Stoja tyrimas dėl Kęstučio Pūko: toliau prisidengia liga

Panašu, kad skandalo persekiojamas Kęstutis Pūkas dar kuriam laikui išsaugos sausą kailį. Trečiadienį į posėdį susirinkusi laikinoji tyrimo komisija ir vėl liko nieko nepešusi, nes jau ketvirtą kartą pats K.Pūkas, prisidengdamas nedarbingumo lapeliu, neatvyksta pateikti savo paaiškinimų.

Stringa tyrimas dėl K.Pūko.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Stringa tyrimas dėl K.Pūko.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Stringa tyrimas dėl K.Pūko.<br>T.Bauro nuotr.
Stringa tyrimas dėl K.Pūko.<br>T.Bauro nuotr.
Stringa tyrimas dėl K.Pūko.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Stringa tyrimas dėl K.Pūko.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Stringa tyrimas dėl K.Pūko.<br>T.Bauro nuotr.
Stringa tyrimas dėl K.Pūko.<br>T.Bauro nuotr.
Stringa tyrimas dėl K.Pūko.<br>T.Bauro nuotr.
Stringa tyrimas dėl K.Pūko.<br>T.Bauro nuotr.
Stringa tyrimas dėl K.Pūko.<br>T.Bauro nuotr.
Stringa tyrimas dėl K.Pūko.<br>T.Bauro nuotr.
Stringa tyrimas dėl K.Pūko.<br>T.Bauro nuotr.
Stringa tyrimas dėl K.Pūko.<br>T.Bauro nuotr.
Komisijos pirmininkas A.Baura.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Komisijos pirmininkas A.Baura.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Nov 15, 2017, 9:51 AM, atnaujinta Nov 15, 2017, 5:20 PM

Komisijai vadovaujantis parlamentaras Antanas Baura naujienų portalui sakė, kad posėdžiavusi komisija darbo negali užbaigti vien todėl, kad K.Pūkas niekaip neatvyksta į jos posėdį pateikti savo paaiškinimo ir atsakymų į komisijos narių klausimus.

„Jis atsiuntė prašymą, kad nesvarstytume jo klausimo, nes jis serga, pateikė medicininę pažymą. Mes, komisija, sutarėme kokių imamės tolimesnių veiksmų“, – kalbėjo A.Baura.

Trukdo baigti tyrimą

Anot jo, laikinoji tyrimo komisija nutarė kreiptis į „Sodrą“, kad būtų atliktas patikrinimas dėl viešojoje erdvėje pasirodžiusios informacijos bei nuotraukų, kuriose matyti, kad neva sergantis K.Pūkas dalyvauja tėvų sodybos remonto darbuose.

Kitą komisijos posėdį planuojama rengti lapkričio 24-ąją ir jei seksualiniu priekabiavimu įtariamas K.Pūkas vėl nedalyvaus posėdyje, komisija sutinka, kad jo paaiškinimai būtų pateikiami raštu.

Kaip sakė A.Baura, trečiadienio posėdžio metu iškilo klausimas, dėl komisijos reglamento keitimo. Šiuo metu galioja tvarka, kad komisija negali darbo baigti neišklausiusi paties Seimo nario arba jo įgalioto kito Seimo nario.

Tačiau A.Baura teigė, kad gali būti kalbamasi su Seimo Teisės departamentu dėl galimo statuto pakeitimo, kuris leistų komisijos darbą baigti ir be parlamentaro, kuriam gresia apkalta, parodymų, jei šis nesutinka jų pateikti arba to bando išvengti ilgą laiką.

„Dabar atrodo, kad tiek nebe daug reikia, kad mes galėtume užbaigti šitą tyrimą, bet jau dabar ketvirtas komisijos posėdis, kada pateikiamos nedarbingumo pažymos, nedalyvauja nariai ir mes negalime užbaigti darbų“, – teigė komisijos pirmininkas.

Nors K.Pūkas jau ketvirtą posėdį vengia pateikti savo versiją dėl susidariusios situacijos, A.Baura nedrįsta to vadinti tyčiniu proceso vilkinimu. Jis sakė, kad kaip komisijos pirmininkas, tokių dalykų teigti jis negali.

Tačiau jis pripažino, kad tyrimo komisijai kyla pagrįstų įtarimų, nes K.Pūkas turėdamas nedarbingumo pažymėjimą dalyvauja statybos darbuose. A.Baura neneigė ir to, kad visuomenei pamačius informaciją dėl tokių K.Pūko veiksmų, tačiau ir toliau vietoje stovint tyrimui, gali kilti klausimų dėl galimo jo dangstymo.

Bus vertinama būklė

Kiek anksčiau pati „Sodra“ pranešė, kad imsis vertinti, ar K.Pūkas ir toliau gali turėtų nedarbingumo pažymėjimą.

