Neringos Venckienės pusbrolio teismą sustabdė operacija

Šiaulių apygardos teismui nepavyksta sklandžiai išnagrinėti į JAV pasprukusios Neringos Venckienės pusbrolio baudžiamosios bylos. 

 T.Skučas teisiamųjų suole turėjo sėdėti su savo motina A.Skučiene, tačiau 2013 metais pabėgo iš Lietuvos. <br> M.Patašiaus nuotr.
 T.Skučas teisiamųjų suole turėjo sėdėti su savo motina A.Skučiene, tačiau 2013 metais pabėgo iš Lietuvos. <br> M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Nov 8, 2017, 4:54 PM

Nors teismas planavo, kad jos nagrinėjimas neužtruks, teismas buvo priverstas daryti pertrauką dėl 41 metų A.Skučui, kuris jau ne vienerius metus kovoja su onkologine liga, atliktos operacijos.

Dėl šios priežasties Šiaulių apygardos teisme neįvyko du planuoti posėdžiai. Jei T.Skučas po operacijos sveiks be komplikacijų, teismas darbą tęsti planuoja gruodžio pradžioje. 

T.Skučo byla buvo išskirta iš kitos, taip pat Šiaulių apygardos teisme nagrinėjamos bylos, kurioje jo motina Audronė Skučienė yra kaltinama kartu su N.Venckiene subūrusi nusikalstamą grupuotę, kuri šmeižė ir persekiojo Kedžiams ir Venckams neįtikusius žmones. 

T.Skučas šioje byloje teisiamųjų suole turėjo sėdėti šalia motinos, tačiau 2013 metais ji pasekė pusseserės N.Venckienės pėdomis ir paspruko iš Lietuvos. 

N.Venckienė pasislėpė JAV, o T.Skučas su šeima apsigyveno Vokietijoje. 

Nors A.Skučienė nuo tyrėjų slėpė kur gyvena jos sūnus, šie netrukus jau žinojo jo tikslų adresą ir pabandė draugiškai prisikviesti T.Skučą į Lietuvą.

Tai jiems pavyko padaryti tik pernai vasarą, kai tyrėjai T.Skučui pateikė ultimatumą - arba grįžti pats ir ateini į apklausą, arba būsi suimtas ir teismo pradžios lauksi Lukiškėse. 

Onkologine liga susirgęs T.Skučas pasirinko antrą variantą, tačiau prieš atvykdamas į Kauno vyriausiąjį policijos komisariatą apsidraudė - tyrėjams atsiuntė Vokietijos medikų išduotas pažymas, kuriose teigiama, kad vyras sunkiai serga ir įkalinimas tik dar labiau pakenktų jo sveikatai. 

Tyrėjams pažadėjus, kad jis suimtas nebus bei jam bus leista grįžti pas Vokietijoje esančią šeimą, T.Skučas žadėtą dieną ir žadėtu laiku atvyko į policiją ir papasakojo, kas jam žinoma apie nusikaltimų, kuriais jis įtariamas, aplinkybes.

T.Skučas taip pat pažadėjo netrukdyti ikiteisminiam tyrimui bei bylos nagrinėjimui ir savo pažado laikėsi.

Nors A.Skučienės sūnus nuo pat pradžios buvo aktyvus išgalvotos pedofilijos istorijos dalyvis, teisėsaugininkai jam pareiškė kaltinimus tik dėl nusikalstamos veikos, kurią T.Skučas įvykdė jau išvadavus Laimutės Stankūnaitės dukrą iš jos laikinosios globėjos namų.

Kaltinamajame akte teigiama, kad 2012 metų gegužės 20 dieną, praėjus trims dienoms, po to, kai L.Stankūnaitė atgavo savo dukterį, T.Skučas kartu su mama ir pussesere organizuotos gaujos nariams davė nurodymą surasti Palangoje L.Stankūnaitės advokato Gintaro Černiausko namą ir patikrinti, ar jame nėra L.Stankūnaitės su dukterimi.

„Patvoriniai“ šios užduoties ėmėsi su dideliu entuziazmu, apieškojo Nidą, Klaipėdą, Šventąją, Palangą ir galiausiai paskelbė daug juoko visuomenėje sukėlusią išvadą – vaistais apnuodyta mergaitė paguldyta į Šventosios ligoninę, nors ligoninės Šventojoje iš viso nėra.

Antrajame epizode T.Skučas dalyvavo asmeniškai.

Tų pačių metų birželio 6 dieną jis su kitu gaujos nariu, Renaldu Ščiglinsku, gavę informacijos, kad Kauno rajone esančioje kavinėje „Timėjas“ buvo pastebėta L.Stankūnaitė su dukterimi, skubiai atvažiavo nurodytu adresu. 

Informatorius nemelavo. Kavinėje tikrai pietavo L.Stankūnaitė, jos duktė, G.Černiauskas ir juos saugantys Kriminalinės policijos biuro pareigūnai.

Visą kompaniją R.Ščiglinskas ir T.Skučas fotografavo ir vėliau jų nuotraukas patalpino socialiniame tinklalapyje „Facebook“.

L.Stankūnaitei ir kitiems išvykstant iš kavinės, sekliai taip pat sėdo į mašiną ir pradėjo juos persekioti, taip sukeldami pavojų valstybės saugomiems asmenims.

Teisme apklaustas T.Skučas prisipažįsta tik dėl vieno jam inkriminuojamo epizodo. Jis kategoriškai atmetė kaltinimus dėl „violetinių“ siautėjimo pajūryje, tačiau prisipažįsta kartu su R.Ščiglinsku sekęs L.Stankūnaitę Kauno rajone.

Pasak T.Skučo, apie tai, kad L.Stankūnaitė su dukra pietauja „Timėjo“ kavinėje jam ir R.Ščiglinskui pranešė vienas asmuo. Jie skubiai sėdo į automobilį ir nuvykę į kavinę įsitikino, kad informatorius nemelavo.

T.Skučas neigia filmavęs ar fotografavęs valstybės saugomus asmenis. Jis teismą tikino, kad atvykęs į kavinę atsisėdo kampe, prie L.Stankūnaitės ir jos dukters nesiartino, joms nieko nesakė ir netrukdė, tik sėdėjo ir stebėjo.

„Norėjau tiesiog pamatyti mergaitę, nes man ji rūpi“, - Šiaulių apygardos teismo teisėjams sakė T.Skučas ir paaiškino, kad taip elgėsi tik todėl, kad L.Stankūnaitės dukra jam yra giminaitė ir jam buvo labai svarbu pamatyti mergaitę bei sužinoti, kaip ji gyvena.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.