Žinomi Lietuvos žmonės sunerimo: sulaukė skambučių iš „Sputnik“

Po to, kai su propagandine Rusijos žiniasklaidos priemone kalbėjęs ir apie Lietuvą itin blogai atsiliepęs dizaineris Juozas Statkevičius susilaukė kritikos pliūpsnio, apie įtartinus skambučius prabilo ir kiti žinomi lietuviai.

 Skambučių sulaukė A.Mamontovas ir D.Ibelhauptaitė.<br> lrytas.lt koliažas
 Skambučių sulaukė A.Mamontovas ir D.Ibelhauptaitė.<br> lrytas.lt koliažas
A.Anušauskas sakė, kad propagandinė žiniasklaidos priemonė taip siekia reklamos.<br>T.Bauro nuotr.
A.Anušauskas sakė, kad propagandinė žiniasklaidos priemonė taip siekia reklamos.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 7, 2017, 5:26 PM, atnaujinta Nov 8, 2017, 12:39 PM

Sulaukė skambučių

Režisierė Dalia Ibelhauptaitė apie netikėtą skambutį prabilo socialiniame tinkle. Ji rašė, kad antradienį ji sulaukė netikėto skambučio. Telefono ekrane nešvietė numeris, o priešingai – buvo parašyta „no caller ID“ (nėra skambintojo numerio – Aut.).

Pagalvojusi, kad jai skambina kažkas iš Londono režisierė atsiliepė. Balsas kitame laido gale prisistatė žurnalistu iš Maskvos, naujienų portalo „Sputnik“.

„Nekalbėjau nė žodžio, numečiau skambutį ir daugiau nekėliau, nors dar skambino. Pasirodo, kad jie vakar skambino ir Gintarui Rinkevičiui net 4 kartus, tas pats „No Caller ID“. Jis irgi nekalbėjo ir po pirmo karto nebeatsiliepė. Tai čia esam dėkingi Juozui Statkevičui, nes per jį sužinojome, kas tas „Sputnik“ ir esame budrūs...

Informuojame viešai visus, kad nieko bendro su jais nesame turėję ir neturime, kad keistai yra kažkoks padėties užtirštėjimas, nes atrodo, kad per visus menininkus iš eilės skambina. Ramaus vakaro visiems,“ – rašė D.Ibelhauptaitė.

Sulaukęs keisto skambučio prisipažino ir muzikantas Andrius Mamontovas. Visgi, jis nepatikėjo, kad jam skambina iš tikrojo „Sputnik“.

„Greitai prisipažinkite, kas man ką tik skambinote ir apsimetę „Sputniku“ rusiškai klausėte apie kūrybinius planus? Už nedidelį mokestį galiu pakonsultuoti, kaip kalbėti tikroviškai, kad jūsų žurnalistinis tyrimas pasisektų“, – taip pat socialiniame tinkle rašė A.Mamontovas.

Siekia reklamos

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys Arvydas Anušauskas sakė, kad jam ne naujiena, jog „Sputnik“ žurnalistais prisistatantys asmenys skambina žinomiems Lietuvos žmonėms. Tokių skambučių taip pat yra sulaukę kai kurie politikai, tarp jų ir pats A.Anušauskas.

„Nuo žmonių priklauso, ar jie nori bendrauti su jais („Sputnik“ – Aut.), ar ne. Greičiausiai žinodami, koks kilo ažiotažas po J.Statkevičiaus pasisakymų, jie („Sputnik“ – Aut.) ne tai, kad ieško žmonių, bet jie stengiasi save toliau parodyti lietuviškai auditorijai, kaip tikslingai veikiančią žiniasklaidos priemonę ir neva skleidžiančią alternatyvias nuomones“, – naujienų portalui lrytas.lt sakė A.Anušauskas.

Jo nuomone, tokie skambučiai panašesni į reklaminius, žinant, kad informacija apie tai vėl nuvilnys per socialinius tinklius, bus paviešinta. A.Anušauskas tai pavadino „nemokama „Sputnik“ reklama“.

Paklaustas ar gali būti, kad žinomiems žmonėms skambina asmenys, apsimetantys „Sputnik“ žurnalistais, parlamentaras teigė, kad tai yra įmanomas variantas, bet tai, kad minimas būtent „Sputnik“, o ne kokia nors kita žiniasklaidos priemonė rodo, kad visgi yra siekiama to paties tikslo.

„Gali ir kiti žmonės skambinti, su tuo nesusiję, bet aš manau, kad užduotis yra viena, tai būtent populiarinti šitą žiniasklaidos priemonę Lietuvoje. Nemanau, kad puoselėja informacinius ar kitus tikslus. Jie tik nori apie save priminti ir dar primins vienokiu ar kitokiu metodu“, – situaciją komentavo Seimo narys A.Anušauskas.

Anot jo, net ir tai, kad žinomi lietuviai atsisakė kalbėti su tariamais „Sputnik“ žurnalistais, suinteresuoti asmenys priima kaip reklamą, nes apie skambučius paskelbta socialiniuose tinkluose. Politikas sakė, kad nors niekas ir nesiruošia kontroliuoti, su kuo kalba Lietuvos žmonės, patys skambučių sulaukę lietuviai turi pasirinkti kalbėti su tokiomis žiniasklaidos priemonėmis, ar ne.

„Visi puikiai supranta, kad yra tam tikri nuomonių formuotuojai arba žmonės, kurie turi autoritetą visuomenėje ir be abejonės  žinodami, ką tai reiškia, ne visi skelbiasi socialiniuose tinkluose. Ne tik jie, bet ir daug kitų žmonių gali sulaukti tokių skambučių“, – kalbėjo Seimo narys A.Anušauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.