„Žiniasklaidoje pasirodžius pranešimams apie tai, kad nedarbingumo pažymėjimą turintis Seimo narys Kęstutis Pūkas galimai pažeidžia elgesio taisykles nedarbingumo metu, informuojame, jog „Sodros“ Kauno teritorinis skyrius šiandien nusprendė jį iškviesti į Gydytojų konsultacinės komisijos posėdį, kur medikai įvertins jo sveikatos būklę ir nuspręs, ar K.Pūkui gali būti pratęsiamas nedarbingumo pažymėjimas.

Visuomet reaguojame į tokio pobūdžio pranešimus ir skatiname žmones pranešti apie pastebėtus galimus elgesio nedarbingumo metu pažeidimus“, – rašoma „Sodros“ pranešime spaudai.

Neleis tėvystės atostogų

Seimo vadovybė neketina išleisti Kęstučio Pūko tėvystės atostogų, gavusi tokį neseniai šeimos pagausėjimo sulaukusio parlamentaro prašymą.

„Valdyboje aš pasiūliau ir prisiimu tokią atsakomybę, bet valdyba nutarė vienbalsiai, kad šiuo metu net netenkinti jo prašymo, tiesiog jo nesvarstyti“, – trečiadienį spaudos konferencijoje naujienų agentūroje BNS sakė Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.

„Mes tiesiog norime iniciatyvos iš K. Pūko, tegul jis įrodo, kad jam priklauso tos atostogos, teismo keliu ar kitu. Nes jis su Seimo valdyba, su Seimo aplinka bendrauja per advokatus. Tai duokime jam galimybę pasiteisinti plačiau“, – kalbėjo parlamento vadovas.

Be to, nedarbingumo pažymėjimą turinčiam K. Pūkui trečiadienį Seimo valdyba nutarė stabdyti parlamentinei veiklai skirtų lėšų mokėjimą.

„Aš asmeniškai manau ir sakau, kad tai yra manipuliacija sąlygomis, dokumentais ir sakyčiau, kad garbingai žmogus turėtų pasitraukti iš Seimo“, – apie K. Pūko situaciją sako V. Pranckietis.

K. Pūkui dėl galimo seksualinio priekabiavimo yra pradėtas apkaltos procesas, tačiau jis sustojo dėl parlamentaro ligos. Taip pat stringa ir teisėsaugos atliekamas tyrimas, nes Seimas nedalyvaujant K. Pūkui negali apsispręsti dėl jo imuniteto panaikinimo.

Prokurorai nori politikui pateikti įtarimus dėl galimo seksualinio priekabiavimo ir ginklo laikymo taisyklių pažeidimo. Be Seimo sutikimo Seimo nario negalima traukti baudžiamojon atsakomybėn ar kitaip suvaržyti jo laisvę.

Išvadą dėl K. Pūko imunitetą patiekti turinčiai komisijai kilo įtarių dėl K. Pūko pateikiamų nedarbingumo pažymų teisėtumo, tad nutarta kreiptis į „Sodrą“ ir į teisėsaugą.

Komisija „Sodros“ klaus, ar žurnalistų užfiksuotas tėvų sodyboje vadovaujantis stogo dengimo darbams, K. Pūkas nepažeidė ambulatorinės reabilitacijos tvarkos.

Be to, nutarta raštu kreiptis į K. Pūką, prašant, kad jis arba atvyktų į lapkričio 24 dienos komisijos posėdį, arba iki to laiko pateiktų savo paaiškinimus dėl prokurorų įtarimų raštu.

Laikinoji Seimo komisija taip pat prašys parlamento Teisės departamento patarimo, kaip elgtis, kai Seimo narys dėl pateisinamos priežasties neatvyksta į jos posėdžius ir neįgalioja kito Seimo nario jam atstovauti. Mat Seimo statutas numato, kad komisija privalo išklausyti Seimo narį, kurio imunitetą norima panaikinti.

Generalinis prokuroras Evaldas Pašilis birželio pabaigoje kreipėsi į Seimą su prašymu panaikinti K. Pūko teisinę neliečiamybę. Laikinajai tyrimo komisijai, turinčiai pateikti Seimui rekomendaciją dėl prokuroro prašymo, nepavyksta K. Pūko prisikviesti į posėdį. Jis vis pateikia medicininę pažymą apie nedarbingumą.

Prokuratūros duomenimis, keturių nukentėjusiųjų liudijimai ir per ikiteisminį tyrimą gauti duomenys leidžia pagrįstai manyti, jog šių metų sausio–vasario mėnesiais K. Pūkas galėjo seksualiai priekabiauti prie pagal tarnybą priklausomų ir kitaip priklausomų asmenų.

K. Pūkas į Seimą buvo išrinktas pagal partijos „Tvarka ir teisingumas“ sąrašą daugiamandatėje apygardoje. K. Pūkas teigia, kad su juo susidorojo politiniai oponentai, nes jis yra „nesisteminis politikas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.