Po moters šuolio į Nerį – užuominos apie antidepresantus

„Išsilavinusi, kūrybinga. Jei nebūdavo darbe, turėdavo tai pateisinančių dokumentų“, – taip apie 42 metų vilnietę, kuri praėjusį sekmadienį dukters akivaizdoje įšoko į Nerį ir dingo, kalbėjo jos bendradarbiai.

Gelbėtojai nuo Žirmūnų tilto valtimi buvo nuplaukę apie 5 kilometrus už Grigiškių, bet paieška nedavė rezultatų.<br>D.Umbraso nuotr.
Gelbėtojai nuo Žirmūnų tilto valtimi buvo nuplaukę apie 5 kilometrus už Grigiškių, bet paieška nedavė rezultatų.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Karmazaitė ("Lietuvos rytas")

Oct 21, 2017, 2:26 PM

„Mums niekas nepranešė, kad darbuotoja dingusi. Pagal oficialius dokumentus spalio 23-iąją turėtų būti darbe. Ji dešimt dienų turėjo nedarbingumo pažymėjimą“, – „Lietuvos rytui“ teigė sostinėje esančios valstybinės įstaigos atstovė.

Jos vadovaujamame skyriuje dingusi vilnietė dirbo neilgai – buvo perkelta iš kito skyriaus ir kitų pareigų po reorganizacijos.

Paklausta, ar nebuvo darbe konfliktų, vadovė atsakė: „Jei jai būtų buvę blogai, nebūtų dirbusi pas mus. O kuo ji sirgo, nežinau. Pas mus skyriuje dabar net šeši žmonės serga.“

Kiti darbuotojai svarstė, kad moteris galbūt vartojo antidepresantus.

Vyresnio amžiaus įstaigos darbuotojos liekną, dailių veido bruožų kolegę prisimena dar nuo tada, kai ji trumpai dirbo vasarą būdama studentė.

„Vėliau keitėsi mūsų įstaigos struktūra, ji buvo išėjusi motinystės atostogų, po to grįžo jau į kitą skyrių. Daugiau nebendravau su ja. Mūsų įstaiga labai didelė – apie penkis šimtus darbuotojų. Žinau tik tiek, kad tada, kai susilaukė vaikų, jai labai padėjo motina“, – kalbėjo viena dingusios vilnietės bendradarbių.

Tos įstaigos darbuotojai prisiminė, kas juos suglumino prieš porą mėnesių. Kita bendradarbė, vieniša moteris pasikvietė bendradarbes vakarienės – sakė norinti pasikalbėti apie sveikatą. O kai kolegės atėjo, buto durų joms niekas neatidarė.

Plaukė ir už Grigiškių

„Žmogaus nėra. Kaip dingo – taip dingo“, – „Lietuvos rytui“ vakar teigė Vilniaus apylinkės prokuratūros 2-ajam skyriui laikinai vadovaujanti prokurorė Rasa Šimonė.

Savaitės pradžioje pradėtas ikiteisminis tyrimas turi kodą 556 – juo žymimos be žinios dingusių asmenų bylos.

Dviejų vaikų motinos paieška vyko sekmadienio vakarą ir visą pirmadienį.

Ugniagesiai gelbėtojai valtimi Nerimi nuplaukė dar apie 5 kilometrus už Grigiškių. Buvo apžiūrėtos abi Neries pusės, kobiniu patikrintos įtartinos vietos po vandeniu, tačiau paieška nedavė rezultatų.

„Antradienį paieška neatnaujinta, nes nebuvo gauta prašymo iš policijos.

Gelbėtojai padarė viską, ką galėjo, – ieškojo moters taip pat atidžiai, kaip tai būtų darę dėl savo artimo žmogaus. Upė nėra rėtis, kuriame būtų paprasta rasti.

Ji – didelė, srauni, o šiuo metu ir patvinusi“, – paaiškino Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento atstovai.

