Garsūs modeliai įspėjo mergaites apie įtartinas atrankas ir pagundas

Po Dovilės Didžiūnaitytės kryčio iš viešbučio 14-ojo aukšto jos artimuosius kankina klausimas, kodėl tai įvyko. Priežasčių ieško ir jos draugės, kolegės.

 Daug pasiekusios manekenės prabilo apie nematomą savo darbo pusę – tai, ko žiūrovai neišvysta pro išorinį spindesį, rampų šviesą.<br> Lrytas.lt koliažas
 Daug pasiekusios manekenės prabilo apie nematomą savo darbo pusę – tai, ko žiūrovai neišvysta pro išorinį spindesį, rampų šviesą.<br> Lrytas.lt koliažas
Apie modelio karjerą svajojančioms merginoms patariama eiti tik į rimtų agentūrų rengiamas atrankas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Apie modelio karjerą svajojančioms merginoms patariama eiti tik į rimtų agentūrų rengiamas atrankas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Viena daugiausia pasiekusių lietuvių manekenių J.Steponavičiūtė: "Reikia žinoti, kaip ir kada pasakyti "ne".
Viena daugiausia pasiekusių lietuvių manekenių J.Steponavičiūtė: "Reikia žinoti, kaip ir kada pasakyti "ne".
Po supermodelio R.Koršunovos kryčio Manhatane iš devintojo aukšto buvo keliama daug versijų, tarp kurių - kad menekenė priklausė sektai ir dėl to žuvo.
Po supermodelio R.Koršunovos kryčio Manhatane iš devintojo aukšto buvo keliama daug versijų, tarp kurių - kad menekenė priklausė sektai ir dėl to žuvo.
Milijonus uždirbanti Kate Moss kovojo su priklausomybe.<br>"ViDA Press" nuotr.
Milijonus uždirbanti Kate Moss kovojo su priklausomybe.<br>"ViDA Press" nuotr.
 „Modeliams tenka atlaikyti didelę konkurenciją, pavydą. Tame pasaulyje visko yra daug: alkoholio, narkotikų, vyresnių vyrų“, – teigė E.Žiūkaitė-Kislovski.<br> „Pix studija“ nuotr.
 „Modeliams tenka atlaikyti didelę konkurenciją, pavydą. Tame pasaulyje visko yra daug: alkoholio, narkotikų, vyresnių vyrų“, – teigė E.Žiūkaitė-Kislovski.<br> „Pix studija“ nuotr.
 „Aš manekenėms pasakau, kad jos vyksta ne pramogauti, o dirbti. Užsienio agentūros giria lietuvaites už tai, kad jos pareigingos“, – džiaugėsi A.Dagilė.<br> Asm. archyv. nuotr.
 „Aš manekenėms pasakau, kad jos vyksta ne pramogauti, o dirbti. Užsienio agentūros giria lietuvaites už tai, kad jos pareigingos“, – džiaugėsi A.Dagilė.<br> Asm. archyv. nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

„Lietuvos rytas“

Dec 4, 2017, 6:23 AM, atnaujinta Dec 4, 2017, 12:21 PM

Pirmąją žurnalistinio tyrimo dalį skaitykite čia.

Antrąją žurnalistinio tyrimo dalį skaitykite čia.

D.Didžiūnaitytės žūtis ne tik užminė mįslių, bet ir gerokai sukrėtė modelių pasaulį.

Daug pasiekusios manekenės prabilo apie nematomą savo darbo pusę – tai, ko žiūrovai neišvysta pro išorinį spindesį, rampų šviesą.

„Per 10 metų aplankiau daug šalių. Pagundų yra visur – tiek modelio, tiek bet kokios kitos profesijos atstovų kelyje gali pasitaikyti blogą įtaką darančių asmenų, pasiūlymų paragauti narkotikų.

Bet reikia žinoti, kaip ir kada pasakyti „ne“. Nes tai gali pakenkti darbui, sveikatai, gerovei“, – kalbėjo Julija Steponavičiūtė, gerai žinoma pasaulio mados sostinėse.

24 metų manekenė lankosi draugų vakarėliuose, išeina su draugėmis pavakarieniauti į restoranus, išgerti taurės vyno. Bet ji stengiasi nepervargti, tausoja jėgas ir vengia pavojingų situacijų.

