Kelių policija nesudeda ginklų: apskundė Petro Gražulio dukrai palankų verdiktą

Kauno apskrities kelių policijos valdyba apskundė švelnią nuobaudą Seimo nario Petro Gražulio 25 metų dukrai Marijai Šalaševičienei, už eismo taisyklių pažeidimą skyrė šio miesto apylinkės teismas.

 Seimo narys P.Gražulis su dukra M.Šalaševičiene ir sūnumi Simonu.<br> Facebook nuotr.
 Seimo narys P.Gražulis su dukra M.Šalaševičiene ir sūnumi Simonu.<br> Facebook nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 23, 2017, 12:30 PM, atnaujinta Oct 23, 2017, 12:58 PM

Skundą svarstys Kauno apygardos teismas.

Teisėjas Dainius Ročys skyrė M.Šalaševičienei mažesnę nei minimalią nuobaudą.

Jaunai moteriai už tai, kad ji draudžiamoje vietoje kirto ištisinę liniją ir priešingos krypties juostoje lenkė kitus automobilius skirta 170 eurų dydžio administracinė bauda ir uždrausta vairuoti transporto priemones vos mėnesiui.

Nuobaudos paskyrimo dieną, rugsėjo 20-ąją, tokio trumpo teisių atėmimo nebuvo numatyta atitinkamame Administracinių nusižengimų kodekso straipsnyje – vairuotojams už ištisinės linijos kirtimą ir nesaugų lenkimą teisė vairuoti tuo metu buvo atimama 3-6 mėnesiams ir skiriama bauda nuo 170 iki 230 eurų.

M,Šalaševičienė teismo sprendimo neskundė. 

Kai dukra įkliuvo policijai, P.Gražulis su bendraminčiais pasiūlė sušvelninti atsakomybę už tokius pažeidimus – Seimas atitinkamas pataisas jau priėmė.

Vienus baudžia, kitus glaudžia

Teismo sprendimą apskundę Kelių policijai prašo taikyti M.Šalaševičienei griežtesnę nuobaudą.

Pareigūnai buvo nusprendę parlamento dukrai uždrausti vairuoti 3 mėnesius, bet pastaroji su tuo nesutiko ir nutarimą apskundė teismui.

Teismas iš dalies patenkino jos skundą ir triskart sumažino teisių atėmimo laikotarpį.

Toks verdlktas papiktino nemažą dalį visuomenės.

Į naujienų portalą lrytas.lt kreipėsi marijampolietė, kuriai už tokį patį pažeidimą Marijampolės rajono apylinkės teismo teisėja Aksinija Žemantauskienė be ceremonijų uždraudė sėsti prie vairo 3 mėnesiams – nebuvo atsižvelgta, kad vienai du vaikus auginančiai moteriai mašina yra labai reikalinga. Ja moteris vykdavo į darbovietę, esančią už 25 kilometrų nuo namų, pristatydavo mažametes dukras į ugdymo įstaigas.

„Gal galėtų kas nors atsakyti, kodėl žmonėms yra taikomi dvigubi standartai? Kodėl teismai paprasto piliečio atžvilgiu negailestingi ir ypatingai laikosi griežtumo, o tiems, kurių tėvai užima aukštas pareigas, yra tokie lankstūs ir atlaidūs?“, – stebėjosi moteris.

Seimas veikė greitai

Praėjus vos šešioms dienoms nuo teismo verdikto M.Šalaševičienės atžvilgiu, Seimas nustatė švelnesnes sankcijas vairuotojams už ištisinės linijos kirtimą.

Šiuo metu už tokį pažeidimą privalomai atimama teisė vairuoti, bet pagal įstatymo pataisas kai kurie vairuotojai galės atsipirkti bauda.

Pagal priimtą pataisą, įvažiavimas į priešpriešinio eismo juostą pažeidžiant Kelių eismo taisyklių reikalavimus užtrauks 60–90 eurų baudą, o pirmą kartą KET per metus pažeidžiantys vairuotojai atsipirks vos 30 eurų bauda.

Taip pat nuo vieno iki trijų mėnesių galės būti atimta teisė vairuoti.

Tokiu pažeidimu kelyje sukėlus pavojingą situaciją bauda didėtų iki 170–230 eurų, o teisės vairuoti neturintiems asmenims – iki 300–600 eurų.

Parlamentas po M.Šalaševičienės dukters atvejo sureagavo greitai, tačiau itin svarbių socialinių, kitų teisės aktų projektai Seime, ministerijose dūla daugelį metų, nėra efektyvių teisinių pokyčių ir kovajant su korupcija, kontrabanda, kitais nusikaltimais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.