Seimas pritarė pataisoms, leidžiančioms teisti „Snoro“ vadovus už akių

Seimas ketvirtadienį priėmė prezidentės Dalios Grybauskaitės inicijuotas pataisas, kurios leistų Lietuvos teisėsaugai patraukti atsakomybėn į užsienį pasprukusius finansinius nusikaltėlius.

"Snoras", bankomatas, iškaba<br>M.Patašiaus nuotr.
"Snoras", bankomatas, iškaba<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 19, 2017, 6:25 PM

Baudžiamojo proceso kodekso pataisos teisėsaugai sudaro galimybę už akių teisti didelę žalą nusikaltimais padariusius asmenis. Už pataisas balsavo 78 parlamentarai, susilaikė vienas.

„Iki šiol valstybė buvo bejėgė vykdyti baudžiamąjį persekiojimą prieš asmenis, kurie slapstosi užsienyje, vengdami atsakomybės už didelio masto finansinius, mokestinius ir kitus nusikaltimus, kuriais padaroma didelė žala“, – po balsavimo išplatintame pranešime pažymi Prezidentūra.

Anot pranešimo, nuo teisingumo į užsienį sprunkančių įtariamųjų istorijos atskleidė „teisines spragas, leidžiančias net ir milijoninių lėšų grobstytojams išvengti atsakomybės“.

Ikiteisminis tyrimas už akių iki šiol įmanomas tik prieš teisingumo vengiančius užsieniečius, pabėgusius iš Lietuvos, ir tik už tarptautinio pobūdžio nusikaltimus – tokius kaip genocidas, terorizmas, prekyba žmonėmis, kyšininkavimas.

Prezidentės inicijuotos pataisos leis vykdyti ikiteisminį tyrimą už akių dėl visų nusikaltimų, kuriais padaryta didelė žala. „Tai užtikrins, kad nuo teisingumo į užsienį pabėgę asmenys neišvengs baudžiamosios atsakomybės, sulauks pelnyto nuosprendžio, o jų turtas bus konfiskuotas ir panaudotas žmonių ir valstybės patirtai žalai atlyginti“, – teigia Prezidentūra.

Ikiteisminis tyrimas už akių bus vykdomas tais atvejais, kai įtariamasis padaręs didelę žalą slepiasi užsienio valstybėje, piktybiškai vengia dalyvauti baudžiamajame procese, užsienio valstybė, kurioje jis yra, nebendradarbiauja su Lietuvos valstybe.

Priėmus šias pataisas, teoriškai teismui už akių galėtų būti perduotos buvusių bankininkų Raimundo Baranausko, Vladimiro Antonovo ir Vladimiro Romanovo bylos.

Rusija yra suteikusi politinį prieglobstį buvusiems „Snoro“ ir Ūkio banko akcininkams R.Baranauskui ir V.Romanovui. Lietuvos teisėsauga nori juos teisti dėl didelės vertės turto iššvaistymo.

Šiuo metu ikiteisminį tyrimą už akių įtariamajam nedalyvaujant galima vykdyti tik prieš teisingumo vengiančius užsieniečius, pabėgusius iš Lietuvos ir tik už tarptautinio pobūdžio nusikaltimus, tokius kaip terorizmas, genocidas, prekyba žmonėmis, kyšininkavimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.