Lukiškių aikštėje senas liepas pakeis sidabriniai klevai

Savivaldybė laikosi pažado nupjovusi medį pasodinti du – reprezentacinėje aikštėje 11 sergančių liepų pakeitė 22 sidabriniai klevai.

Nupjovę liepas tvarkytojai jų vietoje iš karto ėmė sodinti klevus. Iš viso bus pasodinta daugiau nei 200 medžių.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Nupjovę liepas tvarkytojai jų vietoje iš karto ėmė sodinti klevus. Iš viso bus pasodinta daugiau nei 200 medžių.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 23, 2017, 3:32 PM

Nors Lukiškių aikštėje kelis mėnesius vyko liepų gelbėtojų akcijos, vietoj šių medžių iš Vasario 16-osios gatvės pusės pradėti sodinti sidabriniai klevai.

Beje, leidimą pjauti 11 liepų savivaldybė suteikė tik spalio 6-ąją, kai iki Lukiškių aikštės rekonstrukcijos buvo likęs mažiau nei mėnuo.

Išsiskirs rūšių įvairove

Savivaldybės Želdinių poskyrio vedėja Giedrė Čeponytė sakė, kad rūpinantis rekonstruojamos Lukiškių aikštės kraštovaizdžiu nuspręsta išsaugoti želdynus ir pagerinti medžių augimo sąlygas.

Todėl Lukiškių aikštėje bus pasodinta daugiau kaip 200 naujų medžių.

Prieš kelias dienas savivaldybė suteikė leidimą Lukiškių aikštėje, 33 kvadratinių metrų plote, iškirsti ir senas, neišvaizdžias, išsikerojusias alyvas.

Įsiklausė į nuogąstavimus

G.Čeponytė minėjo, kad jų vietoje ir kitur aikštėje bus pasodinta purpurinių ir sidabrinių klevų, liepų, bukų, uosių, kaštonų, ąžuolų, guobų, kėnių, gudobelių, kriaušių, ievų, trešnių, kukmedžių.

Paklausta, kaip pavyko sutarti su Lukiškių aikštės medžių gynėjais, G.Čeponytė aiškino, kad savivaldybės įmonės „Vilniaus planas“ kraštovaizdžio architektų grupė, parengusi želdynų tvarkymo projektą, įsiklausė ir į susirūpinusių vilniečių nuogąstavimus bei pastabas.

Žmonės su Lukiškių aikštės želdynų tvarkybos darbais buvo supažindinti vos tik pasibaigus konkursui ir paaiškėjus, kaip ji atrodys.

Skelbia apie visus darbus

Birželio mėnesį gyventojams buvo pristatyti Lukiškių aikštės ir gatvės želdynų tvarkymo darbų projekto sprendiniai, supažindinta su arboristų atliekamu medžių genėjimu, augavietės gerinimo priemonėmis ir želdinių atnaujinimu.

Anot G.Čeponytės, išsami informacija apie planuojamus sodinti ir kertamus medžius, to priežastis buvo nurodyta ir prie Lukiškių aikštės įrengtame informaciniame stende.

Taip pat gaminami informaciniai skydai su informacija, kiek medžių bus atsodinta ir kiek šalinama.

Apie didesnius medžių kirtimus būtinai diskutuojama su bendruomene.

G.Čeponytė sakė, kad dėl Lukiškių aikštės medžių buvo surengtas ne vienas susitikimas su jų gynėjais.

Čia buvo iškirsti tik itin prastos būklės 17 medžių, kurie kėlė pavojų. („Sostinė“)

Pasodino per 3 tūkstančius medžių

Visi medžiai Vilniuje yra inventorizuoti, kruopščiai tikrinama jų būklė, įvairūs parametrai ir skelbiami interaktyviajame žemėlapyje.

Vilnius turi užsibrėžęs aiškų tikslą: jei medis nukertamas, du turi būti atsodinami.

Šiemet buvo pasodintas rekordinis per pastaruosius penkerius metus medžių skaičius – 3140.

Kitą pavasarį savivaldybė jų pasodinti suplanavusi dar daugiau ir labai greitai pakvies gyventojus teikti siūlymus, kur galėtų sužaliuoti dar viena liepa, beržas, klevas ar kitas medis.

Interaktyviajame žemėlapyje vilniečiai jau žymi siūlomas vietas medžiams sodinti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.