Kėdžių stumdymas Seime sukėlė neregėtas aistras: A. Skardžius nusitaikė į G. Landsbergį

Itin aršios diskusijos antradienį kilo Seimo salėje parlamentarams sprendžiant dėl komitetų sudėčių. Nors vieni svarstė, kas gali būti komitetuose, o kas ne, kiti naudojosi proga užsipulti politinius oponentus. 

Seime perskirstyti komitetai.<br>T.Bauro nuotr.
Seime perskirstyti komitetai.<br>T.Bauro nuotr.
A.Skardžius nusitaikė į G.Landsbergį.<br>T.Bauro nuotr.
A.Skardžius nusitaikė į G.Landsbergį.<br>T.Bauro nuotr.
 Algirdas Sysas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
 Algirdas Sysas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Juozas Olekas.<br>T.Bauro nuotr.
Juozas Olekas.<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Nov 21, 2017, 1:09 PM, atnaujinta Nov 22, 2017, 7:00 AM

Itin daug kritikos sulaukė Kultūros komitetas ir jo pirmininkas Ramūnas Karbauskis. O socialdemokratus palikęs Artūras Skardžius nusitaikė į konservatorių lyderį Gabrielių Landsbergį. 

Siūlė nukelti

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narys Jurgis Razma frakcijos vardu siūlė išbraukti komitetų klausimą iš darbotvarkės, nes konservatoriai norėjo siūlymą papildyti.

„Yra ruošiamas dar vienas nutarimo projektas, kur bus siūloma sujungti du komitetus. Manau, kad vėliau mes, matydami visą pasiūlymų spektrą, galėtume išmintingiau šį klausimą išspręsti“, – Seimo plenarinio posėdžio metu kalbėjo J.Razma.

Vis dėlto parlamentarai tokiam konservatorių siūlymui nepritarė. Iš 103 balsavusių Seimo narių 49 buvo už, 48 prieš, o 6 susilaikė.

Pastebėjo spragą

Socialdemokratų frakcijos seniūnas Juozas Olekas kalbėdamas posėdyje stebėjosi, kad lyg ir buvo viskas sutarta dėl komitetų, tačiau antradienio ryte pasirodė netikėtas valdančiųjų Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovų raginimas liberalui Arūnui Gelūnui nepalikti Kultūros komiteto.

Liberalų sąjūdžio atstovo vieta Ramūno Karbauskio vadovaujamame komitete buvo paskirta socialdemokratų atstovei Ramintai Popovienei.

„Tai kadangi tokių pasiūlymų vis iškyla naujai ir naujai, aš tiesiog siūlyčiau labai griežtai laikytis tų kvotų, kurios yra numatytos pagal mūsų statutą, kad į komitetus būtų deleguojami iš frakcijų žmonės, atitinkamai frakcijos dydžiui“, – kalbėjo J.Olekas.

Politikas pastebėjo, kad patys valstiečiai nesilaiko Seimo statute numatytų kvotų, nes į kai kuriuos komitetus, kur turėtų deleguoti po tris žmones, paskiria po du. Anot jo, kvotų būtų galima nesilaikyti, jei bendru sutarimu būtų nutarta, kad į komitetus parlamentarai būtų paskiriami pagal kompetencijas.

Be to, J.Olekas teigė, kad Sveikatos reikalų komitete, pagal naująją tvarką, nebus socialdemokratų atstovo, nors ši frakcija turi teisę deleguoti vieną savo narį, o valstiečiai ten narių turės daugiau, nei jiems priklauso.

Kritikavo Kultūros komitetą

Stojęs kalbėti prieš kolegas kritikos R.Karbauskio komitetui negailėjo ir kitas socialdemokratas Algirdas Sysas. Anot jo, jei reikėtų išvardinti šio Seimo pasiekimus kultūros srityje per praėjusius metus, patys parlamentarai vargu ar tai padarytų, nors prieš metus sakyta, kad kultūrai bus skiriama itin daug dėmesio.

„Aš galiu pasakyti. Prisimenu vieną atvejį, ką nuveikė Kultūros komitetas: kai Socialinių reikalų ir darbo komitetas nepritarė atlikėjų pensijų mažinimui, tai Kultūros komitetas vienbalsiai pritarė mažesnėms autorių pensijoms“, – dėstė A.Sysas.

Jis teigė nepritarsiantis kėdžių stumdymui, kol galutinai nebus sutarta dėl pačių komitetų. Todėl socialdemokratai registravo siūlymą grįžti prie ištakų ir sujungti Švietimo ir mokslo bei Kultūros komitetus į vieną.

Pasak jo, tokiu atveju būtų grįžtama prie mažesnio komitetų skaičiaus, taip išsispręstų ir problemos dėl kvotų.

„Pagalvokime, ar reikia komiteto, kuriame niekas nenori dirbti?“ – kolegų klausė politikas. A.Sysas taip pat teigė nepritarsiantis, nes socialdemokratės R.Popovienė ir Dovilė Šakalienė negavo vietų komitetuose, kuriuose norėtų dirbti.

