Kairiųjų rinkėjų laukia painus rebusas: kas tikrieji socialdemokratai?

Pajutę grėsmę, kad gali atsidurti politinėse paraštėse, iš Socialdemokratų partijos (LSDP) pasitraukę Seimo nariai užsimojo kurti naują organizaciją, nors dar visai neseniai žadėjo neskaldyti kairiųjų jėgų.

 Seimo socialdemokratai suskilo.<br> T.Bauro nuotr.
 Seimo socialdemokratai suskilo.<br> T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-10-29 09:26, atnaujinta 2017-10-29 09:56

„Mes privalome išsaugoti Lietuvoje socialdemokratines vertybes, vardan žmonių gerovės apginti kairiąją valdančiąją koaliciją. Bičiuliai skyriuose, dėl nusivylimo ar nepagrįsto ignoravimo paliekantys Socialdemokratų partiją, negali būti išstumti iš politinio Lietuvos gyvenimo“, – pareiškė naują partiją kuriantys Seimo Socialdemokratų darbo frakcijos nariai.

Pareiškimas išplatintas Gedimino Kirkilo, Algirdo Butkevičiaus, Andriaus Palionio, Irenos Šiaulienės, Juozo Bernatonio, Rimantės Šalaševičiūtės, Rimanto Sinkevičiaus ir Artūro Skardžiaus vardu.

Šie buvę įtakingi LSDP senbuviai prieš kelias savaites pasitraukė iš partijos nelaukdami galimo pašalinimo už tai, kad nepakluso partijos tarybos sprendimui trauktis į opoziciją.

Anot pareiškimo autorių, pasinaudodami demokratinėmis tradicijomis vadovavimą partijai perėmė asmenys, siekiantys ją panaudoti asmeniniams interesams patenkinti: „Be diskusijų paskelbtas radikaliai kairuoliškas manifestas ne tik neatnaujina partijos, bet bando jai primesti su europine socialdemokratija nieko bendra neturinčias XIX šimtmečio idėjas.

Griaunama kairiojo centro koalicija su „valstiečiais“, kad būtų nutiesta žalia gatvė dešiniesiems (konservatoriams) perimti valstybės valdymą.“

Beje, prieš kelias savaites pasitraukdami iš LSDP vadinamieji atskilėliai teigė neketiną skaldyti socialdemokratų gretų, kurti naujų darinių ir taip kenkti partijai, kurią patys kūrė.

G.Kirkilas vakar sakė, kad nauja partija vadinsis Lietuvos socialdemokratų darbo partija. Naujasis pavadinimas jau registruotas Registrų centre.

Naujos politinės jėgos kūrėjai tikisi, kad reikiamus 2 tūkst. steigėjų parašų pavyks surinkti per mėnesį, o steigiamasis partijos suvažiavimas turėtų būti surengtas dar šiemet.

Tačiau, pavyzdžiui, A.Butkevičius tikino apie naują partiją žinantis mažai ir dar nesąs apsisprendęs, ar iš tikrųjų dalyvaus ją kuriant. (BNS, LR)

Iš pirmų lūpų

Gintautas Paluckas

Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas

„Mes niekaip nevertiname naujojo darinio, nes tai yra politinė jėga, kuri įsivaizduoja, kad prisidengusi socialdemokratų pavadinimu sugebės iš Socialdemokratų partijos pritraukti dalį žmonių ir suklaidinti dalį visuomenės. Bet aš labai abejoju tokia sėkme.

Žmonės turi teisę burtis į politines organizacijas ir partijas. Ir jei jiems pavyks suburti 2 tūkstančius narių, tokia partija, matyt, bus įsteigta. Bet jos vertę ir svorį patikrins rinkėjai. O dėl partijos skilimo, išsivaikščiojimo aš esu ramus. Taigi, matyt, jiems teks pasiieškoti didžiosios dalies narių už Socialdemokratų partijos ribų.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar perrinktas G. Nausėda turėtų galių pakeisti Vyriausybę?