Socialdemokratų žvalgytuvės prieš prezidento rinkimus: intriga - dėl dviejų kandidatų

Socialdemokratai išsiaiškino, kas iš jų turėtų geriausius šansus būsimuose prezidento rinkimuose. Tačiau nuo to kairiesiems netapo lengviau: favoritė netrykšta noru, o kito kandidato ryžtas rungtis gąsdina.

 Socialdemokratai išsiaiškino, kas iš jų turėtų geriausius šansus būsimuose prezidento rinkimuose. 
 Socialdemokratai išsiaiškino, kas iš jų turėtų geriausius šansus būsimuose prezidento rinkimuose. 
Ne pirmą kadenciją Europarlamente esanti  V.Blinkevičiūtė norėtų ten likti.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Ne pirmą kadenciją Europarlamente esanti V.Blinkevičiūtė norėtų ten likti.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
 V.P.Andriukaitis prezidento posto siekė du kartus.<br> D.Umbraso nuotr.
 V.P.Andriukaitis prezidento posto siekė du kartus.<br> D.Umbraso nuotr.
 A.Sysas pripažino, kad tiek labiau spindinti V.Blinkevičiūtė, tiek V.Andriukaitis turi mažai šansų, bet vis dėlto rinktųsi pastarąjį.<br> T.Bauro nuotr.
 A.Sysas pripažino, kad tiek labiau spindinti V.Blinkevičiūtė, tiek V.Andriukaitis turi mažai šansų, bet vis dėlto rinktųsi pastarąjį.<br> T.Bauro nuotr.
 Atlikta apklausa kol kas nepadėjo apsispręsti ir socialdemokratų vedliui Gintautui Paluckui.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
 Atlikta apklausa kol kas nepadėjo apsispręsti ir socialdemokratų vedliui Gintautui Paluckui.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

„Lietuvos rytas“

Dec 9, 2017, 7:48 AM, atnaujinta Dec 9, 2017, 11:20 AM

Europarlamentarė Vilija Blinkevičiūtė ir eurokomisaras Vytenis Andriukaitis. Šiuos du veikėjus per „Vilmorus“ atliktą apklausą žmonės įvardijo kaip geriausius socialdemokratų kandidatus prezidento rinkimuose.

Įkandin V.Blinkevičiūtės (per 27 proc. balsų) ir V.Andriukaičio (11,2) išsirikiavo Seimo nariai Rasa Budbergytė (3,5), Juozas Olekas (3,2) ir Algirdas Sysas (2,3).

Politikė turi kitų planų

Už buvusią socialinės apsaugos ir darbo ministrę V.Blinkevičiūtę norėtų balsuoti ir vargšai, ir turtingesni socialdemokratų gerbėjai, ji patinka ir miestiečiams, ir kaimiečiams. Teigiamai šią politikę įvertino net 40 proc. Darbo partijos ir 38,7 proc. valstiečių rėmėjų.

Bėda ta, kad socialdemokratų favoritės spindesys Lietuvoje gerokai priblėsęs, o ir pati politikė nedega noru dalyvauti būsimuose prezidento rinkimuose – ji linkusi siekti dar vienos kadencijos Europos Parlamente.

Tiesa, V.Blinkevičiūtė viešai to dar nepasakė: „Sau atsakymą tikrai turiu, bet kol kas viešai jį aptarinėti anksti.“

Komisaro ryžtas ir gąsdina

Nors V.Andriukaitis prezidento posto siekė net du kartus, „Lietuvos ryto“ šaltiniai Socialdemokratų partijoje tvirtino, kad eurokomisaras turi ambicijų ir trečią kartą bristi į tą pačią upę.

Toks partijos garbės pirmininko ryžtas džiugina ne visus bičiulius. Kai kurie kalbinti kairieji nuogąstavo, kad dėl prieštaringų vertinimų sulaukiančių V.Andriukaičio kalbų, ypač Rusijos atžvilgiu, jo kandidatavimas socialdemokratams gali sukelti daugiau rūpesčių, nei duoti naudos. Todėl netgi svarstoma, ar partijai šįkart verta iš viso turėti kandidatą.

Bet yra manančių ir kitaip. Antai R.Budbergytė įsitikinusi, jog socialdemokratai negali tiktai iš šalies stebėti prezidento rinkimų kampaniją: „Žinau, kad yra bičiulių, kurie į šiuos rinkimus žiūri itin skeptiškai, bet aš niekaip nesuprantu tų partijų, kurios remia nepartinius kandidatus.“

R.Budbergytė abejojo, ar pavyks įkalbėti V.Blinkevičiūtę, todėl vėliavą esą galėtų nešti V.Andriukaitis: „Jis vienų mėgstamas labiau, kitų mažiau, bet patirties iš jo neatimsi. Aš gal netgi manyčiau, jog ji yra per didelė, kad V.Andriukaitis į Lietuvos politinę padangę sugrįžtų tyliai.“

Padėtų išsilaižyti žaizdas

A.Sysas pripažino, kad tiek labiau spindinti V.Blinkevičiūtė, tiek V.Andriukaitis turi mažai šansų, bet vis dėlto rinktųsi pastarąjį.

Seimo narys mano, kad eurokomisarui galėtų pavykti prezidento rinkimų kampaniją lydėsiančias diskusijas pakreipti į kairę – socialdemokratinio oro gūsis esą būtų naudingas Lietuvai.

Be to, anot A.Syso, dalyvavimas prezidento rinkimuose partijai padėtų lengviau išsilaižyti skyrybų žaizdas: „Rinkėjai gal turėtų galimybę išgirsti kitokią retoriką, nei buvo iki šiol.“

Vengs ankstesnės klaidos

Atlikta apklausa kol kas nepadėjo apsispręsti ir socialdemokratų vedliui Gintautui Paluckui. Jis taip pat dar nežino, kas būtų naudingiausia partijai: kelti savo kandidatą, remti kurį nors kitą ar rinkimus stebėti iš šono.

„V.Blinkevičiūtei palankūs apklausos rezultatai neįpareigoja jos kandidatuoti. Prezidento rinkimai yra menkas malonumas, kandidatams tenka didžiulis emocinis ir fizinis krūvis, todėl priversti žmogų juose dalyvauti negali, jis pats turi norėti“, – „Lietuvos rytui“ sakė G.Paluckas.

Be to, politikas atkreipė dėmesį, kad prezidento rinkimai vyks tuo pat metu kaip ir rinkimai į Europos Parlamentą, kuriuose V.Blinkevičiūtei numatytas partijos sąrašo lyderio vaidmuo.

„Dėl vieno dalyko aš esu apsisprendęs ir partijai siūlysiu nekartoti ankstesnės klaidos, kai vienas žmogus sėdėdavo ant dviejų kėdžių – ir kandidatavo į prezidentus, ir buvo sąrašo lyderis“, – kalbėjo G.Paluckas.

Apie V.Andriukaičio galimybes siekti prezidento posto socialdemokratų vadovas kalbėjo itin atsargiai ir neatmetė, kad partija gali iš viso nekelti kandidato, bet sutelkti visą dėmesį į kitus rinkimus: „Nemanau, kad reikėtų dramatizuoti tokią galimybę.

Iki šiol partija visada turėdavo savo kandidatą – stipresnį ar silpnesnį. Konservatoriai pastaruoju metu vis ką nors remdavo.

Todėl galimi įvairūs variantai. Tai – strategijos dalykai.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.