Kaltino konservatorius

Socialdemokratų darbo frakcijos narys Artūras Skardžius kalbėdamas teigė, kad atsiranda naujos iniciatyvos, kurios „pradeda formuoti tam tikrą precedentą“. Pasak jo, tai labiausiai jaučiama iš opozicinių partijų pusės.

„Nematant savo nuopelnų, savo interesų konflikto pradedama ieškoti kažkokių sąsajų, kaip vis dėlto suformuoti tam tikrą naują praktiką, naudingą opozicijai, kad viskas eitų per opozicijos planus, kaip per sviestą“, – kalbėjo A.Skardžius.

Sakydamas kalbą politikas prabilo apie Ekonomikos komiteto narius, priklausančius TS-LKD bei partijos pirmininką Gabrielių Landsbergį, taip pat dirbantį šiame komitete.

Posėdžio metu jis prakalbo apie 2015 metų rugsėjo 11-osios dienos sutartį su Austėjos Landsbergienės vadovaujama Karalienės Mortos mokykla.

„Tai yra Gerviečių g. 4, Lietuvos energijai priklausantis pastatas, kuriame įregistruota ši mokykla. Gerbiamas Landsbergis išvystęs didžiulį verslą per sutuoktinę, kuri pasirašė sutartį su „Vilniaus energija“, kuri buvo pradėjusi statyti didžiulį kompleksą šalia pastato Gerviečių g. 4“, – dėstė A.Skardžius.

Seimo vicepirmininkė valstietė Rima Baškienė bandė nutraukti A.Skardžiaus kalbą, sakydama, kad ji neturi nieko bendro su komitetais, tačiau šis teigė, kad taip atsiranda G.Landsbergio interesų konfliktas su „Vilniaus energija“.

Toks LSDD frakcijos nario pasipiktinimas kilo dėl to, kad jį dėl galimo interesų konflikto ir neteisėtos veiklos, susijusios su vėjo energetikais, buvo siūloma pašalinti iš to paties Ekonomikos komiteto.

Konservatorius Mykolas Majauskas po tokios A.Skardžiaus kalbos teigė, kad būtent toks pareiškimas yra geriausias pavyzdys, kodėl jis negali būti Ekonomikos komitete. Be to, kitas TS-LKD narys Arvydas Anušauskas teigė, kad Seime buvo tirtas šis klausimas ir jokio konflikto ar galimų pažeidimų nebuvo padaryta ir A.Skardžius tiesiog melavo.

Kvietė nediskredituoti komitetų

Stojęs kalbėti prieš kolegas pats G.Landsbergis ironizavo, kad turėtų būti nustatyta riba, kiek melo gali būti pasakoma.

„Vienas dalykas akivaizdus ir visiškai aiškus – tokia desperatiška nuotaika ir toks kreipimasis gali būti tik dėl vienos priežasties. A.Skardžius yra pasiruošęs meluoti ir padaryti bet ką, kad išliktų Ekonomikos komitete, kuriame akivaizdu, kad patiria nuolatinį interesų konfliktą“, – kalbėjo G.Landsbergis.

Jis teigė, kad Ekonomikos komiteto posėdžiuose, kuriuose aptariami bet kokie klausimai, susiję su energetika, A.Skardžius diskutuoja.

Be to, savo buvimu komitete LSDP narys diskredituoja Antikorupcijos komisijos atliktą ar bet kokius kitus tyrimus. Dėl to dabar reikalingas puolimas prieš kitus.

Visos G.Landsbergio kalbos metu A.Skardžius rėkavo iš savo vietos.

„Panaši situacija ir Švietimo ir mokslo komitete. Ten įrašytas žmogus iš LVŽS frakcijos, kuris tikrai neprisidės prie geresnio komiteto darbo“, – sakė G.Landsbergis, galvoje turėdamas skandalingais pareiškimais apie partizanus pastaruoju metu pagarsėjusį Dainių Kepenį.

Jis taip pat nepritarė R.Baškienės pasakytai minčiai, kad į komitetus einantys dirbti politikai ten gali ir mokytis.

Kirto R.Karbauskiui

Balsuodami parlamentarai nepritarė, kad konservatorius Vytautas Juozapaitis iš Kultūros komiteto būtų perkeltas į Kaimo reikalų komitetą. Perkeliamas ten jis pasiprašė, nes protestavo prieš D.Kepenio skyrimą į Švietimo ir mokslo komitetą.

Po balsavimo V.Juozapaitis sakė: „Kaimo reikalų komitete dirbčiau ne blogiau nei pirmininkas R.Karbauskis Kultūros komitete. Mano kompetencija kaimo reikalų srityje būtų tikrai aukštesnė nei R.Karbauskio kultūros srityje.“

Parlamentas taip pat balsavo dėl to, ar gali D.Kepenis dirbti Švietimo ir mokslo komitete. Seimas nusprendė, kad valstietis gali dirbti švietimo politiką Lietuvoje kuruojančiame komitete. Seimo nariai pritarė ir tam, kad A.Skardžius liktų dirbti Ekonomikos komitete. Nuspręsta ir kad K.Pūkas netaps Kultūros komiteto nariu.

Po priėmimo Seimas pritarė naujai komitetų sudėčiai: iš 113 balsavusių už buvo 64, prieš 25, susilaikė 24.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: impact Investments and nlocking Growth