Profsąjungos ir Švietimo ministerija pasiekė kompromisą dėl kolektyvinės sutarties

Švietimo profesinės sąjungos bei Švietimo ir mokslo ministerijos vadovai trečiadienį po pusdienį trukusių derybų pasiekė kompromisą dėl kolektyvinės sutarties – ją tikimasi pasirašyti kitą trečiadienį.

Jurgita Petrauskienė<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Jurgita Petrauskienė<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-10-18 22:43, atnaujinta 2017-10-18 22:44

„Iš principo sveikinu ir džiaugiuosi, kad sutarimas dėl kolektyvinės sutarties yra pasiektas, esame aptarę ir pabaigę visus punktus, kurie apima ir išsakytus profesinių sąjungų reikalavimus. Tikrai radome kompromisinius sprendimus ir planuojame kitą savaitę teikti siūlymą pasirašyti Vyriausybės posėdyje“, – BNS trečiadienio vakarą sakė švietimo ministrė Jurgita Petrauskienė.

Ministrė sako, kad be kitų dalykų, sutarta per dvejus metus įvesti lankstesnę užmokesčio sistemą mokytojams – vadinamąjį etatinį apmokėjimą.

„Manau, kad tai tikrai abipusiai siektas ir nuo 2004 metų diskutuotas sutarimas, kuris yra labai svarbus. Daugelis kaimyninių šalių etatinį apmokėjimo modelį yra įsivedę ir tai, manau, yra labai svarbu siekiant kokybiškai pakeisti mokytojų apmokėjimo modelį“, – sakė J. Petrauskienė.

Lietuvos švietimo profesinės sąjungos pirmininkas Audrius Jurgelevičius BNS sakė, jog sutarta ir dėl kitų „daugiau mažiau deklaratyvių“ punktų. Jis teigia išgirdęs ministrės patikinimą, jog kliūčių pasirašyti sutartį nebebus, kadangi derinant ją atsižvelgta ir į Vyriausybės pastabas.

„Kaip ir kiekvienose derybose, ne viskas tenkina, teko daryti kompromisą. Bet sutarta, kad etatinis darbo apmokėjimas bus įvestas per dvejus metus, sutarta, kad kiekvienais metais bus peržiūrėtos galimybės didinti ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo pedagogų darbo užmokestį. Taip pat po metų nuo etatinio apmokėjimo įvedimo bus svarstomos galimybės didinti atlyginimo koeficientus bendrojo ugdymo mokytojams“, – apie pasiektą sutarimą kalbėjo jis.

Ankstesniuose derybų etapuose A. Jurgelevičius sakė, kad profsąjungos siekia, jog jau kitų metų biudžete būtų skirta 60 mln. eurų daugiau, nei šiemet – esą būtent tiek, ministerijų skaičiavimais, atsieitų įvedimas, mokytojų atlyginimų koeficientų padidinimas, išankstinė mokytojų pensija. Trečiadienį jis patikino, kad reikalauta ne konkrečių papildomų lėšų biudžete, o teisės aktų priėmimo, „kurių įgyvendinimui reikalingi tam tikri pinigai“.

J. Petrauskienė tvirtina, kad sutarties projekte „nėra numatyta konkrečių sumų“, tik yra konkretūs įsipareigojimai švietimui, kurie numatyti ir Vyriausybės programoje.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.