Tarp kitko. Aurelijus Veryga pildo lietuvių kalbos lobyną

Aršia kova su girtavimu garsėjantis sveikatos apsaugos ministras A.Veryga jau gali didžiuotis ir nuopelnais gimtajai kalbai. Tik dėl jo mūsų kalboje atsirado bent keturi nauji žodžiai.

A. Veryga<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A. Veryga<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Arūnas Dumalakas
 Arūnas Dumalakas
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 13, 2017, 1:18 PM

Metų žodžio ir posakio rinkimai dar tik įsibėgėja, nugalėtojai paaiškės 2018-ųjų vasarį, tačiau neabejotina, kad žodžiai „verygininkas“, „verygizacija“, „verygmetis“ ir „veryganas“ bus tarp lyderių.

Aktualijas atspindintys keturi žodžiai iškart papildė Lietuvių kalbos naujažodžių duomenyną. Nesunku pastebėti, kad įsisiūbuojant negailestingai kovai su alkoholiu jie darėsi vis labiau stilistiškai nuspalvinti.

Štai kalbininkai nustatė, kad neutralus „verygininkas“ atsirado 2015 metais, kai A.Veryga dar nebuvo ministras ir tik ugningomis kalbomis ragino riboti prekybą svaigalais. „Verygmetį“ apžvalgininkas R.Valatka pirmą kartą pavartojo šių metų birželį, kai kilo diskusija dėl A.Verygos užvirtos kovos su girtavimu.

Kiek vėliau pasigirdo „verygizacija“, o prieš mėnesį lyg tos kovos vaisius atsirado „veryganas“. Sako, kad „veryganas“ pirmąkart nuskambėjo iš televizijos laidų vedėjo E.Jakilaičio lūpų.

Nė vienas politikas, kurio pavardė dabar rikiuojasi reitingų viršūnėse, negali lygintis su A.Veryga sėkme.

Netgi reitingų karalienė prezidentė D.Grybauskaitė.

Nors rudenį išdygo naujadaras „grybaknygė“, jis visai nesusijęs su šalies vadovės pavarde.

Mat jį sukūrė tie, kuriems iki gyvo kaulo įkyrėjo „Facebook“ (arba veidaknygėje) nuotraukos grybų, kurių šiemet kaip reta gausu.

Ne ką geriau sekasi ir „valstiečių“ vedliui R.Karbauskiui, nes naujažodžių duomenyne – tik nykūs „karbauskininkas“ ir „karbauskizmas“, kurie metų žodžiais tikrai netaps.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.