Prie pasaulinės akcijos prisideda ir lietuvės: „Tragiška, kad seksualinio priekabiavimo aukos jaučia gėdą“

JAV kino prodiuseriui Harvey Weinsteinui netekus darbo dėl galimo lytinio priekabiavimo, apie tokias skaudžias patirtis viešai kalbėti pradėjo ir pasaulio garsenybės. Socialiniuose tinkluose pradėjusios plisti grotelės #metoo (liet. aš taip pat) atkeliavo ir iki Lietuvos.

Prie pasaulinės akcijos jungiasi ir lietuvės: „Tragiška, kad seksualinio priekabiavimo aukos jaučia gėdą“.<br>kiti
Prie pasaulinės akcijos jungiasi ir lietuvės: „Tragiška, kad seksualinio priekabiavimo aukos jaučia gėdą“.<br>kiti
Prie pasaulinės akcijos jungiasi ir lietuvės: „Tragiška, kad seksualinio priekabiavimo aukos jaučia gėdą“.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Prie pasaulinės akcijos jungiasi ir lietuvės: „Tragiška, kad seksualinio priekabiavimo aukos jaučia gėdą“.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Prie pasaulinės akcijos jungiasi ir lietuvės: „Tragiška, kad seksualinio priekabiavimo aukos jaučia gėdą“.<br>M.Patašiaus nuotr.
Prie pasaulinės akcijos jungiasi ir lietuvės: „Tragiška, kad seksualinio priekabiavimo aukos jaučia gėdą“.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 21, 2017, 10:38 AM, atnaujinta Oct 21, 2017, 10:36 PM

Savo pasakojimais apie patirtą lytinį priekabiavimą pasidalino fotografė Neringa Rekašiūtė ir savo pavardės nenorėjusi viešinti Mingailė. Jos atvirai papasakojo apie įvykius, kuriuos ilgai slėpė dėl gėdos jausmo.

Pačiai teko morališkai pasirengti

Fotografė N.Rekašiūtė visuomenei gerai pažįstama dėl socialinių projektų. Vienas iš jų – „Moterys kalba“, skirtas diskriminaciją ar smurtą patiriančių moterų išgyvenimams viešinti. Nors mergina skatina kitas moteris viešinti tokias istorijas, pačiai tai padaryti buvo sunku.

„Mane labiausiai padrąsino kitų moterų pasidalijimai. Tiesa, tokių atvirų istorijų kaip mano nedaug, o man tai pasirodė svarbu. Jei pasakyti viešai, tai iki galo: kas, kaip ir kur įvyko, pasidalyti tuo, kaip jaučiausi ir kaip pavyko nugalėti baimę bei gėdą, kuri man net nepriklausė“, – naujienų portalui lrytas.lt sakė N.Rekašiūtė.

„Tragiška, kad aukos jaučia gėdą, neviltį ir kaltę dėl to, ką joms padarė kiti – tikrieji kaltininkai. Kai prasidėjo #metoo akcija, supratau, kad atėjo mano pačios laikas prabilti. Kurį laiką dar abejojau, ar verta: šia tema nėra malonu kalbėti, esame įpratusios ją apeiti, nutylėti, pasilaikyti sau. Tad taip, nepaisant visos patirties nagrinėjant šią temą, pačiai reikėjo susikaupti ir morališkai pasirengti“, – pasakojo fotografė.

Ji socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalijo asmenine patirtimi. Studijuojant Jungtinėje Karalystėje jai darbą pasiūlė garsus fotografas. „Jo darbus publikavo „Grazia“, „Vogue“, tad tuo metu buvau neįtikėtinai laiminga, kad turėsiu galimybę dirbti kartu su tokiu fotografu“, – socialiniame tinkle „Facebook“ rašė ji.

Susitikimą suderinusi elektroniniu paštu N.Rekašiūtė nuvyko apžiūrėti fotografo studijos. Aprodydamas darbo vietą vyras išsitraukė lytinį organą ir liepė jį glostyti, jei ji nori gauti darbą.

„Patyriau šoką, bet kojos manęs nenuvylė – pabėgau iš ten“, – rašė N.Rekašiūtė.

Priekabiautojas jau sėdėjo kalėjime

N.Rekašiūtė aprašė ir tai, kad į teisėsaugą dėl šio įvykio kreipėsi tik po kelerių metų. Tada ji sužinojo, kad fotografas jau sėdi kalėjime už seksualinį priekabiavimą.

„Prisimenu, tada supratau, kaip viskas susiję: man buvo gėda, bandant pamiršti įvykį ir nesikreipiant į pareigūnus iš karto. Tuo metu šis iškrypėlis galėjo priekabiauti prie kitų jaunų merginų“, – socialiniame tinkle „Facebook“ rašė N.Rekašiūtė.

Fotografė naujienų portalui lrytas.lt pasakojo, kad viešas kalbėjimas ir dalijimasis tokia patirtimi yra vienas iš būdų pažaboti šiuos nelegalius veiksmus.

