Kviečiami nemokamų pietų
Žaliojoje vejoje prie Biržos tilto išskleista palapinė vilioja Klaipėdos centre įsikūrusių įstaigų darbuotojus, studentus, vyresniojo amžiaus žmones. Žinios apie galimybę šioje vietoje gardžiai ir sočiai papietauti greitai pasklido po visą senamiestį.
Iš pradžių praeiviai gana santūriai reaguodavo į labdaros akcijos „Pamaitink kitą“ organizatorių raginimus per pietų pertrauką stabtelėti prie jų palapinės ir pasivaišinti vegetariškais valgiais – turbūt netikėjo, kad už tai atlygio niekas nereikalaus.
Paragavę čia pilstomos trintų moliūgų sriubos ir įsitikinę, jog ji niekuo nesiskiria nuo siūlomos uostamiesčio restoranuose, o gal net ir gardesnė, žmonės įsidrąsino – penktadienias nuo vidurdienio prie vegetarų palapinės išsirikiuoja ragautojų eilė.
Net meras neišpeikė valgių
Kitoje gatvės pusėje stovinčiame Rotušės pastate reziduoja uostamiesčio meras Vytautas Grubliauskas. Veikiausiai paveiktas bendradarbių pasakojimų apie siūlomą skanų ir ekologišką maistą, po kurio laiko ir jis susigundė labdaringais užkandžiais.
Vegetarų palapinėje prie staliukų ir lauke tvyro demokratiška atmosfera – atitiktiniai praeiviai, valdininkai, politikai, teisėsaugininkai, pensininkai, kiti miestiečiai, įsitaisę prie bendro vaišių stalo, solidariai kabina moliūgų tyrę, pagardintą saldžiomis bulvėmis, trintu sūriu ir žolelėmis.
Kvapnios moliūgų sriubos su bazilikais paragavęs V.Grubliauskas prisipažino nesąs vegetaras, bet daržoves mėgsta. Regis, jam patiko ir antrasis karštas vegetarinis patiekalas - garuose virtų grikių košė su traškiais kopūstais ir kitokiomis daržovėmis. Prie tokio valgio dar siūlomi ir troškinti pomidorai.
Oficialiuose priėmimuose turbūt mačiusio ir ragavusio visokiausių gurmaniškų skanėstų mero akys po tokių pietų nušvito: „Jaučiuosi sotus ir žvalus - skrandis neapkrautas, galima toliau produktyviai darbuotis“.
Varguoliai bučiuoja rankas
Nemokami vegetariški pietūs į Dangės krantinę iš visų senamiesčio pakampių sutraukia benamius – jie irgi pasigardžiuodami šveičia maistingąją moliūgų sriubą, į kurią šeimininkės gana dosniai dar pribarsto ir džiovintų sėklų.
Pasisotinę varguoliai labiausiai žavisi akcijos rengėjoms - nuoširdžiai joms dėkoja, lankstosi, o kai kurie prie katilų stovinčioms moterims netgi taikosi į ranką pakštelėti.
Projekto „Pamaitink kitą“ sumanytoja klaipėdietė verslininkė Loreta Atienė pasitelkė į pagalbą bendramintes iš labdaros ir paramos fondo „Gyvenimo menas“. Veiklios klaipėdietės vegetariškais valgiais penktadieniais pamaitina apie šimtą klaipėdiečių.
„Mes taip skatiname sveiką gyvenseną ir mitybą. Trintų moliūgų sriuba – tik vienas iš daugelio vegetariškų patiekalų, nesunkiai sutaisomų namuose. Pagal savo išgales stengiamės padėti likimo nuskriaustiems žmonėms“, - pasakojo L. Atienė.
Socialinę akciją remia vaisiais ir daržovėmis prekiaujančios įmonės „Baltic fresh fruit“ savininkas Laimonas Šiaudvytis - jis labdaros ir parmos fondą aprūpina šviežiomis daržovėmis. Dar vienas rėmėjas yra maitinimo įstaigos „Romdera“ vadovas Nerijus Domarkas.
Mėsa ir jūros gėrybės nežavi
Paklausta, kokių dividendų iš šios akcijos tikisi rengėjai, L.Atienė šypsojosi: „Geriausiais atlygis – nuskaidrėję ragautojų veidai, pozityvi žmonių nuotaika. Džiaugsimės, jeigu ir kiti miesto verslininkai, sekdami mūsų pavyzdžiu, sumanytų kokį nors kitą prasmingą visuomeninį projektą“.
Nekilnojamojo turto agentūros savininkė L.Atienė domisi joga – kvėpavimo pratimus derina su meditacija. Prieš keturiolika metų ji ryžtingai pakeitė savo mitybos įpročius - nusprendė atsisakyti mėsos patiekalų, o paskui nusigręžė ir nuo jūros gėrybių.
„Įsavindami augalinės kilmės maistą išnaudojame mažiau energijos. Man jis patrauklesnis ir net skanesnis nei mėsos patiekalai“, - kalbėjo vegetarė.
Moteris tvirtina, jog kasdien valgydama mėsos ir žuvų patiekalus negalėtų atlikti kai kurių sudėtingesnių jogos ir kvėpavimo pratimų - tiesiog neužtektų energijos.
Pataria klausyti širdies balso
Tačiau klaipėdietė tolerantiškai žvelgia į žmones, kuriems vegetarystė nėra priimtina - nesiūlo vartoti vien tiktai augalinį maistą. Pasak jos, būti vegetaru ar žaliavalgiu, pasninkauti ar ne, yra kiekvieno mąstančio individo asmeninis pasirinkimas.
„Svarbiausia – tinkamai sureguliuoti mitybą, kad nekenktume sau. Joga siejama su vegetariškais valgiais - meditacijos apvalo sąmonę, padeda žmogui išgirsti savo širdies balsą. O tada jau ir patys pajuntame, ko organizmui labiausiai reikia“, - moliūgų sriubos ragautojams aiškino L.Atienė.
Mitybos specialistų teigimu, šiuo metu apie 10 procentai pasaulio gyventojų yra vegetarai, atsisakantys mėsos bei kitų gyvulinės kilmės produktų.
Tarp jų yra ir vadinamieji daliniai vegetarai, kurių mitybos režimas ir racionas nėra toks griežtas – pastarieji nevalgo tik tam tikros rūšies mėsos produktų.