Ginčas Seime: prabilta apie informacijos nutekinimą

Trečiadienį vykusiame Seimo Kultūros komiteto posėdyje kilo itin arši diskusija dėl penktadienį vyksiančio Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) vadovo konkurso. Dėl parlamentaro Vytauto Juozapaičio užduoto klausimo kilo nerimas dėl konkurso skaidrumo.

V.Juozapaitis užsiminė apie LNOBT konkursą. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
V.Juozapaitis užsiminė apie LNOBT konkursą. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Frakcijų pirmininkų, susirinkimas, seime, pas seimo pirmininką, seimas, Ramūnas Karbauskis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Frakcijų pirmininkų, susirinkimas, seime, pas seimo pirmininką, seimas, Ramūnas Karbauskis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 18, 2017, 12:41 PM, atnaujinta Oct 18, 2017, 3:07 PM

Sakė turintis informacijos

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos atstovas V.Juozapaitis į posėdį atvykusių kultūros ministrės Lianos Ruokytės-Jonsson, jos patarėjo Aurimo Pautieniaus-Želvio ir viceministro Gyčio Andriuliono paklausė apie vyksiantį konkursą, teigdamas, kad turi informacijos apie dalyvius.

Konkursas yra už devynių užraktų ir informacijos viešai nėra. Bet aš turiu informaciją kažkodėl ir apie pretendentus, kuri nėra vieša“, – sakė V.Juozapaitis.

Sukėlė nerimą

Į tokius žodžius netruko atsakyti viceministras G.Andriulionis. Jis pastebėjo, kad informacija apie LNOBT vadovo postui užimti skirtą konkursą yra konfidenciali, tad jos nutekinimas ir paviešinimas gali turėti įtakos konkurso baigčiai.

„Didelį nerimą sukėlė pastebėjimas ir pasakymas gerbiamo Seimo nario. Mes praėjusią savaitę gavome jūsų užklausimą, apie galimybę dalyvauti konkurse, atrenkant LNOBT vadovą.

Dabar, ką išgirdau, tai, kad jums yra žinomi tam tikri konfidencialūs duomenys apie konkursą“, – sakė G.Andriulionis ir pridūrė, kad pagal konkurso rengimo reikalavimus, dalis informacijos turi būti konfidenciali.

Jis nerimavo, kad gali būti paskleista informacija, kuri turi būti išlaikyta slapta iki konkurso pabaigos ir kuri galėtų lemti konkurso organizavimo eigą ir baigtį. Jis teigė, kad tokia žinia apie galimai nutekintą informaciją yra svarbi ir ministerija privalo apie tai žinoti.

Anot jo, jei tikrai galima įtarti informacijos nutekinimą, konkursą reikėtų stabdyti ar pertvarkyti, o aiškintis tokią situaciją turėtų prokuratūra.

Kilo ginčas, bet šaltinių neatskleidė

Neabejingas liko ir komiteto pirmininkas Ramūnas Karbauskis. Jis Kultūros komiteto narių tiesiai šviesiai paklausė, ar jie žino ką nors apie rengiamą konkursą ir jame dalyvaujančius asmenis. Visi parlamentarai teigė, kad jie žino tik tai, kas yra skelbiama viešai.

Tačiau V.Juozapaitis netrukus ėmė sukti uodegą teigdamas, jo turimos žinios gali būti nepatikimos. „Jeigu tai yra gandas, tai yra gandas. Maža ką žmonės kalba. Kadangi ministrė sakė, kad nieko apie tai nežino, aš pasitikiu ministre“, – kalbėjo V.Juozapaitis.

Tiesa, R.Karbauskis konservatoriaus taip lengvai nuo kabliuko nepaleido. Jis priminė, kad konkursas vyksta jau penktadienį, o V.Juozapaičio galimai turima informacija yra itin reikšminga konkursui.

„Jei kažkas žino, mes negalime būti tikri. Jūs esate geravalis, bet yra žmonių, kurie turi kitokią valią, ir čia viceministro komentaras yra laiku ir vietoje. Mes nereaguoti negalime“, – teigė R.Karbauskis.

Jis kreipėsi į viceministrą G.Andriulionį klausdamas, kaip Kultūros komitetas turėtų reaguoti į tokią susidariusią situaciją. R.Karbauskis nerimavo, kad jei gali būti daroma įtaką konkursui, reaguoti reikia žaibiškai, nes liko vos pora dienų.

Komiteto pirmininkas kreipėsi į V.Juozapaitį sakydamas, kad šis turintis paaiškinti, kaip jį galimai pasiekė konfidenciali informacija.

„Mes esame ne prokuratūroje, o Kultūros komiteto posėdyje“, – atkirto konservatorius. V.Juozapaitis ir bandė kalbėti toliau, tačiau R.Karbauskis teigė, kad jis kalba ne ta tema. TS-LKD atstovas nusileisti nenorėjo.

Į bekylantį ginčą bandė įsiterpti Gediminas Kirkilas: „Pirmą kartą matau, kad Seimo nariai kišasi į konkursą.“ Tačiau V.Juozapaitis jį pertraukė ir šis nebebandė išsakyti savo nuomonės.

Viceministras G.Andriulionis teigė, kad jei Seimo nariui yra žinoma konfidenciali informacija, kuri negali būti skelbiama iki konkurso pabaigos, tai yra rimtas signalas ir gali būti pagrindas stabdyti konkursą.

TS-LKD atstovo paklausus, iš kur gavo informaciją, jis teigė, kad ji atėjo ne iš ministerijos darbuotojų ir ne iš konkurso komisijos narių, o apie dalyvavimą konkurse jam esą pasisakė patys kandidatai.

„Aš to nesieju su konkurso komisijos narių personalijomis. Nesieju ir su ministerijos konkrečiais darbuotojais“, – teigė jis.

V.Juozapaičiui dar kartą patikinus, kad jo turima informacija gali būti tiesiog gandai, ginčas aprimo. Tačiau Kultūros viceministras vis dėlto teigė, kad ministerijoje bus atliekami veiksmai, siekiant įsitikinti, ar nebuvo nutekinta konfidenciali informacija. Neatmetama ir atskiro kreipimosi į V.Juozapaitį galimybė.

Kultūros ministerija konkursą į LNOBT vadovo postą paskelbė liepą. Teatrui šiuo metu laikinai vadovauja finansų vadybininkas Sigitas Žutautas. Jis postą perėmė iš Gintauto Kėvišo, kurį po 15 metų vadovavimo teatrui kultūros ministrė atleido iš pareigų už nustatytus viešųjų ir privačių interesų pažeidimus.

Naujajam teatro vadovui keliamas reikalavimas turėti universitetinį arba jam prilygintą meno, humanitarinių arba socialinių mokslų magistro laipsnio išsilavinimą

LNOBT direktorius taip pat privalės turėti mažiausiai penkerius metus vadovaujamo darbo patirties, mokėti anglų, prancūzų arba vokiečių kalbą. Konkurso dalyviai turės pristatyti penkerių metų teatro programą, joje turės būti įvertinta teatro veikla ir pateikta ateities vizija.

Su konkursą laimėjusiu kandidatu bus sudaryta penkerių metų darbo sutartis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.