Seimas ketina apsispręsti dėl žemės pardavimo saugiklių

Seimas ketina apsispręsti, ar panaikinti prieš kelerius metus įtvirtintus reikalavimus dirbamos žemės pirkėjams, dėl kurių Lietuva sulaukė tarptautinių organizacijų kritikos. 

Pataisomis siūloma atsisakyti kvalifikacijos reikalavimų žemės pirkėjams, nes dėl jų Europos Komisija yra pradėjusi pažeidimo procedūrą prieš Lietuvą.<br>T.Bauro nuotr.
Pataisomis siūloma atsisakyti kvalifikacijos reikalavimų žemės pirkėjams, nes dėl jų Europos Komisija yra pradėjusi pažeidimo procedūrą prieš Lietuvą.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 21, 2017, 7:01 AM, atnaujinta Nov 21, 2017, 7:02 AM

Galutinio sprendimo Seimas negali priimti jau kelias savaites, nes parlamentarai nesutaria, kiek ir kokių žemės pardavimo saugiklių reikia, o kurie gali pakenkti Lietuvai stojant į Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizaciją (EBPO). 

Pataisomis siūloma atsisakyti kvalifikacijos reikalavimų žemės pirkėjams, nes dėl jų Europos Komisija yra pradėjusi pažeidimo procedūrą prieš Lietuvą.

Dabar žemę  įsigyti gali tik turintieji profesinių įgūdžių – trejų metų ūkininkavimo stažą, žemės ūkio diplomą, deklaravusieji naudmenas ir pasėlius, įregistravę savo ūkį. 

Paskutinį kartą Seimas pataisas iš darbotvarkės išbraukė, nes parlamentinis Kaimo reikalų komitetas pritarė kai kurių „valstiečių“ pataisai ir pasiūlė nustatyti pluoštą naujų saugiklių. 

Viena iš pataisų numato „lubas“, kad pardavimo kaina negalėtų viršyti 150 proc. vidutinės žemės rinkos vertės. Jos būtų taikomos tais atvejais, kai žemės savininkas parduotų ją išlaikęs mažiau nei penkerius metus. Tada notaras negalėtų tvirtinti sandorio.    

Pataisos autorius „valstietis“ Povilas Urbšys BNS sakė, kad tokiu saugikliu norima apsisaugoti nuo spekuliacijų žeme. 

Parlamentarai taip pat svarstys grupę kitų siūlymų, pradedant reikalavimu gauti Nacionalinės žemės tarnybos išvadą ir baigiant apribojimais dėl sunkių nusikaltimų teistiems asmenims.  

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.