Tyrimas dėl galimo plagiato pratęstas, Petras Baršauskas neatvyko pas tikrintojus

Tyrimas dėl plagiatu apkaltinto Kauno technologijos universiteto rektoriaus Petro Baršausko mokslinio darbo pratęsiamas – pranešama, jog KTU vadovas neatvyko į tarnybą, nagrinėjančią skundą dėl jo monografijos.

 Tyrimas dėl KTU rektoriaus P.Baršausko monografijos pratęstas.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Tyrimas dėl KTU rektoriaus P.Baršausko monografijos pratęstas.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Tyrimas dėl KTU rektoriaus P.Baršausko monografijos pratęstas.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Tyrimas dėl KTU rektoriaus P.Baršausko monografijos pratęstas.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Profesorius A.Avižienis (nuotr.) apkaltino KTU rektorių P.Baršauską plagiatu.<br> VDU nuotr.
 Profesorius A.Avižienis (nuotr.) apkaltino KTU rektorių P.Baršauską plagiatu.<br> VDU nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 6, 2017, 7:35 AM, atnaujinta Oct 6, 2017, 10:49 AM

„Sprendimas šią savaitę nebus priimtas“, – naujienų portalui lrytas.lt teigė Akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriaus tarnyba, vėliau išplatinusi atitinkamą pareiškimą.

Akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriaus Vigilijaus Sadausko tvirtinimu, yra surinkta nemažai medžiagos, tačiau prašomos informacijos iki šiol nėra pateikęs KTU.

„Be to, į tarnybą neatvyko kviečiamas asmuo, galimai padaręs akademinės etikos pažeidimą“, – pareiškė kontrolierius.

Todėl tyrimas pratęstas, kol bus gauta visa būtina informacija, reikalinga išnagrinėti skundui ir priimti sprendimui.

P.Baršauskas portalą lrytas.lt patikino, kad bendradarbiauja su kontrolieriaus tarnyba. 

„Aš parašiau viską ir viskas yra žinoma. Aš tikrai neatsisakau bendradarbiauti, bet noriu rašytinėje formoje. Nenorėčiau, kad viskas būtų tik šnekų lygyje“, - aiškino KTU rektorius.

Skundą dėl galimo plagiato Akademinės etikos ir procedūrų komisijai rugpjūčio pabaigoje pateikė garsus Kalifornijos universiteto profesorius, buvęs Vytauto Didžiojo universiteto rektorius Algirdas Avižienis, atidžiai ištyręs anglų kalba parašytą P.Baršausko monografiją apie tarptautinio verslo vadybos principus “Transfer of International Management Principles to CEECs“

„P.Baršausko monografijoje aptinkamas didelių svetimo kūrinio dalių kopijavimas, tik retai kur nurodant tikrąjį šaltinį bei imituojant perfrazavimą, nors tekstas iš svetimo kūrinio kopijuojamas pažodžiui“, – apie Vilniaus Gedimino technikos (VTU) universiteto Habilitacijos komisijai dar 2002 metais pateiktą mokslinį darbą pareiškė A.Avižienis.

Pasak profesoriaus, P.Baršausko monografijoje yra akivaizdūs sutapimai su šešiais užsienio mokslininkų straipsniais ir knygomis, išleistomis dar prieš monografijos pasirodymą.

A.Avižienis kreipėsi ir į VGTU, prašydamas panaikinti sprendimą dėl habilituoto socialinio mokslo daktaro laipsnio suteikimo P.Baršauskui.

Kaltinimus plagiatu kategoriškai neigiantis KTU rektorius aiškino, jog monografijoje yra citavimo klaidos.

A.Avižienis tvirtino P.Baršausko monografijoje aptikęs didelės apimties svetimo kūrinio dalių nukopijavimą – tik retai kur nurodomas tikrasis šaltinis, imituojamas perfrazavimas, nors tekstai kopijuojami pažodžiui.

A.Avižienis nurodė galimai nuplagijuotus tekstus iš šešių užsienio autorių kūrinių: „Essiantials of Management“ (H.Koontz, H.Weihrich, 1990), “International Management (Hodgetts R.M., Luthans F., 1991), “Strategic Channel Design. In Sloan Management Review” (Anderson E., Day George S., Rangan V. Kasturi. 1997), “Managing Across Borders: New Organizational Responses” (Bartlett Ch. A. and Ghoshal S. 1987), “Destroying Shareholder Value: Ten Easy Ways (T.Grundy, 1995) ir “Foreign Investment Strategies and the Attractiveness of Central and Eastern Europe” ( Djarova J.G., 1999).

Plagiatą įžvelgęs mokslininkas nurodė ir maždaug 60 konkrečių puslapių, kurių tekstai buvo panaudoti P.Baršausko monografijoje.

Jei Akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriaus tarnyba A.Avižienio skundą pripažins pagrįstu, Vilniaus Gedimino technikos universitetas gali būti įpareigotas panaikinti P.Baršauskui suteiktą habilituoto socialinių mokslų daktaro laipsnį.

Tačiau ginčas dar gali persikelti į teismą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.