Arūnas Karaliūnas. Kauno miesto ir rajono sąjunga: 3+2=1?

Kauniečiams nebereikia raudonuoti iš gėdos – naujausiame Lietuvos laisvosios rinkos instituto (LLRI) sudarytame savivaldybių indekse Kaunui skirta trečioji vieta.

 Arūnas Karaliūnas.<br> M.Patašiaus nuotr.
 Arūnas Karaliūnas.<br> M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 29, 2017, 7:00 AM

Jeigu kam nors kiltų noras pasipiktinti tokiu rezultatu, reikėtų priminti, kad pernai Kaunui buvo skirta ketvirtoji vieta, o 2015-aisiais ekspertai jį buvo nustūmę dar laipteliu žemiau. Tąkart Kauną lenkė Šiauliai ir Panevėžys. Štai toks rezultatas tikrai buvo gėdingas.

Kaskart paskelbus patraukliausių gyventi miestų sąrašą, pasigirsta abejonių, ar jis yra objektyvus. Didieji miestai dar turi panašumų, o palyginti Šilalę ir Skuodą išties nėra paprasta. Kita vertus, net nedidelė subjektyvumo dozė gali tapti postūmiu valdžiai labiau pasistengti ir pamėginti aplenkti kaimyninį rajoną.

Indekso sudarytojams vertėtų gerai pagalvoti, ar verta į sąrašą įtraukti Vilnių, – juk jam tenka maždaug du trečdaliai visų užsienio investicijų ir sostinės valdžiai reikėtų neeilinių sugebėjimų nusmukdyti Vilnių sąraše žemyn.

Tuomet Kaunas atsidurtų antroje vietoje ir liktų vienintelis taikinys – Klaipėda, kuri ir yra tikrasis konkurentas kovoje dėl antrojo laiptelio.

Mažųjų savivaldybių grupėje – jokių pokyčių ir netikėtumų. Nugalėtojo laurai atiteko Klaipėdos rajonui, antrasis liko Kauno rajonas.

Klaipėdos rajonui išsilaikyti viršūnėje kasmet padeda ten pat įsitaisęs uostamiestis, o štai Kauno rajono valdžiai pačiai tenka gerokai daugiau įdėti pastangų, mat sunku pavadinti donoru antrą pagal gyventojų skaičių miestą, kuris sugebėdavo pakilti tik iki 4-o ar 5-o laiptelio.

Savivaldybių indekso paskelbimas sutapo su vėl atnaujintais svarstymais, ar nevertėtų vadinamąsias žiedines savivaldybes sujungti su miestais. Tokie pokyčiai paliestų visus šalies didžiuosius miestus.

Nors tokia galimybė svarstoma jau nebe pirmą kartą ir reforma mažai tikėtina, bent jau Kaune susidarytų labai įdomus darinys.

Pakaunės gyventojai jau daugelį metų palankumą reiškia socialdemokratui V.Makūnui, kuris vadinamas amžinuoju meru. V.Matijošaitis bent jau šiuo metu turi puikių galimybių tapti amžinuoju Kaunu meru, jeigu tik norės.

Jungtiniai rinkimai turbūt nepriblokštų rezultatais, nes Kauno rajono gyventojai bene geriausiai mato mieste vykstančius pokyčius ir įvertintų valdančiųjų pastangas, o socialdemokratai Kaune visada turėjo juos remiančių rinkėjų, kurie padėdavo partijos atstovams patekti į tarybą.

V.Matijošaitis su V.Makūnu net šiek tiek panašūs pagal darbe rodomus prioritetus. Skirtumas tik toks, kad Kaune – gerokai didesni užmojai ir iššūkiai. Tikėtina, kad abu merai net galėtų tapti vienos komandos nariais ir nesusirietų.

Dar didesnės galimybės atsivertų Kaunui. Gerokai atsinaujinęs iš išgražėjęs miestas susijungtų su rajonu, kuriame be paliovos dygsta žinomų užsienio investuotojų įmonės, logistikos sandėliai, kyla gyvenamieji namai.

Vieningas Kaunas jau po poros metų būtų toks galingas, kad iš pirmosios pozicijos galėtų išstumti ne tik Klaipėdą, bet ir Vilnių.

Atrodo, neįvykdoma užduotis? Kai kam atrodė, kad ir gatvių taip greitai neįmanoma išasfaltuoti, ir Laisvės alėjos namų fasadų nudažyti, ir vaikų darželių pastatyti. Kauniečiai – ne kvailesni už kitų miestų gyventojus.

„Laikinoji sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.