„Svarbu, kad vyrai pripažintų savo kaltę, nesitaikstytų su kitais vyrais, skaldančiais žeminančius juokelius ar rimtai kalbančiais apie moteris kaip apie mėsos gabalus, o ne asmenybes. Mokyklose privalo būti lytinio švietimo pamokos, o visuomenė turi kartu kryptingai judėti link seksizmo apraiškų naikinimo. Visuomenėje, kurioje moterys jausis saugios ir lygiavertės, bus lengviau kontroliuoti milžiniškus šios problemos mastus. O kad moterys sveikinamos dėl drąsos, tai tik parodo, kokia patogi dabar situacija smurtautojams veikti be baimės“, – pasakojo N.Rekašiūtė.

Ji priminė ir dar vieną problemą, apie kurią prabylama retai, – vaikų patiriamą seksualinę agresiją, nuodijančią gyvenimą.

Norėjo pradingti

Prie šios akcijos prisidėjusi Mingailė taip pat papasakojo savo istoriją. Vasaros pabaigoje atostogaudama Švedijoje ji viena važiavo dviračiu ir pastebėjo, kad ją seka vyras ant motorolerio.  Jis vis apsisukdavo, kad kelyje dar kartą prasilektų.

„Pajutau, kad jis man nepatinka ir kad reikėtų susirasti kompanijos, nes ir kitų dviratininkų vis pasitaikydavo. Tada supykau ant savo minties, teisindama žmogų, kad gal jis čia šiaip apsisuko ar tiesiog mokosi važiuoti motoroleriu“, – rašė Mingailė.

KAs vyksta, mergina suprato tik tada, kai aplinkui kitų dviratininkų nebesimatė. „Vėl pasirodo jis, mes prasilenkiame, jaučiu, kad daužosi širdis. Girdžiu, kaip jis apsisuka ir ima važiuoti link manęs, lėtindamas greitį, priartėjęs griebia už užpakalio“, – savo istoriją pasakojo mergina.

Nušokus nuo dviračio vyras jai užstojo kelią. „Mūsų žvilgsniai susitinka. Kelios sustingusios sekundės. Su siaubu, bet tvirtai iššaukiu jam „ne“. Jis nieko neatsakė ir pradėjo judėti link manęs ištrauktu pimpalu. Aš šoku ant dviračio ir pradedu taip šaukti, kad, rodos, pati negaliu patikėti, koks garsas manyje gyvena“, – savo istoriją pasakojo Mingailė. Nors pavyko nuo vyro pabėgti, net ir suradusi žmonių mergina norėjo pradingti.

Ne tik išprievartavimas yra prievarta

Mingailė teigė nustebusi, kai suprato, kad pradėjusi garsiai pasakoti šią istoriją nori ją tiesiog pamiršti. O kreiptis į policiją buvo beviltiška.

„Kaip ir maži vaikai, patyrę smurtą ar seksualinę prievartą, pasąmoningai išstumia šią informaciją nepajėgdami jos atlaikyti ir suvokti, prisiimdami kaltę ir gėdą, taip ir aš nesąmoningai nustūmiau šį įvykį į šoną. Pamaniau, kad turėčiau pranešti policijai, bet išgirdau paaiškinimų, kad tai truks ilgai ir vargu ar jie galės ką nors pakeisti, nes atsižvelgiant į išvaizdą žmogus imigrantas ir jie neturi įstatymų, kaip tokius žmones nubausti“, – pasakojo Mingailė.

Mingailė, paklausta, kodėl nusprendė tokį atvirą pasakojimą paskelbti socialiniame tinkle „Facebook“, sako, kad šia tema kalbama per mažai. „Manau, taip pernelyg nutylima tema ir turbūt kiekviena moteris, to net kartais nežinodama, per savo gyvenimą vienokia ar kitokia forma yra patyrusi seksualinę prievartą. Labai svarbu nebijoti apie tai kalbėti. Prievarta nėra vien išprievartavimas, tai gal būti ir pliaukštelėjimas per užpakalį ar bandymas nurengti akimis. Būtina tinkamai paskirstyti atsakomybę, lavinti ir šviesti žmones. Ypač vaikus“, – motyvus papasakoti savo istoriją įvardijo Mingailė.

Mergina teigė, kad versti savo parašyti asmeninę istoriją nereikėjo.

„Prisėdau ir parašiau. Man, priešingai nei daugumai merginų, neliko gėdos ar kaltės jausmo. Esu įsitikinusi, kad tai nėra mano problema“, – naujienų portalui lrytas.lt sakė Mingailė.

Verčia susimąstyti

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos Teisės skyriaus vyresnioji patarėja Laima Vengalė-Dits taip pat patikino, kad tokių asmeninių istorijų viešinimas yra teigiama praktika. „Viešumas, be jokios abejonės, reikalingas ir būtinas. Pirmiausia  jis padeda supažindinti visuomenę su seksualinio priekabiavimo samprata, padeda visuomenei suvokti, kad tokie veiksmai yra traktuotini kaip prieštaraujantys teisei, jie netoleruotini ir negali būti pateisinami“, – naujienų portalui lrytas.lt sakė tarnybos atstovė.

„Manau, viešumas priverčia žmones susimąstyti apie bendravimo etiką ir atsargiau, pagarbiau elgtis su kolegomis, kitais žmonėmis, pagalvoti ir apgalvoti savo veiksmų pasekmes“, – sakė L.Vengalė-Dits.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.