R. Nigmetzianovas į A.Skardžiaus veiklą tiriančią komisiją neatvyko

Parlamentaro socialdemokrato Artūro Skardžiaus šeimos interesus energetikoje narpliojančiai Seimo Antikorupcijos komisijai trečiadienį nepavyks apklausti saulės elektrinių projektą vysčiusios Baltarusijos įmonės „Investenergostroj“ akcininką Rusijos pilietį Rustemą Nigmetzianovą – į posėdį atvyko tik jo advokatė.

T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 11, 2017, 1:25 PM, atnaujinta Oct 11, 2017, 2:59 PM

Eglė Latauskienė pareiškė, kad R. Nigmetzianovas į posėdį neatvyks, nes yra „įbaugintas viešojoje erdvėje esančios informacijos“.

Komisijos vadovo liberalo Vitalijaus Gailiaus teigimu, tokiu atveju R. Nigmetzianovas bus baudžiamas. Visi kviečiami liudyti asmenys privalo ateiti – tai juos įpareigoja specialusis komisijos statusas. Komisija vėliau apsispręs, ar pradėti procedūrą dėl R. Nigmetzianovo administracinės atsakomybės.

E.Latauskienė komisijai pranešė, kad jos klientas į ją kreipėsi anksčiau negu komisija iškvietė į apklausą.

„Tai psichologinio pobūdžio priežastys“, – sakė ji, komisijos vadovo paklausta, kodėl R. Nigmetzianovas neatvyko į posėdį.

Pasak jos, R. Nigmetzianovas A.Skardžiaus nepažinojo ir iki šiol jie nėra pažįstami, tarp A.Skardžiaus žmonos ir R. Nigmetzianovo draugiškų santykių nėra.

A. Skardžiaus šeimos draugas Romualdas Patalavičius komisijai yra paliudijęs, kad jo ir R. Nigmetzianovo sūnūs Tomas ir Artūras yra draugai, o pastarasis turi logistikos ir nekilnojamojo turto statybos verslą.

Advokatė paaiškino, kad R. Nigmetzianovo valdomos „Investenergostroj“ akcijos yra vieninteliai jo turimi vertybiniai popieriai, juos jis įsigijo tikėdamas, kad investuoja į perspektyvią sritį. Ji pranešė, kad R. Nigmetzianovas „Investenergostroj“ suteikė 100 tūkst. eurų paskolą, kaip ir kiti akcininkai. E.Latauskienės teigimu, R. Nigmetzianovas investavo šeimos santaupų ir palikimo, gauto iš Rusijos, lėšas.

R. Patalavičiaus jo įmonė „Enga“ 2015 metais buvo įsigijusi 80 proc. „Investenergostroj“ akcijų, bet vėliau dalį jų (40 proc.) pardavė A. Skardžiaus žmonai Snieguolei ir R. Nigmetzianovui (abiem po 20 proc.).

Seimas yra įpareigojęs komisiją ištirti, kokie fiziniai ar juridiniai asmenys valdo įmonę „Investenergostroj“, kuriai paskolą yra suteikusi A. Skardžiaus šeima. Aiškinamasi, ar akcijų vertė atitinka investicijos dydį, kokie šių asmenų ryšiai su A. Skardžiumi.

Komisijoje anksčiau taip pat paaiškėjo, kad „Investenergostroj“ saulės elektrinių projektą finansavo ir Rusijos dujų koncerno „Gazprom“ bankas „Belgazprombank“. Politiko šeimos valdoma įmonė gaminamą elektrą brangiai parduoda Baltarusijos valstybiniam koncernui „Belenergo“.

Tirs dar vieną interesų kofliktą

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) tirs Seimo nario Artūro Skardžiaus šeimos draugo ir buvusio Seimo pirmininko Artūro Paulausko visuomeninio konsultanto Romualdo Patalavičiaus galimą interesų konfliktą.

Komisija pranešė trečiadienį pradėjusi tyrimą, ar R. Patalavičius tinkamai deklaravo savo verslo ryšius Baltarusijoje.

Komisija rėmėsi LRT televizijos laidos „Savaitė“ pranešimu, kad R. Patalavičius 2015 metais iš Baltarusijos piliečio įsigijo 80 proc. Baltarusijos įmonės „Investenergostroj“ akcijų ir pusę jų lygiomis dalimis perleido kitiems asmenims, taip pat teigta, jog visi „Investenergostroi“ akcininkai yra suteikę šiai įmonei paskolas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.