Nuo 16 metų skraidyti po pasaulį pradėjusi J.Steponavičiūtė patarė būsimoms manekenėms neįsivaizduoti, kad pinigai byrės nuo pradžių. Kad gerai uždirbtų, manekenės turi įdėti nemažai pastangų ir per kelerius metus susikurti gerą vardą.

„Visi sprendimai yra mūsų pačių rankose. Pavyzdžiui, prieš šešerius metus Šanchajuje dalyvavau „Dior“ kolekcijos pristatyme. Prie upės buvo pastatyta didžiulė palapinė – dieną ten demonstravome kolekciją, o vakare vyko vakarėlis.

Buvo daug blizgesio, šurmulio, daug garsenybių. Tačiau pabuvusios ten porą valandų su draugėmis grįžome tiesiai į viešbutį ilsėtis. Mados verslo renginiai ar vakarėliai neturėtų būti siejami su naktinių klubų gyvenimu“, – kalbėjo J.Steponavičiūtė.

Apgaulingi kvietimai į jachtą

„Modelių kelyje daug pagundų ir jos lengvai pasiekiamos. Todėl aš ir manekenėms, ir jų tėvams kartoju, kad reikia saugotis“, – teigė agentūros „Major Amber Models“ savininkė Agnė Dagilė.

Į užsienį išvykstančioms nepilnametėms manekenėms agentūros vadovė draudžia lankytis vakarėliuose. O vyresnes merginas A.Dagilė įspėja, kas joms gali būti pasiūlyta. Pavyzdžiui, Milane, Paryžiuje aplink manekenes sukasi vadinamieji „piarai“ ir kviečia nemokamai apsilankyti naktiniuose klubuose. Ten merginoms siūlomi nemokami kokteiliai, atveriamos durys į VIP zoną.

Kuo daugiau gražių merginų pavyksta privilioti, tuo daugiau solidžių klientų klubas gali tikėtis sulaukti.

„Aš manekenėms pasakau, kad jos vyksta ne pramogauti, o dirbti. Užsienio agentūros giria lietuvaites už tai, kad jos pareigingos“, – džiaugėsi A.Dagilė.

Modelių agentūros vadovė atidžiai renkasi ir verslo partnerius užsienyje.

Kartą Turkijos agentūros vadovas pakvietė manekenes, tarp kurių buvo ir lietuvė, praleisti laisvalaikio jo jachtoje.

Vyras tikino, kad ten bus tik agentūros darbuotojai. O iš tiesų jachtoje buvo jo draugai. Tai sužinojusi A.Dagilė liovėsi su juo bendradarbiauti.

Įtartina vilnietei pasirodė ir modelių atranka, šią vasarą vykusi Vilniaus centre esančiame prabangiame viešbutyje.

Buvo skelbiama, kad ieškoma manekenės veido kremo reklamai. Fotosesija turėjo vykti Meksikoje. Ten išvyko penkios lietuvaitės.

Feisbuke jos dėjo nuotraukas ne iš fotosesijos, o iš vakarėlių, į kuriuos skraidė privačiu lėktuvu.

Pamačiusi tokius vaizdus A.Dagilė džiaugėsi, kad ten neišvyko modeliai iš jos agentūros.

A.Dagilė nesiunčia manekenių ir į Jungtinius Arabų Emyratus, nes nenori rizikuoti. Agentūros vadovės nuogąstavimai turi pagrindo.

„Lietuvos rytas“ 2005 metais atliko tyrimą ir išsiaiškino, kokia veikla užsiėmė tuo metu garsi Klaipėdos šokių mokykla bei kelios tariamos modelių agentūros. Jos verbavo merginas fotosesijoms, o iš tiesų siuntė į Dubajų tenkinti turtingų arabų aistrų.

Tarp atrinktų modelių buvo nemažai nepilnamečių, mat arabų šeichai pageidavo nekaltų mergaičių. Už tokį darbą jos gaudavo dovanų – fotoaparatų, telefonų, visokių blizgučių.

Kai kurias mergaites iš kaimų į Vilniaus oro uostą atlydėdavo motinos ir be baimės patikėdavo sąvadautojoms. Motinos džiaugdavosi, kad dukros uždirbs daug pinigų.

