Seksualiniai priekabiautojai ryžtasi laužyti žmogaus prigimtį

Žurnalas „Time“ šįmet Metų žmogumi paskelbė tylos laužytojus – tuos, kurie stojo į kovą už seksualinio išnaudojimo atvejų viešinimą. 

 A.Kaluginas.
 A.Kaluginas.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Dec 11, 2017, 6:17 AM, atnaujinta Dec 11, 2017, 6:22 AM

Ar tos pačios lyties asmenų priekabiavimas yra didesnis nusikaltimas nei priešingų lyčių? Apie tai „Lietuvos rytas“ kalbėjosi su psichologu-psichoterapeutu Andriumi Kaluginu.

Pirmąją straipsnio dalį apie seksualinį priekabiavimą skaitykite čia, antrąją dalį - pokalbį su Nerijumi Juška galite skaityti čia. 

– Bet koks seksualinis priekabiavimas, nesvarbu, kas priekabiauja, yra labai žmogų traumuojantis potyris. Bet jei yra vienos lyties žmogaus, vyriškio ar moters, priekabiavimas prie tos pačios lyties asmens, tai yra dvigubai didesnė trauma. Ir jos pasekmės dar sunkesnės.

Laužomas jaunų, ne homoseksualių, žmonių gyvenimas, ne tik jų psichika, bet ir prigimtis. Nes jie verčiami tapti homoseksualiais.

Tokie psichikos išgyvenimai jiems formuoja daug kompleksų, įvaro baimę turėti normalų lytinį gyvenimą, seksualinius tradicinius santykius.

Priekabiavimo auka ima nebepasitikėti savimi, niekina, smerkia save, nes verčiamas tapti homoseksualiu prieš savo norą ir prigimtį. Dėl to kyla ypač skaudžių tragedijų, nes žmonės palūžta psichologiškai.

Kiek man teko kalbėtis su aukomis, patyrusiomis homoseksualių žmonių priekabiavimą, jis prasideda ne nuo tiesioginio pasiūlymo tapti seksualiniais partneriais, o nuo psichologinio priekabiavimo.

Viena mano pacienčių, moteris iš akademinio pasaulio, pasakojo, kad jos kolegė pradėjo, atrodytų, nuo nekaltų pokalbių: visi vyrai kiaulės, čia nieko tokio, visi taip daro, ko čia gėdytis?

Antras etapas jau būna šantažuojamasis. Gausi geresnį darbą, padarysi karjerą.

Tai jau ryškus seksualinis priekabiavimas.

– Kas apskritai yra seksualinis priekabiavimas? Gal tai tik flirtas, juokelis?

– Nesvarbu, ar vyras priekabiauja prie moters, moteris – prie vyro, ar vyras prie vyro, moteris – prie moters. Tai yra savo psichologinės galios rodymas kitam žmogui.

Aš asmeniškai seksualinį priekabiavimą priskiriu prie seksualių patyčių. Mūsų visuomenėje patyčios jau vertinamos kaip blogis. O seksualinis priekabiavimas teisinamas iškreiptu būdu: ji pati norėjo, provokavo. Tad uždrauskime mini sijonus ir iškirptes, kad neprovokuotų!

– Seksualinį prievartavimą ar priekabiavimą patyrusios moterys apie tai ima kalbėti. Tai lyg mažesnė gėda, nei vyrui pripažinti, kad jis patyrė homoseksualų priekabiavimą?

– Taip, nes tas vyras jau įgauna visą rinkinį kompleksų. Ir gėda, ir kaltė, kad jis nesugebėjo pasipriešinti, nieko pakeisti, ir baimė, kad pats bus tuoj apšauktas „pidaru“.

Tos aukos ypač yra pažeidžiamos. Moterys, pasiskundusios, kad patyrė viršininko priekabiavimą, dažniausiai bus užjaučiamos. Jei tu pasakysi, kad patyrei homoseksualaus žmogaus priekabiavimą, būsi visuomenėje jau ne balta, o kokia nors žalia varna.

– Bet vyrui gal lengviau apsiginti – duodi į dantis, ir kalba baigta?

– Puiku, aš taip ir daryčiau, duočiau abiem rankom į dantis. Ir tai būtų teisinga. Aš galėčiau apsiginti. Bet yra daug užguitų jaunuolių, kurie žodžio negali ištarti kokiam nors visuomenėje žinomam veikėjui. Be to, ne visi sugeba į agresiją atsakyti agresija.

– Mano pašnekovė pasakojo, kad jos talentingas sūnus turėjo pasirinkti – arba tapti vestuvių muzikantu, arba džiuginti žmones savo talentu. Tam jis paaukojo vaikystę, ilgus studijų metus. Kaip šiuo atveju? Ar žinant, kad tas vaikinas beveik neturi kaip pasipriešinti, toks seksualinės galios demonstravimas nėra ypač žiaurus?

– Aš to dar nelaikyčiau seksualiniu priekabiavimu. Iš pradžių tai yra tik nepadorus pasiūlymas. Aš perku, tu parduodi. Sandėris. Ir tai tampa suaugusio žmogaus pasirinkimo klausimu. Jo valia, priimti ar atmesti sandėrį. Kitas dalykas, kai žmogus įspraudžiamas į kampą, diena iš dienos psichologiškai verčiant jį į meilės guolį. Kai prasideda tas gudrus manipuliavimas, kai pradedama iš toli.

Jaunuoliui kyla psichologinių išgyvenimų, jis ima suprasti, ko iš jo norima, prasideda blaškymasis, dvejonės, jo psichika ima klibėti. Kai žmogui pasiūloma, jog jis šoks Londono balete – jau konkretu. Jis renkasi – šokti ar ne.

Bet tas paruošiamasis etapas, ta seksualinė migla yra pats baisumas ir žiaurus išgyvenimas. Tai yra pats tikrasis seksualinis priekabiavimas.

– Teisiškai turbūt bet koks seksualinis priekabiavimas, tos pačios lyties asmens ar priešingų lyčių, vertinamas vienodai.

– Nesu teisininkas. Tik aišku, kad seksualinis smurtas įrodomas lengviau nei seksualinis priekabiavimas. Nors jų abiejų žala turbūt visais atvejais žmogui yra labai didelė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.