Smurtu prieš vaikus įtarta 7 vaikų mama pasakė, kaip dėl to jaučiasi

Po to, kai Kėdainiuose buvo mirtinai sumuštas ketverių metų Matukas, tapome neabejingi mažųjų likimams. Policija skaičiuoja daugybę pranešimų apie smurtą patiriančius vaikus, socialiniai darbuotojai skaičiuoja iš tėvų paimamas atžalas. Kad daugiau nepasikartotų tragedija, policija reaguoja į kiekvieną pranešimą.

Moteris iš pažiūros neprimena girtaujančios. Į mokyklą ji atvyko pasiimti savo vaikų, moteris vairuoja automobilį.<br> Stopkadras
Moteris iš pažiūros neprimena girtaujančios. Į mokyklą ji atvyko pasiimti savo vaikų, moteris vairuoja automobilį.<br> Stopkadras
Moteris iš pažiūros neprimena girtaujančios. Į mokyklą ji atvyko pasiimti savo vaikų, moteris vairuoja automobilį.<br> Stopkadras
Moteris iš pažiūros neprimena girtaujančios. Į mokyklą ji atvyko pasiimti savo vaikų, moteris vairuoja automobilį.<br> Stopkadras
Jeigu yra pranešimas, yra ir kontrolė. Tokia tvarka. Po skundo pas šeimą policija užsuka nuolat. Ir ne tik policija.<br> Stopkadras
Jeigu yra pranešimas, yra ir kontrolė. Tokia tvarka. Po skundo pas šeimą policija užsuka nuolat. Ir ne tik policija.<br> Stopkadras
Moteris iš pažiūros neprimena girtaujančios. Į mokyklą ji atvyko pasiimti savo vaikų, moteris vairuoja automobilį.<br> Stopkadras
Moteris iš pažiūros neprimena girtaujančios. Į mokyklą ji atvyko pasiimti savo vaikų, moteris vairuoja automobilį.<br> Stopkadras
Skirsnemunės seniūnas Aidas Mozūraitis<br> Stopkadras
Skirsnemunės seniūnas Aidas Mozūraitis<br> Stopkadras
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Oct 9, 2017, 7:03 PM

Bet ką daryti, kai tariamas pilietiškumas išsikreipia? Kai kiekviena daugiau vaikų auginanti mama iš anksto tampa įtariamąja. Niekas net nepagalvoja, kaip jaučiasi šeimos, kurias nuolat varsto kaimynų žvilgsniai, o į duris nuolat beldžiasi policija. Ant kojų visus gali sukelti ir anonimas.

Šį kartą „Lietuvos ryto“ televizijos laida „24/7” apsilankė Jurbarko rajone, Skirsnemunėje. Vykome gelbėti mušamų ir neprižiūrimų daugiavaikės šeimos vaikų. Ant kojų tiek žurnalistus, tiek policijos pareigūnus sukėlė anonimas. Jis pranešė, kad visi užsimerkia, kai daugiavaikėje šeimoje vaikai kenčia, o tėvai girtauja.

„Mes toje šeimoje apsilankom dėl kitų priežasčių. Kai yra daugiavaikė šeima, mes pravažiuojame, mūsų lankymosi metu niekada nebuvo jokių problemų. Žinoma, jie kukliai gyvena, bet jie verčiasi ūkiškai ir tikrai nėra taip, kad badautų ar dar kažkas būtų“, – teigė Skirsnemunės seniūnas Aidas Mozūraitis.

Anonimas taip ir pranešė, kad seniūnas bėdos nemato, socialiniai darbuotojai irgi. Po anonimo sukelto ažiotažo daugiavaikės šeimos mamą vietiniai atpažino, vaikus mokykloje jau bado pirštais. Tik moteris iš pažiūros neprimena girtaujančios. Į mokyklą ji atvyko pasiimti savo vaikų, moteris vairuoja automobilį.

„Į seniūniją nesikreipė niekas iš kaimynų, sužinojau iš žiniasklaidos. Po to teko bendrauti ir su mokyklos mokytojomis, kad pastebėtų smurtą, kaip teigiama laiške. Vis tiek mokytoja matytų, ar su mušimo žyme, ar smurto. Iš vienos pusės rašo, kad tai kreipimasis į žiniasklaidą, bet jeigu pastebėjai, esi pilietiškas, jeigu yra smurtas – skambink į vaikų teises, policiją“, – kalbėjo A.Mozūraitis.

