Dainiaus Kepenio akibrokštą siūlo svarstyti etikos sargams

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos nariai Audronius Ažubalis, Arvydas Anušauskas, Rasa Juknevičienė, Vytautas Juozapaitis, Paulius Saudargas ir Rimantas Jonas Dagys kreipėsi į Seimo etikos ir procedūrų komisiją dėl Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos atstovo Dainiaus Kepenio pasisakymo viešojoje erdvėje.

T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 14, 2017, 4:15 PM, atnaujinta Nov 14, 2017, 4:22 PM

Socialiniame tinkle Facebook lapkričio 11 d. pasirodė LVŽS nario D. Kepenio parengtas video reportažas, kuriame Seimo narys akivaizdžiai, naudodamas sovietinę leksiką bei interpretacijas niekina bei žemina Lietuvos laisvės kovotojų atminimą. „Vienu metu jie partizanai, paskui tampa miškiniai, paskui tampa stribai, paskui banditai. Tie patys lietuviai – įvairiausiam pavidale“, – video įraše sako D. Kepenis.

TS-LKD parlamentarai po tokio valdančiosios partijos atstovo akibrokšto kreipėsi į Seimo etikos ir procedūrų komisiją prašydami išnagrinėti, ar Seimo narys D. Kepenis nepažeidė Seimo nario etikos kodekso, kadangi video įraše panaudota okupantų bei jų talkininkų Lietuvoje vartota leksika. Taip pat prašoma įvertinti, ar nėra įstatymo, numatančio atsakomybę už viešą pritarimą genocido nusikaltimams, nusikaltimams žmoniškumui ir karo nusikaltimams, jų neigimo ir šiurkštaus menkinimo, pažeidimo požymių.

„Viliuosi, kad p. D. Kepenio pasisakymas pažeminęs Lietuvos laisvės kovotojus, jų kovas bei atminimą ir atkartojęs sovietinių okupantų šmeižtą, bus deramai įvertintas kolegų iš Seimo procedūrų ir etikos komisijos“, – teigė A. Ažubalis.

Portalas lrytas.lt primena, kad D.Kepenis savaitgalį socialiniame tinkle „Facebook“ išplatino vaizdo įrašą, kuriame pasakojo savo pažįstamo istoriją. Jis pasakojo, kad pažįstamo artimuosius pokario metais nužudė „miško broliai“. „Kraštietis advokatas atvežė ir atidavė dukrai pluoštą bylos dokumentų, kuriuos surinko šeimos prašymu. Iš jų ir paaiškėjo, kieno tai darbas. Bandžiau patikslinti – gal tie banditai stribai? Ne, sako – miškiniai, partizanai. Dar tikslinau – ar ne tie patys partizanai (taip jie buvo vadinami mūsų mokykliniuose vadovėliuose), kurie karo metais versdavo nuo bėgių vokiečių ešelonus ir kovėsi su tautiečiais baltaraiščiais? Daug pagiriamųjų knygų jiems buvo išleista pokario metais iki pat sovietinio režimo pabaigos“, – rašė D.Kepenis.

Jis, reaguodamas į didelį susidomėjimą, pateikė ir idėją Lietuvai. „Ne vienos šalies istorijoje yra brolžudiškų kovų, bet turime puikių pavyzdžių, kaip buvo užkasti karo kirviai, kaip pastatyti susitaikymo paminklai ir puoselėjama atgailos ir atleidimo dvasia. Todėl šio teksto pabaigoje – mano idėja Lietuvai. Nebedraskykime, nebeaitrinkime sunkiai užgijusių žaizdų. Parodykime jaunimui abi kruvinos istorijos puses ir pakvieskime pastatyti Tautos susitaikymo ir atgailos paminklą“, – idėja pasidalijo D.Kepenis.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.