Policijos atstovai patvirtino, kad aktyvūs paieškos veiksmai Neryje nuo antradienio nebuvo vykdomi: „Taip nusprendė specialistai.“

Skaudi drama prie upės

Apie prie sostinės Žirmūnų tilto spalio 15-osios vakarą įvykusią dramą pranešė liudininkai.

Jie matė, kaip krantine ėjo moteris, o paskui ją sekė mergaitė. Staiga moteris pastūmė nuo savęs 12-metę dukterį ir nuo krantinės šoko į upę.

Į įvykio vietą atskubėjo policijos, ugniagesių gelbėtojų ir greitosios pagalbos ekipažai.

„19 val. 14 min. gavome iškvietimą, kad prie tilto skęsta žmogus. Išvyko brigada ir budėjo tol, kol vyko gelbėtojai. Sąlygos buvo labai sudėtingos, nes jau buvo tamsu“, – paaiškino Vilniaus greitosios medicinos pagalbos stoties direktoriaus pavaduotoja Vanda Pumputienė.

Iš viso tą naktį dėl šios tragedijos prireikė trijų greitosios pagalbos ekipažų. Medikai ne tik budėjo, bet ir teikė pagalbą į Nerį įšokusios moters artimiesiems.

Pirmiausia būtinoji pagalba buvo suteikta 12-metei. Stiprų emocinį sukrėtimą patyrusią mergaitę apsiėmė globoti prie upės krantinės atskubėjusi močiutė.

Ši nelaimė itin sukrėtė ir dingusios moters sūnų. Už seserį vyresnis paauglys tuo metu buvo namuose. Jam vėliau taip pat prireikė medikų pagalbos.

Sužinojęs, kad motinos paieška nutraukta, berniukas vienas nubėgo prie tamsos apgaubtos upės ir jos dairėsi. Močiutė nuskubėjo jo ieškoti. Sukrėstam vaikui ji iškvietė greitąją medicinos pagalbą.

Atvykęs jau trečiasis ekipažas nuvežė močiutę ir du jos anūkus į ligoninę. Ten vaikams buvo suteikta skubi specialistų pagalba.

Teikiama emocinė pagalba

„Mes susisiekėme su mokykla, kalbėjomės su direktoriumi, siūlėme savo pagalbą. Dabar vaikai globojami, daug specialistų jiems puolė padėti. Mokyklos vadovybė bendrauja ir su vaikų tėvu, jis labai nerimauja. Ypač išgyvena berniukas – su juo kalbasi mokykloje dirbantys specialistai.

Manau, kad esant tokiai ekstremaliai situacijai psichologas galėtų būti atvežtas jau į įvykio vietą. Sekmadienio vakarą vaikai buvo šoko būsenos, sukrėsta ir močiutė. Todėl protinga būtų sukurti tokią sistemą, kad emocinė pagalba būtų teikiama nedelsiant.

Taip pat svarbu vaikams ir toliau padėti, nes mergaitė visą gyvenimą prisimins, kas ten įvyko“, – teigė Valstybinio psichikos sveikatos centro Savižudybių prevencijos biuro vedėjas Marius Strička.

Specialistas svarstė, kad didžiuosiuose šalies miestuose galėtų būti sudarytos sutartys su psichologais, kurie ištikus tokiems sukrečiantiems įvykiams veiktų kartu su policijos pareigūnais ir greitosios pagalbos medikais.

„Tą naktį buvo daug iškvietimų, tačiau ši tragedija mus, medikus, sukrėtė labiausiai, nes slėgė baisi nežinia. Medikai stengėsi paguosti vaikus. Vaikai jautresni nei suaugusieji, stipriau išgyvena netektis. Jiems labai reikia mamos“, – kalbėjo ilgametė Greitosios medicinos pagalbos stoties darbuotoja V.Pumputienė.

Vilniaus miesto Vaiko teisių apsaugos skyriaus specialistai patikino, kad šeimai toliau teikiama psichologinė pagalba, vaikai yra saugūs.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.