Vyrą vadina iškrypėliu, bet policijai – dzin

„Aš vėl tapau kažkokiu iškrypėliu. Žmonėms juk nepaaiškinsi, kad esu policijos vadovų sąskaitų suvedinėjimo auka“, – liūdnai kalbėjo Audrius Kalvėnas, jau 9 metus prikaustytas prie neįgaliojo vežimėlio.

Neįgalaus vairuotojo A.Kalvėno prašymą vienas pareigūnas išgirdo,  o kitas – ne.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Neįgalaus vairuotojo A.Kalvėno prašymą vienas pareigūnas išgirdo, o kitas – ne.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Neįgalaus vairuotojo A.Kalvėno prašymą vienas pareigūnas išgirdo,  o kitas – ne.<br>V.Balkūno nuotr.
Neįgalaus vairuotojo A.Kalvėno prašymą vienas pareigūnas išgirdo, o kitas – ne.<br>V.Balkūno nuotr.
Neįgalaus vairuotojo A.Kalvėno prašymą vienas pareigūnas išgirdo,  o kitas – ne.<br>V.Balkūno nuotr.
Neįgalaus vairuotojo A.Kalvėno prašymą vienas pareigūnas išgirdo, o kitas – ne.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

„Lietuvos rytas“

Nov 30, 2017, 6:18 AM, atnaujinta Nov 30, 2017, 6:42 AM

Informacinių technologijų specialisto ir filosofo 48 metų A.Kalvėno situacija nepavydėtina. Vienas policijos vadovas leidimą tamsinti automobilio stiklus išdavė, bet kitas atėmė.

Kauno kelių policijos valdybos viršininkas Vigintas Lukošius pareikalavo grąžinti jo pirmtako prieš trejus metus išduotą leidimą tamsinti šio neįgalaus vyro vairuojamo automobilio priekinį ir šoninius stiklus.

Negalintis savarankiškai judėti žmogus priverstas automobilyje naudoti kateterį, o praeiviai, pastebėję ką nors darant ties vieta, kuri vadinama intymia, išvadina jį iškrypėliu ir net iškviečia policiją.

70 procentų tamsinti stiklai A.Kalvėną saugojo tokiose situacijose nuo smalsuolių žvilgsnių, ypač kai jis prie mokyklos pasitikdavo dukterį.

Sunku neprarasti orumo

„Praeiviai, ne kartą pastebėję mane šlapinantis sėdint vairuotojo vietoje, sustodavo prie automobilio, belsdavo į automobilio langą, vadindavo iškrypėliu. Toks aplinkinių elgesys žeidžia mane, nes aš negaliu vaikščioti dėl traumos pasekmių.

Prašau sudaryti galimybę man normaliai, be praeivių stebėjimo ir užgauliojimo, įžeidimų, neprarandant orumo ir savigarbos patenkinti natūralius fiziologinius poreikius vairuotojo vietoje, t.y. leisti užtamsinti priekinį ir šoninius mano automobilio langus“, – rašė A.Kalvėnas savo pareiškime.

Vyriškio argumentai įtikino tuometį Kauno kelių policijos viršininką Daną Česnauską. Pasitaręs su teisininkais ir teisėjais pareigūnas pasirašė leidimą užtamsinti A.Kalvėno vairuojamo automobilio stiklus daugiau, nei leidžia Kelių eismo taisyklės.

Tuo metu policija jau buvo sulaukusi skundų dėl iškrypėlio, kuris savo mašinoje nežinia ką išdarinėja ties intymia vieta.

Po to A.Kalvėnas du kartus keitė automobilius ir du kartus gavo naują leidimą tamsinti automobilio stiklus.

Domisi pats Vilnius?

Tačiau naujojo Kauno kelių policijos viršininko V.Lukošiaus šie argumentai neįtikino.

Susitikęs su A.Kalvėnu pareigūnas pranešė, kad šia situacija „domisi pats Vilnius“.

Esą D.Česnauskas yra išdavęs du leidimus tamsinti automobilio stiklus, o vairuotoją su antruoju leidimu policininkai jau sulaikė Marijampolėje.

V.Lukošius pasiūlė neįgaliajam grąžinti jo pirmtako išduotą leidimą ir kreiptis į teismą.

Atsakymą sunku apskųsti

Tačiau netrukus paaiškėjo, kad į teismą kreiptis neįmanoma. Mat leidimą tamsintiems stiklams A.Kalvėnas policijai grąžino savanoriškai, todėl teismas tokio ieškinio net nepriimtų.

A.Kalvėnas tvirtino pats tikrai nenorėjęs grąžinti jam padedančio dokumento, bet buvo priverstas tai padaryti. Todėl jis paprašęs policininkų patikslinti formuluotę.

Po kelių dienų neįgalusis paštu gavo patikslintą raštą, kur vėl buvo įrašyti žodžiai apie jo savanoriškai grąžintą leidimą.

Instrukcijai – dešimt metų

Policijos rašte taip pat primenama, kad 2007 metais paskelbtoje vidaus reikalų ministro instrukcijoje nėra numatyta galimybė išduoti leidimą tamsinti automobilio langus dėl asmens neįgalumo, todėl leidimas važinėti automobiliu tamsintais stiklais jam nebus išduodamas.

Negana to, Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė Justina Kazragytė „Lietuvos rytui“ pranešė, kad A.Kalvėnui dar grėsė ir bauda nuo 30 iki 40 eurų. Tačiau kadangi vairuotojas geranoriškai grąžino leidimą naudotis automobiliu tamsintais stiklais, administracinė atsakomybė nebuvo taikoma.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.