„Būna, kad modelis per dieną uždirba 2 tūkstančius eurų, tik ne visoms pasiseka. Manekenės pajamas gauna nepastoviai“, – paaiškino A.Dagilė.

Tarp modelių – konkurencija

Savo kelyje pagundų turėjo ir 34 metų vilnietė Eglė Žiūkaitė-Kislovski.

„Modeliams tenka atlaikyti didelę konkurenciją, pavydą. Tame pasaulyje visko yra daug: alkoholio, narkotikų, vyresnių vyrų.

Jei manekenė turi stuburą, ji po madų vakarėlio vyksta ne pratęsti linksmybių, o namo. Gerti ar ne – pačios merginos pasirinkimas“, – teigė E.Žiūkaitė-Kislovski, nuo 12 metų vaikščiojusi ant podiumo.

Jos karjeroje buvo paklydimų, norėjosi atsipalaiduoti. Tačiau po kurio laiko įvyko lūžis – Eglė pasakė „stop“.

Eglė būsimoms manekenėms ir kitoms merginoms patarė per dieną neįsimylėti, vengti nepažįstamų siūlomų pramogų, kvaišalų.

„Narkotikai dabar lengvai pasiekiami. Teko matyti, kaip žmonės vartojo nesislėpdami. Girdėjau, jog ir klubuose į gėrimus įpilama tam, kad po to tuo žmogumi būtų galima pasinaudoti, jį apvogti.

Tėvai turėtų mergaites pamokyti, kad jos būtų išrankesnės“, – kalbėjo „Pix studijos“ vadovė, mokanti paaugles ne tik grožio paslapčių, bet ir atsargumo.

Niujorke – manekenės krytis iš buto balkono

2008-ųjų birželio 29-osios naktį Niujorke (JAV) 20-metė supermanekenė Ruslana Koršunova iškrito iš buto, esančio devintame aukšte, balkono.

Policija jos bute nerado grumtynių požymių. Todėl iš pradžių buvo manoma, kad manekenė iššoko pati, norėdama nusižudyti. Vėliau jos draugas prabilo, kad R.Koršunova ką tik buvo grįžusi iš madų demonstravimo Paryžiuje ir atrodė „pasiekusi pasaulio viršūnę“.

Kitas draugas kalbėjo, kad ji galėjo būti nužudyta dėl pinigų. Rusijos gražuolė laukė teismo, kurio sprendimu jai turėjo būti grąžinti 500 tūkst. JAV dolerių. Ruslana atsitiktinai sužinojo, kad jos agentai ją apvaginėjo. Ji padavė ieškinį į teismą.

„Galbūt ji buvo paprasčiausiai pašalinta, kad nereikėtų mokėti pinigų?“ – svarstė manekenės draugai.

Ekspertai teigė, jog mergina galėjo pasilenkti per savo balkono turėklą, kad atitrauktų polietileno tinklelį, kuris uždengė namo fasadą. Aukštas manekenės ūgis, emocinis ir fizinis nuovargis galėjo lemti, kad mergina neišlaikė pusiausvyros. Dar buvo kalbama, kad ji priklausė sektai.

K.Moss šlovės kelyje – narkotikų duobė

Per ilgus karjeros metus net 300 žurnalų viršelius papuošusi 43 metų Kate Moss uždirba milijonus. Nuo savo karjeros pradžios britė tapo įtakinga naujų mados tendencijų skleidėja.

Tačiau ir jos kelyje būta paslydimų. Švęsdama 31-ąjį gimtadienį ji susipažino su alternatyviojo roko grupės „Babyshamles“ vokalistu ir gitaristu Pete’u Doherty. Jis garsėjo skandalingais nuotykiais, buvo baustas už narkotikų vartojimą ir laikymą, muštynes.

2005 m. rugsėjo 15-ąją britų dienraštyje „Daily Mirror“ pasirodė nuotraukos, kuriose supermodelis savo mylimojo grupės įrašų metu uostė kokainą. Netrukus daug didelių bendrovių nutraukė sutartis su K.Moss.

Supermodelis kovojo su priklausomybe, gydėsi, nutraukė draugystę su P.Doherty. Vėliau ji ištekėjo už grupės „The Kills“ gitaristo Jamie Hince’o, o jos nuotraukos vėl ėmė puošti mados žurnalus.

Visą žurnalistų tyrimą skaitykite dienraštyje „Lietuvos rytas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.