Arūnas Karaliūnas. Ką darys kauniečiai, jeigu konkę nupirks kebabų pardavėjai?

Dar visai neseniai kauniečiai liejo ašaras dėl legendinio „Metropolio“, „Tulpės“, „Trijų mergelių“ ir kitų Kauną garsinusių restoranų. Kai kurie jų visai nunyko, o kiti visiškai neprimena aukštuomenės susibūrimo vietos.

 Arūnas Karaliūnas.<br> M.Patašiaus nuotr.
 Arūnas Karaliūnas.<br> M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-10-08 07:00

Dar visai neseniai kauniečiai liejo ašaras dėl legendinio „Metropolio“, „Tulpės“, „Trijų mergelių“ ir kitų Kauną garsinusių restoranų. Kai kurie jų visai nunyko, o kiti visiškai neprimena aukštuomenės susibūrimo vietos.

 

Vyresniosios kartos kauniečiai turėtų pripažinti, kad nesilanko restoranuose ir negali padėti jiems išsilaikyti, o naująją kauniečių kartą labiau domina greitojo maisto restoranai, todėl jie sėkmingai kuriasi Laisvės alėjoje ir net senamiestyje.

 

Kauniečiai niekaip nenori susitaikyti, kad senuosius medžius miesto centre taip pat būtina iškirsti ir pasodinti jaunų medelių.

 

„Juk šie medžiai stovėjo nuo mano vaikystės!“ – negali atsitokėti garbaus amžiaus kauniečiai.

 

Jie negirdi argumentų, kad sutrešę medžiai kelia pavojų, – siaučiant vėtrai gali ne tik apgadinti namą ar automobilį, bet ir sužaloti žmogų. Vienu metu jau atrodė, kad aktyviausi medžių gynėjai su kirviais rankose pasitiks medkirčius.

 

Simpatijas seniems laikams jaučiantys kauniečiai neseniai išgirdo dar vieną baisią žinią – bendrovė „Kauno autobusai“ nusprendė aukcione parduoti vadinamąją konkę. Kitų miestų gyventojai gali ir nežinoti, kad tai yra arkliais traukiamas vežimaitis, primenantis karietą.

 

Prieš trejus metus sukonstruota transporto priemonė kainavo kone 5 tūkst. eurų, o pradinė kaina aukcione – perpus mažesnė.

 

Regėti mieste riedančią konkę labai norėjo buvęs Kauno meras A.Kupčinskas. Jis svajojo ką nors panašaus pasiūlyti keleiviams ir rekonstruotoje Laisvės alėjoje.

 

Vežimaitis buvo naudojamas maždaug mėnesį, bet kauniečiai paslaugą vertino prieštaringai.

 

Vaikai krykštavo iš džiaugsmo galėdami pasivažinėti neįprasta transporto priemone ar paglostyti žirgą, tačiau vietos gyventojai ir parduotuvių šeimininkai skundėsi dėl tvaiko ir teršiamos pėsčiųjų erdvės.

 

Kauno meru išrinktas V.Matijošaitis iškart pareiškė, kad jokios konkės Laisvės alėjoje nebus, nes tai nepateisinama prabanga. Šiuolaikiškas meras domisi šiuolaikiškomis transporto priemonėmis – „Ferrari“, „Rolls-Royce“.

 

Reikia pripažinti, kad „Kauno autobusų“ turima karieta nelabai primena tikrosios konkės, kuri prieškario metais riedėjo Laisvės alėjoje nutiestais bėgiais.

 

„Kauno autobusų“ garažuose nėra arklių, ten stovi gerokai šiuolaikiškesnės transporto priemonės, po kurių variklio dangčiu slepiasi šimtus arklio galių pasiekiantys varikliai.

 

Būtų tikrai smagu, jei karietą nupirkęs žmogus nenugrūstų jos į tolimiausią sandėlio kampą, o įvairių švenčių metu pasiūlytų pasivažinėti arkliais traukiama transporto priemone.

 

Įtariausi kauniečiai savo vizijose piešia gerokai baisesnį scenarijų: ką reikės daryti, jeigu konkę nusipirks kebabų kepėjai, viduje įrengs kebabinę ir važinės po įvairius Kauno rajonus siūlydami šį patiekalą, kuris netrukus gali nurungti cepelinus ir šaltibarščius?

 

Tačiau tiesiog reikia nusiraminti. Jeigu tas kūrinys įdomus tik kebabų kepėjams, tebūnie. Centrinis Kauno paštas taip pat atsidūrė ant prekystalio ir niekas tiksliai nežino, kas jame įsikurs. Tiesiog susidarė tokia situacija, kad statinys esamiems savininkams tapo nereikalingas.

 

Centrinio pašto turbūt niekas nesiruošia griauti, kaip ir ardyti funikulieriaus bėgių.

 

Jeigu ši transporto priemonė naudojama ir ją galima išlaikyti, būtinai reikia išlaikyti, tačiau tikrai neverta saugoti griūvančios tvoros tik todėl, kad prie jos kokiais 1936 metais buvo parimęs prezidentas A.Smetona.

 

Įtariausi kauniečiai savo vizijose piešia gerokai baisesnį scenarijų: ką reikės da-
ryti, jeigu konkę nusipirks kebabų kepėjai.

 

„Laikinoji sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.