Prezidentė: KT išsklaidė abejones, kad vienintelis kelias dvigubai pilietybei – referendumas

Konstitucinis Teismas išsklaidė abejones, kad vienintelis kelias įteisinti dvigubą pilietybę yra referendumas, reaguodama į teismo penktadienio sprendimą sako šalies prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Prezidentė: KT išsklaidė abejones, kad vienintelis kelias dvigubai pilietybei – referendumas.<br>D.Umbraso nuotr.
Prezidentė: KT išsklaidė abejones, kad vienintelis kelias dvigubai pilietybei – referendumas.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 20, 2017, 2:11 PM, atnaujinta Oct 20, 2017, 4:13 PM

„Konstitucinis Teismas šiandien išsklaidė abejones ir vienareikšmiškai atsakė į klausimą, kuris kėlė daug diskusijų visuomenėje. Dabar visiškai aišku, kad vienintelis kelias išspręsti dvigubos pilietybės problemą – Konstitucijos keitimas referendumu“, – spaudos tarnybos BNS perduotame komentare teigia D. Grybauskaitė.

„Diskusijos buvo svarbios, o dabar laikas visiems mums – žmonėms, politikams ypatingai – pradėti ruoštis referendumui“, – vėliau penktadienį komentuodama šį klausimą taip pat sakė prezidentė.

Konstitucinis Teismas (KT) penktadienį paskelbė, kad dvigubos pilietybės išplėtimas galimas tik referendumu pakeitus Konstituciją.

Seimas Konstitucinio Teismo klausė, ar įstatymu galima įtvirtinti teisę turėti dvigubą pilietybę po nepriklausomybės atkūrimo Europos Sąjungos (ES) ir NATO šalių pilietybę įgijusiems Lietuvos piliečiams.

Konstitucijoje rašoma, kad išskyrus įstatymo numatytus atskirus atvejus, niekas negali būti kartu Lietuvos ir kitos valstybės pilietis.

Konstitucinis Teismas anksčiau yra pasakęs, kad ši nuostata reiškia, jog dviguba pilietybė negali būti paplitęs reiškinys, todėl Konstitucijai prieštarautų dvigubos pilietybės įteisinimas įstatymu tiems žmonėms, kurie išvyko iš šalies po nepriklausomybės atkūrimo.

Premjeras Saulius Skvernelis šią savaitę sakė, kad jei Konstitucinis Teismas neatvers kelio dvigubai pilietybei, politikai turės skelbti referendumą dėl Konstitucijos pataisų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.