Pažiūri ir į šaldytuvą

Anoniminiame pranešime rašoma, kad šeimos galva niekur nedirba, o svaigalams pinigus ima iš vaikams mokamų pinigų. Dėl šio pranešimo šeima įtraukta į stebimų šeimų sąrašą.

„Stebima šeima nėra rizikos, ten, tik gavus signalą, yra lankomasi. Apie šitą šeimą kalbėjau su seniūnu ne kartą, vyras dirba. Anoniminiame pranešime skamba, kad pragerinėja vaikų pinigus, nedirba – tikrai prieštaringa informacija, kurią sunku vertinti. Bet esu įsitikinęs, kad tai nėra objektyvi tiesa.

Teko po atvejo bendrauti su šeima, žiūrėti buitį, bendrauti su kaimynais. Tikrai yra daug vargingiau ir sudėtingesnėmis sąlygomis gyvenančių šeimų. Ta šeima turi kūdikį, iš drabužėlių matosi, kad vaikai mylimi ir prižiūrimi, nebadauja ir nėra skriaudžiami“, – teigė Jurbarko policijos pareigūnas Vaidotas Valošinas.

Jeigu yra pranešimas, yra ir kontrolė. Tokia tvarka. Po skundo pas šeimą policija užsuka nuolat. Ir ne tik policija.

„Važiuojame, žiūrime, kokia situacija. Galbūt net gydytojai gali pastebėti mėlynes ant vaiko kūno. Mes gauname informaciją, duodame užklausimą, galime pažiūrėti, ar vaikas švarus, nesumuštas, kaip jaučiasi. Pažiūrėti reikia ir į šaldytuvą, kas galbūt šeimoms nėra labai malonu, bet apžiūrime, kad būtų maisto“, – sakė Skirsnemunės socialinė darbuotoja Lina Kapturauskienė.

Kaip jaučiasi šeima, kuri patenka po didinamuoju stiklu?

Anoniminiame skunde rašoma, kad tėvai girtauja, tačiau policija sako, kad tik vieną kartą motina buvo lengvai apsvaigusi, o mažamečius vaikus tuomet patikėta prižiūrėti jau suaugusiam sūnui. O kaip jaučiasi šeima, kuri patenka po didinamuoju stiklu?

„Aš atvykęs į šeimą stengiuosi vaikų netraumuoti, pats turiu vaikų. Vaikus jau ta uniforma traumuoja, tai nusišypsai, paduodi ranką, kad mes tiesiog draugai, socialiniai partneriai, o ne baubai, kurie atvažiuoja paimti ir išsivežti į vaikų namus. Mama pasakojo, kad kai pamatė į kiemą įsukant policijos mašiną, vienas vaikiukas pradėjo verkti. Faktas, kad po šito viso reikalo iš vaikų jau pradedama tyčiotis, yra kilusi įtampa, kurią reikės nuraminti“, – pasakojo pareigūnas V.Valošinas.

Policija jau apklausė kaimynus, medikus, mokytojus, tačiau visų parodymai prieštarauja skunde dėstomiems faktams.

„Šeimoje sunki finansinė situacija, vaikų daug, sunku, bet mama rūpinasi vaikais, visada domisi. Nėra buvę, kad vyksta tėvų susirinkimas ar šventė, o mamos nebūtų. Ir visada su visais vaikais. Pagal išgales jie papuošti, priemonės supirktos, nemokamas maitinimas jau būna sutvarkytas iki rugsėjo 1-osios. Problemų su ta šeima neturime. Vaikai pagal išgales viską turi, jei į mokyklą neateina, būna gydytojų pateisinimas“, – kalbėjo socialinė pedagogė Asta Žemaitienė.

„Kaip jaustis tai šeimai, juk tą šeimą atpažįsta vietos bendruomenė? Ta šeima patenka į didesnę socialinę atskirtį, tampa pažeidžiama, būna dar sunkiau padėti. Raginu žmones, kai turi konkrečių faktų, pranešti vaiko teisių skyriui. Dabar jokių pranešimų neturime“, – teigė Jurbarko vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Laima Gardauskienė.

O dažnam mūsų net mintis neateina į galvą pagalvoti, kaip jaučiasi daug vaikų auginančios motinos, kurias nuolat stebi įvairios tarnybos vien dėl to, kad kukli buitis ir daug vaikų.

