Seimo komitetas nepritarė neišgyvenusių embrionų laidojimui

„Valstietės“ Agnės Širinskienės vadovaujamas parlamento Sveikatos reikalų komitetas trečiadienį ėmėsi svarstyti sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos pasiūlytų Žmonių palaikų laidojimo įstatymo pataisų.

 Komitetas ėmėsi svarstyti A.Verygos pasiūlytų įstatymo pataisų.<br> lrytas.lt koliažas
 Komitetas ėmėsi svarstyti A.Verygos pasiūlytų įstatymo pataisų.<br> lrytas.lt koliažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 8, 2017, 1:18 PM

Suteiktų galimybę laidoti

Ministro siūlymas nurodo, kad tėvams būtų leidžiama laidoti embrionus ir vaisius iki 22-os nėštumo savaitės. Įstatymo pataisose kalbama apie užsimezgusią gyvybę, kuri dėl tam tikrų priežasčių negalėjo pilnai išsivystyti ir mirė anksčiau nei 22-oji nėštumo savaitė.

Dar birželį tokį siūlymą pateikęs A.Veryga tuo metu sakė, kad šiuo metu galiojanti tvarka yra neteisinga, nes yra tėvų, kurie nori deramai palaidoti savo negimusius vaikus, bet negali to padaryti. Laidoti negimusį vaisių ar ne, pasirinkti galėtų patys tėvai.

Įstatymo projektas parengtas remiantis Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencija ir Europos Sąjungos dokumentų nuostatomis. Jam dar birželį yra pritaręs ministrų kabinetas.

Embrionams tvarka negaliotų

Nors ministro siūlyme numatoma, kad laidoti ar kremuoti būtų galima tiek embrioną, tiek neišgyvenusį vaisių, komiteto narys Darius Kaminskas siūlė, kad embrionams būtų taikoma tokia tvarkia, kokia galiojo iki šiol.

Pasak parlamentaro, iki 8-os nėštumo savaitės išnešiotas embrionas iki dviejų centimetrų dydžio, tad tėvams, norintiems palaidoti embrioną, praktiškai nebūtų ką atiduoti. Anot jo, persileidimo metu embrionas iš organizmo pasišalina su krauju ir gydytojams praktiškai neįmanoma jo rasti ir atiduoti tėvams.

„Neįmanoma embriono nei sugauti, nei surasti, jei kas nors suprantate, kaip jis atrodo ir kokio dydžio yra.

Bus tokia situacija, kad žmonės prašys surasti embrioną krūvoje kraujo krešulių, o to padaryta neįmanoma. Problema išlieka“, – D.Kaminsko pasiūlymui pritarė kitas komiteto narys Antanas Matulas.

Konservatorius A.Matulas taip pat iškėlė klausimą dėl užšaldytų saugomų embrionų. Jo manymu, turėtų būti nustatyta tvarka, kuria būtų numatoma, kas nutinka su embrionais, kai tėvai nebenori jų saugoti.

„Matomai reikia ir aną įstatymą pakeisti. Jei saugojimas nebus amžinas ir šeima nori palaidoti tą embrioną, kuris yra saugomas, reikia peržiūrėti įstatymus ir suteikti tokią galimybę“, - sakė A.Matulas.

Vaisius laidoti galėtų

Po balsavimo dauguma komiteto narių pritarė sveikatos apsaugos ministro siūlymui, tačiau tik iš dalies. Jie sutiko, kad tėvai turėtų galimybę palaidoti persileidimo metu žuvusį vaisių, tačiau ši tvarka nebūtų taikoma embrionams.

„Keitėsi du aspektai: embrionui mes išlaikome esamą reguliavimą, koks jis de facto yra, neįvedame jokių naujovių. Bet kai kurie tėvai nori palaidoti persileidimo metu žuvusį vaisių, jiems tai leidžiama. Su tais, kurių laidoti nenorima išlaikomos dabar esamos higienos normos“, – kalbėjo komiteto pirmininkė A.Širinskienė.

Įstatymo projektas bus teikiamas svarstyti Seimui plenarinių posėdžių metu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.