Šiukšlių vežėjai Vilniuje tampa tikrais vairavimo meistrais

Kai šią savaitę šiukšliavežis Senamiestyje nuplėšė balkoną, dalis vilniečių susirūpino – kokie nemokšos vairuoja sunkvežimius? „Ecoservice“ pasiūlė iš sunkvežimio kabinos pasižvalgyti, kaip atrodo jų rytinis slalomas mašinų prigrūstuose kiemuose.

Kad pasiektų Viršuliškių gatvės daugiabučius, daugiau nei dvylikos metrų ilgio šiukšliavežiui siauru keliu tenka porą šimtų metrų važiuoti atbulam.<br>A.Dumalako nuotr.
Kad pasiektų Viršuliškių gatvės daugiabučius, daugiau nei dvylikos metrų ilgio šiukšliavežiui siauru keliu tenka porą šimtų metrų važiuoti atbulam.<br>A.Dumalako nuotr.
Automobiliais užgrūstais kiemais pasiekti konteinerius nėra paprasta.
Automobiliais užgrūstais kiemais pasiekti konteinerius nėra paprasta.
 Lėtai riedančiam šiukšliavežiui iš abiejų pusių dažnai būna lengvieji automobiliai, tad V.Stepanovui tenka visą laiką sukioti galvą žiūrint į veidrodėlius.
 Lėtai riedančiam šiukšliavežiui iš abiejų pusių dažnai būna lengvieji automobiliai, tad V.Stepanovui tenka visą laiką sukioti galvą žiūrint į veidrodėlius.
 Kai šią savaitę šiukšliavežis Senamiestyje nuplėšė balkoną, dalis vilniečių susirūpino – kokie nemokšos vairuoja sunkvežimius? 
 Kai šią savaitę šiukšliavežis Senamiestyje nuplėšė balkoną, dalis vilniečių susirūpino – kokie nemokšos vairuoja sunkvežimius? 
Daugiau nuotraukų (4)

„Lietuvos rytas“

Nov 1, 2017, 3:10 PM

Didžiuliu, daugiau nei 12 metrų ilgio sunkvežimiu per pamainą įvažiuoti ir išvažiuoti į dešimtį kiemų neužkliudžius abipus surikiuotų automobilių eilių.

Tai – užduotis anksti darbą pradedantiems šiukšliavežių vairuotojams. Deja, vienam jų antradienio rytą nepasisekė – Šv.Stepono gatvėje kliudė ne tik namo balkoną, bet ir dvi neleistinoje vietoje pastatytas mašinas.

„Sostinės“ žurnalistai, sėdę į Vadimo Stepanovo vairuojamą bendrovės „Ecoservice“ sunkvežimio kabiną, stebėjo, kaip automobilių prigrūstuose, tamsiuose kiemuose šiukšliavežiai sugeba pasiekti nepatogiausiose vietose sustatytus atliekų konteinerius.

Sulaukia ir žiūrovų plojimų

Prisimindama nelemtą šios savaitės įvykį „Ecoservice“ generalinė direktorė Daiva Skrupskelienė atsiduso: „Senamiesčio gatvės – dar ne pačios baisiausios. Nors jos siauros, vingiuotos, daug blogiau mūsų vairuotojams vadinamuosiuose miegamuosiuose rajonuose. Justiniškių, Viršuliškių kiemai – štai ten tikri iššūkiai, kaip dabar mėgstama sakyti.“

Ji pasakojo, kad kai kada vairavimo meistriškumą kiemuose pademonstravę darbuotojai sulaukia žiūrovų balkonuose plojimų. Visai kaip sėkmingai lėktuvą nutupdžiusiam pilotui. Nors šiukšliavežiai „Scania“ manevringi, kartais ir tai negelbėja.

Tuo teko įsitikinti „Sostinei“.

Rytais perstatyti nesivargina

Su V.Stepanovu sutarėme ketvirtadienio rytą susitikti Viršuliškėse. Vairuotojui su dviem pagalbininkais čia prasidėjo maršrutas.

Gatvės šviestuvas ties pirmu įsukimu į kiemą kaip tyčia nedegė, tačiau V.Stepanovui tai nebuvo kliūtis.

Pavažiavęs į priekį jis pasiekti konteinerius pamėgino važiuodamas atbulomis.

Iš pradžių lyg ir nieko baisaus – automobiliai sustatyti tik vienoje įvažiavimo pusėje.

Tačiau po kelių akimirkų vairuotojui išsprūdo: „Prasideda.“

Veidrodėlyje jis pamatė automobilius, sustatytus abipus įvažiavimo. Gerai būtų, jeigu visi stovėtų tvarkingai. Bet ne – vieno priekis išlindęs, kito – galas. Taip automobilius pasistatė vėliausiai grįžę gyventojai. Kur rado nedidelį tarpą, ten mašiną ir numetė.

Šiukšliavežio vairuotojas jau pažįsta automobilius, kurie dažniausiai būna pastatyti netvarkingai.

Dėl tokių V.Stepanovui labiausiai pikta: „Jei nerado geresnės vietos vakare, kodėl ryte atsikėlęs automobilio neperstatė, kai daug kas išvažiuoja į darbą?

Pasidairęs kiemuose net vidurdienį rasi daugybę kreivai šleivai pastatytų automobilių, nors aplink pilna tuščių vietų. Dėl tokių priversti kentėti kiti.“

Užvažiuoja ir ant šaligatvio

Į kiemą pavyko įvažiuoti, ir V.Stepanovas atlyžo: „Galima suprasti vairuotojus, kurie vakare numeta automobilius.

