Arūnas Dumalakas. Vilniaus gatvių beskonybė – kaip ruskyne

Ruskynas. Kito žodžio nėra apibūdinti sostinės gatvių beskonybę.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Dec 16, 2017, 7:00 AM, atnaujinta Dec 16, 2017, 12:16 PM

Kai šaligatviai tampa slidūs, kiemsargiai jiems pabarstyti semia smėlį iš žalių, geltonų, pilkų ir gelsvų dėžių. Kiekviena gatves prižiūrinti įmonė jų prisivežė kokių norėjo. Nes iš savivaldybės niekas nepasakė, kad reikia vienodų geltonos ar kitos spalvos dėžių.

Gerai, kad bent kiemsargiai dėvi šviesą atspindinčias liemenes ar ryškiaspalves striukes žiemą. Bent tuo jie išsiskiria iš praeivių.

Bet tai ne savivaldybės nuopelnas. Apsirengti iš tolo matomais drabužiais tokių profesijų atstovams būtina. Kaip policininkams, kelininkams.

Pasirodo, įvesti tvarką galima. Juk savo įvaizdžiu besirūpinančios įmonės net tarnybiniam transportui dažyti naudoja vienodas spalvas. Tačiau tos pačios įmonės, kurių gatves prižiūrinčių traktorių ir sunkvežimių spalva vienoda, kažkodėl gatvėse primėto skirtingų spalvų smėlio dėžių. Kad Vilnius atrodytų kaip vaikų darželis?

Anksčiau savivaldybė dar mėgino kovoti su taksistais, versdama juos visus automobilius nudažyti vienoda spalva. Taip, kaip įprasta Vakarų Europoje. Ten jeigu taksi skirtingos spalvos, bent vienodi plafonai.

Vilniaus taksistų priversti laikytis tvarkos nepavyko, tad dabar jų automobiliai ne tik įvairiausių spalvų, bet ant jų ir užrašus, telefonų numerius kokių tik sugalvoja šriftų klijuoja.

Kad Vilniui visiškai nerūpi įvaizdis, dar labiau aiškėja pasidairius į miesto transportą. Tiek jau to jo būklė, žiūrėkime į spalvas.

Troleibusai dar vienodesni, gelsva ir raudona spalva nudažyti. Tik bėda, kad daugumą netrukus teks nurašyti. Kokios spalvos transporto priemonės juos pakeis?

O štai miesto autobusų spalva – tikras jovalas. Seniau geltona ir mėlyna spalva nudažytus autobusus baigia pakeisti iš įvairių pakampių supirktos dėvėtos transporto priemonės.

Jų spalvos – žydra, balta, geltona, vyšninė, net violetinė. Vilnius pirko, kur pigiau, kur geresnė technikos būklė, nė negalvodamas apie savo įvaizdį.

Dar įvairesnių spalvų miesto išsinuomoti seni autobusai. Kai vienas jų atrieda į stotelę, nejučiomis savęs klausi: kurioje pasaulio valstybėje anksčiau šis violetiniais ir žaliais dryžiais nudažytas autobusas važinėjo? Indijoje, Bangladeše?

Tiesa, nauji miesto autobusai vienodos spalvos – raudoni. Tik kas savivaldybėje sugalvojo, kad Vilniui reikia tokios spalvos? Kodėl miestas, deklaruojantis savo išskirtinį žalumą, renkasi kraujo spalvą?

Juk anksčiau Vilnius buvo pradėjęs pirkti pilkos spalvos transporto priemones. Įvairių jų buvo markių, bet jau iš spalvos atpažindavai – štai atrieda miesto autobusas.

Kaip Kaune – ten autobusai raudoni, o troleibusai – ryškios salotinės spalvos. Kaip Klaipėdoje, kur autobusai mėlyni kaip jūra. Kaip Rygoje, kur visas miesto transportas mėlynos, žydros ir baltos spalvos. Kaip kiekviename Europos mieste, kuris rūpinasi savo įvaizdžiu.

To nepasakysi apie Vilnių. Mat savivaldybės vadovai nusprendė, kad nebereikia miesto estetikos skyriaus.

Tad dabar stotelėje laukdamas svarstai – atvažiuoja 2G maršruto ar akcinės bendrovės „Montuotojas“ darbininkus vežantis autobusas?

„Sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.