Liberalų sąjūdis teismui apskundė VRK sprendimą: mūsų atžvilgiu vyksta neteisėtas procesas

Liberalų sąjūdis kreipėsi į Lietuvos Vyriausiąjį administracinį teismą skųsdamas Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) sprendimą, kuriuo partija kaltinama šiurkščiai pažeidus politinių kampanijų finansavimo ir finansavimo kontrolės įstatymą.

Liberalai kreipėsi į teismą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Liberalai kreipėsi į teismą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Liberalai kreipėsi į teismą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Liberalai kreipėsi į teismą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Liberalai kreipėsi į teismą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Liberalai kreipėsi į teismą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 26, 2017, 1:27 PM

Liberalai VRK veiksmus vertina kaip teisingumo vykdymą be teismo. Liberalų sąjūdis buvo pripažintas kaltu ne teismo nuosprendžiu, o VRK sprendimu. Nesant įsiteisėjusio teismo nuosprendžio, prokuratūra ir VRK elgėsi neteisėtai, pažeisdami nekaltumo prezumpciją su pareikštais įtarimais susijusius klausimus spręsdami neteisminėje institucijoje.

„Neginčijame VRK kompetencijos kontroliuoti rinkimų ir jų finansavimo procesų. Tačiau tokie tyrimai gali būtų atliekami tik pačiai VRK nustačius atitinkamas faktines aplinkybes arba tik įsiteisėjus nuosprendžiui, o ne ikiteisminio tyrimo duomenų vertinimo pagrindu“, – komentuoja laikinasis Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eugenijus Gentvilas.

VRK procesas vertinant argumentus buvo šališkas: partijos argumentai, patvirtinantys pilną partijos atsiribojimą nuo rengtų mokymų buvo ignoruojami ar net išvadoje nepagrįstai traktuojami neigiama prasme partijai. „VRK nevertina to, kad partija negali būti atsakinga už atskirų partijos narių asmenines teisėtas ar neteisėtas iniciatyvas ir veiklą. Kaip ir minėjome, tiek mokymų organizavimas, tiek kitų asmenų dalyvavimas juose vertintini kaip jų asmeninė, o ne partijos iniciatyva“, – argumentuoja E. Gentvilas.

Tikėtina, kad VRK šiurkštų pažeidimą partijai konstatavo tik dėl galimai pradėto ikiteisminio tyrimo ir prokuroro dalyvavimo VRK posėdžiuose tuo siekiant sutirštinti susidariusios situacijos spalvas.

„Liberalų atžvilgiu vyksta neteisėtas procesas, pažeidžiantis partijos teisę į nekaltumo prezumpciją ir teisingą baudžiamąjį procesą. VRK ir jos darbo grupė netinkamai aiškina ir taiko įstatymus, jų sąvokas ir turinį, iškreipia faktus, daro nepagrįstas prielaidas dėl jų egzistavimo ir tuo pagrindu pripažįsta partiją šiurkščiai pažeidus politinių kampanijų finansavimo ir finansavimo kontrolės įstatymą. VRK vykdo „teisingumą“ nelaukdama teismo sprendimo“, – sako E. Gentvilas.

Partija teismo prašo panaikinti VRK sprendimą kaip neteisėtą ir nepagrįstą, taikyti laikinąją apsaugos priemonę įpareigojant VRK atidėti dotacijos klausimo svarstymą ir išreikalauti iš VRK medžiagą, kuri buvo pateikta darbo grupei ir kuria buvo grindžiamas sprendimas dėl neteisėto partijos finansavimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.