleguoti už švietimą atsakingą vicemerą.

„Natūralu, kad jei konservatorių nelieka koalicijoje, kaip atspirties taškas, kas labai natūralu, kad tas pozicijas turi užimti kažkas kitas. Jei šnekame su Lenkų rinkimų akcija, logiška į tai (konservatorių turėtus postus – BNS) žiūrėti. Bet kol nėra sutarimo, negaliu pasakyti, bus ar nebus“, – tikino meras.

V.Tomaševskis, susitikime su meru dalyvavęs kartu su LLRA-KŠS Vilniaus skyriaus, savivaldybės frakcijos atstovais, penktadienį taip pat susitiko ir su A.Zuoko vadovaujama Lietuvos laisvės sąjunga (liberalais).

Kaip BNS sakė LLS (liberalų) frakcijos seniūnas Kęstutis Nėnius, kalbėtasi apie iniciatyvą pradėti naujos koalicijos darbą „nuo švaraus lapo“, t. y. siūlant tarybai balsuoti dėl visų trijų vicemerų atleidimo. Šiuo metu vicemerais yra konservatorius Valdas Benkunskas, Socialdemokratų partijos pirmininkas Gintautas Paluckas bei Liberalų sąjūdžio atstovas Linas Kvedaravičius. V.Tomaševskis BNS sakė, kad kol kas nėra jokio sprendimo dėl šio pasiūlymo.

Valdančiąją koaliciją Vilniaus savivaldybėje iki šiol sudarė 31 politikas iš 51: penkiolika liberalų, po keturis socialdemokratus bei „Lietuvos sąrašo“ atstovus, taip pat jau buvę partneriai – aštuoni TS-LKD atstovai.

Opozicijoje buvo trys „tvarkiečiai“, iš Liberalų frakcijos pasitraukęs britas Markas Adamas Haroldas, dešimt Lenkų rinkimų akcijos ir Rusų aljanso koalicijos atstovų, šeši Artūro Zuoko vadovaujami Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) politikai – pastarieji, kaip ir konservatoriai, į naująją koalicija nekviečiami.

Liberalai šiuo metu siekia koalicijos su LLRA-KŠS, socialdemokratais bei „tvarkiečiais“, nes „Lietuvos sąrašo“ atstovai pranešė neįsivaizduojantys savęs tokioje koalicijoje. R.Šimašius neatmeta, kad liberalų koalicija galėtų būti formuojama ir be LLRA-KŠS, tik su trimis mažesnėmis frakcijomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.