Seimūnai užsimoję užkasti partizanų bunkerį

Čia turi stovėti tik Vytis – jokių kitų memorialų sostinės Lukiškių aikštėje negali būti. Tokie kategoriški reikalavimai skambėjo vakar surengtame Seimo Valstybinės istorinės atminties komisijos posėdyje.

A.Sakalausko sukurtas Vytis kitais metais gali iškilti prie Kauno pilies.
A.Sakalausko sukurtas Vytis kitais metais gali iškilti prie Kauno pilies.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Dec 7, 2017, 7:05 AM

Nors Kultūros ministerijos surengtą Lukiškių aikštės memorialo konkursą laimėjo architekto ir dizainerio Andriaus Labašausko projektas – partizanų bunkerį simbolizuojanti kalva – visuomenė nenurimo.

Daugelis žmonių įsitikinę, kad šioje aikštėje turi stovėti skulptoriaus Arūno Sakalausko sukurta „Laisvės kario“ (Vyčio) skulptūra.

Be to, paveldosaugininkai pareiškė, kad memorialas su kalva pažeistų jau anksčiau patvirtintas Lukiškių aikštės vertingąsias savybes – mat ji turi būti lygi.

Konkursą pavadino niekiniu

„Mūsų asociacija mano, kad pats konkursas buvo imitacinis. Jis neatitinka Seimo rezoliucijos, kurioje sakoma, kad Lukiškių aikštėje turi stovėti „Laisvės kario“ (Vyčio) monumentas“, – vakar Seimo komisijos posėdyje kalbėjo visuomeninio judėjimo „Talka kalbai ir tautai“ pirmininkas Gintaras Karosas.

Anot visuomenininko, kai buvo paskelbtas konkursas dėl memorialo Lukiškių aikštėje, Seimo rezoliucija buvo pamiršta, todėl to konkurso rezultatai yra niekiniai.

Prieštarauja rezoliucijai

Seimo vicepirmininkė, Socialdemokratų darbo frakcijos narė Irena Šiaulienė irgi pabrėžė, kad nors Seimas pavasarį beveik vienbalsiai priėmė rezoliuciją, nieko nebuvo daroma, kad ji būtų įgyvendinta.

„Seimo valdyboje kalbėjome ir nutarėme, kad Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis turėtų rasti konkrečią kalbą su Vyriausybės vadovu Sauliumi Skverneliu.

Rezoliucijoje buvo aiškiai kalbama apie Vytį. O surengusi konkursą Kultūros ministerija šios rezoliucijos nevykdė.

Vyriausybė turėtų pasiekti, kad Seimo rezoliucija būtų įgyvendinta ir baigtųsi visuomenės kiršinimas“, – kalbėjo I.Šiaulienė.

Valstiečių frakcijos atstovas Povilas Urbšys sprendimą nestatyti Lukiškių aikštėje Vyčio pavadino skandalingu pasipriešinimu Seimo valiai. Anot jo, siekiant statyti kitą memorialą, toliau bandoma neteisėtiems veiksmams suteikti teisinį pavidalą.

„Mes negalime abejingai stebėti. Turime siekti, kad nebūtų pažeidinėjami įstatymai ir kad būtų paisoma Seimo normų.

Turime kalbėti labai griežtai“, – sakė P.Urbšys, ragindamas komisiją išsiųsti oficialų raštą Vyriausybei.

Konservatorius Vytautas Juozapaitis pritarė, kad Seimo rezoliucijos nevykdymas iki kraštutinimo supriešina visuomenę.

„Aiškiai, sąmoningai eita konflikto link. Mes turime pasiųsti žinutę, kad Kultūros ministerija ar Vyriausybė turi prisiimti atsakomybę. Reikia įpareigoti Vyriausybę, kad ji tučtuojau įgyvendintų mūsų rezoliuciją“, – kalbėjo V.Juozapaitis.

Priminė tvarkymo projektą

Lukiškių aikštės sutvarkymo projekto vadovas Kęstutis Akelaitis priminė, kad nėra laiko ilgai ginčytis, kas turi stovėti aikštėje, – iki valstybės atkūrimo šimtmečio minėjimo liko du mėnesiai, o iki Mindaugo karūnavimo dienos – kiek daugiau nei pusė metų.

„Kad iki to laiko kas nors būtų padaryta, reikia žengti tokiu keliu: eliminuoti konkurso pirmos vietos laimėtoją, pripažinti nugalėtoju Vyčio projektą ir nedelsiant pradėti jį įgyvendinti. Taip užbaigti šį reikalą“, – siūlė K.Akelaitis.

Pasak architekto, Lukiškių aikštės tvarkymo projekte buvo numatyta, kad joje turi atsirasti valstybės simbolis: „Visi išmatavimai buvo parašyti, koks Vytis turi būti ir iš kokios medžiagos pagamintas. Tai įstatymiškai patvirtinta.“

Valstietis sudėjo taškus

Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas valstietis Eugenijus Jovaiša pabrėžė, kad autorinės teisės priklauso pertvarkytos aikštės architektams. Be to, projekte esą aiškiai pasakyta, kad aikštėje turi atsirasti valstybės simbolis, o tokie, pagal Konstituciją, yra vėliava, himnas ir herbas.

„Aikštėje daugiau nieko negalima padaryti ir jokie konkursai negali vykti. Visi vertinimai ir projektai yra neteisėti. Vienintelis lūkestis, kad tai būtų valstybės simbolis.

Taip rimtai reikia ir žiūrėti į šitą reikalą. Klaidinti žmonių negalima, kad kažkas daugiau ten gali būti“, – taškus diskusijoje sudėjo E.Jovaiša.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą