Premjeras apie Vyčio paminklą: „Nepasirašysiu, turiu savo nuomonę“

„Žinių radijo“ laidoje „Pozicija“  premjeras Saulius Skvernelis apie Seime renkamus parašus tam, kad Lukiškių aikštėje būtų pastatytas Vyčio paminklas, o ne iškiltų konkursą laimėjusio autoriaus Andriaus Labašausko projektas, sakė, kad tokie sprendimai turėtų būti priimami ne Seime.

Premjeras nepalaiko Vyčio paminklo idėjos Lukiškių aikštėje.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Premjeras nepalaiko Vyčio paminklo idėjos Lukiškių aikštėje.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 7, 2017, 8:28 AM, atnaujinta Dec 7, 2017, 8:31 AM

„Ne įstatymais reikia spręsti, koks paminklas, monomentas turi būti pastatytas. Jei Seime pradėsime leisti įstatymus reguliuojančius, tai nėra pagrindinis ar svarbiausias Seimo darbas“, – teigė jis, o paklaustas, ar pasirašys, kalbėjo: „Nepasirašysiu, turiu savo nuomonę“.

Jei vis tik tai būtų daroma įstatymu, tai turi būti detaliai išdėstyta teisės aktuose.

„Šiuo atveju viskas vyksta pagal procedūras, dabar yra ta stadija, kai turi būti atlikti techniniai derinimo darbai. Jei viskas atitiks, projektas bus įgyvendintas,“ – kalbėjo premjeras ir pridūrė, kad būtina laikytis numatytos procedūros.

„Aistros dėl Lukiškių aikštės verda dar nuo sovietmečio, bet šis konkursas buvo su pakankamais stipriais demokratijos elementais, mūsų branda priimti vieną ar kitą demokratinį sprendimą ir jį kvestionuoti“, – tikino S.Skvernelis.

Naujienų portalas lrytas.lt primena, kad šią savaitę susirinkusi Seimo Valstybinės istorinės atminties komisija pabrėžė, kad tokio plano įgyvendinimas kategoriškai prieštarautų dar pavasarį parlamente priimtai rezoliucijai.

Komisijos posėdyje dalyvavęs visuomeninio judėjimo „Talka kalbai ir tautai“ pirmininkas Gintaras Karosas kreipdamasis į komisijos narius žodžių į vatą nevyniojo. Visuomenininkas iš karto kirto, kad dėl aikštės memorialo surengtas konkursas buvo neteisėtas.

„Mūsų asociacija mano, kad pats konkursas buvo imitacinis. Jis neatitinka Seimo rezoliucijos, kurioje sakoma, kad Lukiškių aikštėje turi stovėti laisvės kario Vyčio monumentas“, – sakė G.Karosas.

Socialdemokratų darbo frakcijos narė Irena Šiaulienė pastebėjo, kad nors Seimas pavasarį ir priėmė rezoliuciją, niekas nebuvo daroma, kad ji būtų įgyvendinta. Pasak politikės, Seimo rezoliucija buvo priimta sutartinai ir privaloma laikytis joje numatytų nuostatų.

„(Trečiadienį. – Aut.) Seimo valdyboje kalbėjome ir nusprendėme, kad Seimo pirmininkas turėtų rasti konkrečią kalbą su Vyriausybės vadovu. Rezoliucijoje buvo aiškiai kalbama apie Vytį. Tas konkursas buvo Kultūros ministerijos sprendimas ir aiškus rezoliucijos nevykdymas. Vyriausybė turėtų grįžti prie sprendimo, kad Seimo rezoliucija būtų įgyvendinta ir baigtųsi visuomenės kiršinimas. Seimo dokumentas yra priimtas ir mes turime pasiekti jo įgyvendinimą“, – kalbėjo parlamento vicepirmininkė I.Šiaulienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.