„Vaiko teisės atvažiavo patikrinti, parodžiau, kaip kambariai sutvarkyti, ko šaldytuve turiu, kiek malkų turiu. Ką galėjau, tą parodžiau. Visur, kur eini, tave stebi, atrodo, kad esi suvaržytas ir gyveni ne sau, o dėl kitų, tu esi stebima. Tu bijai išvažiuoti, kad tavęs nerastų, bijai išvažiuoti į parduotuvę, nes patikrins ir vėl neras. Bijau net išvažiuoti į miestą – neras, bus šnekama, kad aš neįsileidžiu“, – pasakojo anonimo apskųsta daugiavaikė mama Sonata Dūdėnienė.

Motina: visi puola

Visuomenėje gajus stereotipas – jeigu šeimoje daug vaikų, vadinasi šeima asociali.

„Visą laiką, kai yra daugiavaikė šeima, visi puola, tu visą laiką krenti. Jeigu vaikai laksto namuose, daugiau sušaukia, jau reiškia, kad mes geriam. Jeigu vaikai būna kambaryje, neišleidi į lauką – vėl mes geriame. Jeigu mes išeinam, ką nors dirbame, malkas pjauname, einam kur nors – geriame. Nieko negalime pasidaryti, atrodo, kad visur girti viską darome. Jeigu aš gerčiau, tai būtų kitaip – neįsivaizduoju geriančių, kaip jie gyvena. Taip pat vaikai jaučiasi sutraumuoti, mokykloje jaučiasi nepatogiai. Sako, mes einam ir atrodo, kad visi žiūri į mus. Taip pat jaučiuosi ir aš, kad į mane kur tik einu, visur žiūri, vos ne pirštais bado“, – pasakojo S.Dūdėnienė.

Ar dažna mama vaikus veda pas gydytoją tik tam, kad šis užfiksuotų, jog ant mažo kūnelio nėra smurto žymių? O daugiavaikė motina tai daro periodiškai.

„Vakar buvau pas daktarą, nusivežiau mažąją, daktarė pasakė, kad neturi pretenzijų, vaikai prižiūrėti, švarūs, gražūs. Pas daktarus lankomės kiekvieną mėnesį“, – kalbėjo S.Dūdėnienė.

Moteris nedirba, prižiūri neseniai gimusį mažylį ir ūkį, o vyras kasdien eina į darbą.

„Gyvenu ūkiškai, turiu ir karvę, ir ožkų septynias. Melžiu, gaminu varškę, sviestą, grietinę. Bulves sodinamės patys, taip pat morkas, burokus – viską auginamės patys. Turime didelį sodą, kuriame auga obuoliai, kriaušės.

Seniūnas lankosi kartu su socialine darbuotoja. Prieš tai atvažiuodavo vienas, patikrindavo, buvo ūkvedys, tai ateidavo patikrinti net su seniūno pavaduotoja ir įsileisdavom. Nė vienas nepasakė, kad blogai. Kitą sykį atvažiuoja, atidarau šaldytuvą, sakau, pažiūrėkit, pas mane visko yra – ir cepelinų, ir žemaičių blynų prikepta, ir mėsos privirta. Ir pasakė, kad taip šaldytuvas būtų pripildytas. Niekados nebuvo, kad šaldytuvas būtų tuščias“, – pasakojo moteris.

Kai pranešama, geras ženklas

Psichologai sako, kad tik nuo visuomenės neabejingumo priklauso visos visuomenės ir labiausiai pažeidžiamų jos narių gerovė. Nors kartais gali pasitaikyti nesusipratimų.

„Taip, bus tokių atvejų, kai pasibels į vienos ar kitos šeimos duris ir domėsis. Atmetus visus teisingai, neteisingai, anonimas ar ne anonimas pranešė – augantis kažkokių klaustukų skaičius apie šeimas ir vaikų teises yra geras požymis, kad visuomenė tuo domisi. Daug metų piliečiai nebuvo drąsinami, mokytojai nebuvo drąsinami prižiūrėti smurtą. Manau, kad kai pranešama, tai yra geras ženklas“, – sakė psichologė Karilė Levickaitė.

Seimas praėjusią savaitę priėmė naują vaiko apsaugos įstatymą, kuriame šeimos nebebus skirstomos į socialinės rizikos šeimas, tačiau veiks mobiliosios grupės, kurios turės padėti išbristi šeimoms iš krizės. Įstatymas įsigalios kitų metų liepos 1-ąją.

„24/7“ – sekmadieniais 21.30 val. per „Lietuvos ryto“ TV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.