Ir pats Justiniškėse gyvenu, žinau, kaip sunku rasti vietą. Bet kodėl ryte vairuotojai nepagalvoja apie kitus?

Juk pro langą mato, kas kieme vyksta.“

Netrukus laukė kitas kiemas, ir vėl važiavimas atbulomis. Čia įvažiavimas į kelių daugiabučių kiemą dar ilgesnis, poros šimtų metrų.

Vėl lėtai riedančiam šiukšliavežiui iš abiejų pusių lengvieji automobiliai, tad V.Stepanovui teko visą laiką sukioti galvą žiūrint į veidrodėlius.

Staiga išsikišęs vieno automobilio priekis dešinėje priartėjo per keliolika centimetrų, tačiau V.Stepanovas nuramino: „Matau jį.“ Pro itin siaurą įvažiavimo vietą pavyko prasprūsti.

Tai dar ne viskas, nes laukė posūkis, ties kuriuo taip pat pristatyta automobilių. Gerai, kad tik vienoje pusėje, tačiau sunkvežimis staigiame posūkyje vis tiek neišsiteko.

„Kitos išeities neturiu, esu priverstas vienu ratu važiuoti ant šaligatvio. Gyventojai pyksta, kad sunkvežimiai laužo trinkeles, o ką mums daryti?“ – klausė „Ecoservice“ vairuotojas.

Netrukus po naktį iškritusios šlapdribos nusvirusios medžio šakos ėmė braukti per kabiną, bet V.Stepanovui šis maršrutas pažįstamas: didelės šakos sunkvežimio nepasieks, o mažos neapgadins.

Laukia nemalonūs pokalbiai

Įvažiavus į trečią kiemą ir darbininkams kraunant konteinerius, prie vairuotojo priėjusi moteris paprašė paskubėti.

V.Stepanovas prisiminė ir ne tokių malonių pokalbių. Kartą įsukus į kiemą automobilis užtvėrė šiukšliavežiui kelią. Išlipusi vairuotoja pareiškė: „Taigi pravažiuosite.“

Kai V.Stepanovas paprašė užjausti darbininkus, kuriems teks toliau tempti konteinerius, vilnietė atšovė: „Taigi jums už tai pinigus moka.“

„Pyksta žmonės ir kai atvažiuojame anksti, ir kai šiukšles išvežame per vėlai. Niekam nerūpi, kad atlikę darbą norime važiuoti namo ilsėtis. Šiukšlininko profesija jiems – žemiausias lygis“, – karčių žodžių negailėjo V.Stepanovas.

Tempia 100 kilogramų svorį

Ketvirtadienio rytą V.Stepanovui nereikėjo važiuoti į Taikos gatvės 32-ojo ir 34-ojo, Justiniškių gatvės 109-ojo namų kiemus, ir tai jam buvo laimė.

Čia ar rytą, ar vidurdienį atvažiuotum, prie konteinerių prisiirti nepavyks, nes gyventojai automobilius palieka labai netvarkingai. Kiek lengvesnis maršrutas Medeinos, Gabijos ir kitomis Pašilaičių gatvėmis.

„Būna, signalizuoji, kad patrauktų automobilį, – niekas neišeis“, – piktinosi V.Stepanovas.

Jis nelaukia žiemos, nes tada šiukšliavežį pasitiks nenuvalyti įvažiavimai į kiemus, šaligatviai. Bus sunkiau ir jo pagalbininkams tempti konteinerius, kartais ir po šimtą metrų.

Todėl žiemą vairuotojai priversti net smėlio specialiai prie šiukšliavežių tvirtinamose dėžėse vežiotis.

Gyventojams tai nerūpi – verčia į konteinerius ir sunkias statybines atliekas, tad per sniegą tempti iki 100 kilogramų svorį nėra paprasta.

„Kol savivaldybė nepasirūpins, kad kiemai būtų erdvesni, niekas nepasikeis“, – šyptelėjo V.Stepanovas.

Ketvirtadienio rytą jo dar laukė darbas soduose, kur įvažiavimai ir keliai – ne ką platesni.

Neįvertino balkono Senamiestyje aukščio

Ne vienas Šv.Stepono gatvės gyventojas krūptelėjo antradienio rytą išgirdęs trenksmą. Paaiškėjo, kad nukrito balkonas

„Ecoservice“ šiukšliavežis neišsiteko siauroje gatvėje ir kliudė ne tik balkoną, bet ir automobilius „Hyundai“ ir BMW.

Apie incidentą pranešė pats šiukšliavežio vairuotojas. Įvykio metu niekas nenukentėjo.

„Ecoservice“ logistikos vadovas Audrius Puplesis paaiškino, kad šiukšliavežis bandė apvažiuoti neleistinoje vietoje pastatytus automobilius, tačiau, neįvertinęs balkono aukščio, jį kliudė.

„Šv.Stepono gatvė yra viena sudėtingiausių didelių gabaritų technikai manevruoti, čia dažnai tenka kviesti policiją dėl įvažiavimus blokuojančių automobilių, tačiau šis atvejis – išskirtinis. Tokiose situacijose paprastai gelbėja vairuotojų meistriškumas, tačiau šiuokart jo nepakako. Deja, Senamiestis ir daugiabučių kiemai yra ir liks didelis iššūkis atliekų surinkėjams, todėl labai prašome atsižvelgti į tai statant automobilius gatvėse ir kiemuose“, – sakė A.Puplesis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.