Arūnas Karaliūnas. Gera proga įrodyti, kad Kaunas – drąsus miestas

Nors nacionalinė futbolo rinktinė pastaruoju metu dažniausiai pralaimi varžovams gėdingu rezultatu, gerokai daugiau pašaipų iš užsienio šalių futbolininkų bei žurnalistų tenka stadionams, kuriuose rengiamos šios dvikovos.

 Arūnas Karaliūnas.<br> M.Patašiaus nuotr.
 Arūnas Karaliūnas.<br> M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 15, 2017, 7:00 AM

Kauno valdžia sumanė išvaduoti visą šalį nuo šios gėdos ir įrengti visus tarptautinius reikalavimus atitinkančią sporto areną – atnaujinti istorinį S.Dariaus ir S.Girėno stadioną, kuriame patogiai jaustųsi Anglijos, Vokietijos ar Ispanijos rinktinių futbolininkai.

Šis projektas nuo pat pradžių strigo. Vyriausybė žadėjo lėšų skirti dar pernai, tačiau nepavyko laiku atlikti visų procedūrų, mat rengiant techninį projektą pagalius į ratus kaišiojo keli vietos gyventojai.

Vėliau prasidėjo Vyriausybės kaita, todėl Kauno valdžia pernelyg neskubino įvykių ir ramiai tvarkė formalumus. Šiemet vasaros pabaigoje Kauno meras V.Matijošaitis paskelbė, kad techninis projektas parengtas ir pradedamas viešųjų pirkimų konkursas darbams atlikti.

„Tai bus geriausias Lietuvoje, aukščiausios, ketvirtosios kategorijos stadionas“, – džiūgavo V.Matijošaitis. Pasak jo, po rekonstrukcijos stadionas būtų tinkamas didžiausiems pasaulio sporto renginiams bei koncertams. Per sporto renginius jame tilptų 15 tūkst. žiūrovų, per koncertus – dvigubai daugiau.

Tąkart paskelbta, kad griovimo darbus tikimasi pradėti jau kitų metų pradžioje, o rekonstrukciją baigti – 2019 metų pradžioje arba viduryje.

Viskas išties puiku, tačiau lieka viena smulkmena – projektui reikia 25 mln. eurų. Planuota 5 mln. eurų gauti iš Europos Sąjungos fondų, o likusią sumą savivaldybė tikėjosi su Vyriausybe pasidalinti perpus – po 10 mln. eurų.

Atrodytų, viskas tiksliai suskaičiuota ir sustyguota, tačiau iš Vyriausybės rūmų atskriejo žinia – šalies valdžia Kauno stadionui atnaujinti 2018 metų biudžete lėšų nenumatė.

Išties puiki „valstiečių“ padėka Kauno merui V.Matijošaičiui ir visiems kauniečiams už paramą pastarųjų Seimo rinkimų metu.

Valdančiųjų gretose yra nemažai Seimo narių, kurie dar visai neseniai prisiekinėjo meilę ir ištikimybę Kaunui. Įdomu, kaip jie elgsis, kai bus priiminėjamas kitų metų valstybės biudžetas?

Tuo metu Kūno kultūros ir sporto departamento direktorius E.Urbanavičius nerišliai mėgino aiškinti, neva šalies valdžia nori užbaigti senus projektus, o Kauno stadionui pinigų galbūt atsiras 2019-aisiais.

Kaip šioje situacijoje turėtų elgtis Kauno valdžia? Tęsti darbus lyg nieko nebūtų atsitikę.

Prieš kelerius metus buvęs Kauno meras A.Kupčinskas drąsiai susprogdino avarinės būklės Panemunės tiltą, nors naujojo statybai turėjo menką dalį reikalingų pinigų.

Dėl tokio poelgio jis smarkiai gavo pylos, bet nugriovus tiltą nebeliko kelio atgal. A.Kupčinskas įkyriai beldėsi į ministrų kabinetus, be paliovos šmėžavo Vyriausybės koridoriuose ir reikiamą pinigų sumą pavyko surasti.

V.Matijošaitis turėtų elgtis lygiai taip pat. Jam teko net lengvesnė ir tikrai įvykdoma užduotis. Jeigu užsispyrę Vyriausybės nariai net nenorėtų su juo kalbėti, per dvejus metus miesto biudžete papildomai reikėtų surasti apie 10 mln. eurų.

Kai nuveikta tiek darbų, atsisakyti Kauno stadiono rekonstrukcijos būtų tikra beprotybė, nes Vilniuje į priekį beveik nepasistūmėta.

Nekyla abejonių, kad S.Dariaus ir S.Girėno stadionas bus atnaujintas. Tik štai į atidarymo iškilmes tikrai nereikėtų kviesti įvairių švenčių metu fotografams pozuoti mėgstančių Seimo ar Vyriausybės narių, kurie mano, kad šiuolaikiškas stadionas šaliai nereikalingas.

„Laikinoji sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.