Liberalų agonija: E. Gentvilas sukritikavo R. Šimašiaus sprendimą

Liberalų sąjūdžio lyderiui Remigijui Šimašiui pareiškus, kad jis traukiasi iš partijos vadovo posto, jo partijos kolegos prieš paviešinant šį žingsnį sulaukė R.Šimašiaus laiškų.

Eugenijus Gentvilas perims partijos vairą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Eugenijus Gentvilas perims partijos vairą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Eugenijus Gentvilas perims partijos vairą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Eugenijus Gentvilas perims partijos vairą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Eugenijus Gentvilas perims partijos vairą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Eugenijus Gentvilas perims partijos vairą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Eugenijus Gentvilas perims partijos vairą.<br>T.Bauro nuotr.
Eugenijus Gentvilas perims partijos vairą.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Indrė Vainalavičiūtė, Simona Voveriūnaitė

Oct 20, 2017, 4:32 PM, atnaujinta Oct 20, 2017, 6:10 PM

Apie tai naujienų portalui lrytas.lt prasitarė Eugenijus Gentvilas. Paklaustas, ar R.Šimašiaus sprendimas jam buvo naujiena, pašnekovas sakė: „Vakar jis užsiminė, kad apie tai galvoja. Skambinau jam vakar, sakiau, kad neskubėtų, kad spėtume pasitarti iki valdybos posėdžio, bet gavau, kaip ir kiti partijos nariai, išsamų jo laišką su paaiškinimu. Netikėta...“

E.Gentvilo teigimu, jis gali suprasti „žmogaus viduje verdančius dalykus“, bet vieno dalyko nepateisina: „Nereikia taip iš karto reaguoti. Galėjome šiandien R.Šimašiui vadovaujant priimti sprendimus valdyboje ir tada pasitarti ir apsispręsti, o dabar dar vienas demaršas – „Apsispręskite be manęs“. Susitiksime, pasitarsime, numalšinsime aistras, kurios tikrai be reikalo“, – kalbėjo jis. 

Dabar pagal partijos įstatus prie partijos vairo stos pirmasis pirmininko pavaduotojas – E. Gentvilas. „Stengiuosi, kad tai užtruktų kuo trumpiau. Iš posto nesitraukiu, darbus, kuriuos reikia padaryti, padarysime. Organizuosime partijos suvažiavimą, o į partijos vadovybę pretenduoti neplanuoju, tik padėsiu atlikti daugelį techninių organizavimo darbų“, – teigė jis ir pridūrė, kad suvažiavimas galėtų įvykti dar iki Kalėdų.

 

Partija susikompromitavusi

Politologas Lauras Bielinis paklaustas, apie R.Šimašiaus pasirinkimą iš partijos pirmininko posto trauktis, sakė, kad jau tikrai reikia pradėti ieškoti naujo lyderio.

„Tai, kad R.Šimašius traukiasi yra teisingas veiksmas. Jam nepasisekė ištraukti partijos iš tos krizės, į kurią ji papuolė po Eligijaus Masiulio skandalo. Akivaizdu, kad partija turi ieškoti naujo lyderio ir naujų strategijų. Nes dabartinė situacija jiems yra labai kritiška“, – sakė L.Bielinis.

L.Bielinis nenorėjo įvardinti politiko, kuris galėtų perimti partijos vadovo poziciją. „Nemanau, kad bus kažkoks deficitas tų žmonių“, – sakė L.Bielinis.

„Šios partijos problemos yra labai aiškiai akcentuotos, turi teisinių aspektų. Aš manau, kad viskas priklausys nuo to, kaip partijos eiliniai nariai apsispręs, kokią taktiką panaudoti, atsisakydami ydingų praktikų, kurios pastebėtos partijoje ir galbūt išlikusios“, – naujienų portalui lrytas.lt sakė L.Bielinis.

Tiesa, politologas siūlo nepamiršti ir praėjusių metų Seimo rinkimų, kai sukompromituoti liberalai sulaukė nemažai rinkėjų balsų.

„Prisiminkime, kad po E.Masiulio skandalo ši partija surinko pakankamai daug balsų. Ir turi, jeigu ne partijos, bet pačios idėjos palaikytojų“, – sakė pašnekovas.

Tačiau, jo nuomone, partija yra visiškai susikompromitavusi.

„Atskirsikime partiją nuo idėjos. Partija, kaip struktūra, ko gero, yra susikompromitavusi. Bent jau viršūnė. Todėl R.Šimašius elgiasi labai protingai pasitraukdamas, kad netrukdytų eiliniams partijos nariams spręsti tas problemas. Bet idėja yra gyvybinga ir dėl tos priežasties ar ši, ar jos pagrindu susikūrusi kitokia politinė struktūra, vis tiek gyvuos“, – naujienų portalas lrytas.lt sakė L.Bielinis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?