Pagalbos šauksmas: sniegas neša ne šventinę nuotaiką, o tamsą

Nors iškritęs sniegas daug kam atneša džiaugsmą ir primena apie artėjančias šventes, vieno kaimo gyventojams jis reiškia visai ką kitą. Širvintų rajone, Musninkų seniūnijoje esančio Vinkšnabrasčio kaimo gyventojams sniegas praneša, kad namuose tuoj pat neliks elektros.

 Iškritus sniegui kaimas lieka be elektros.<br> lrytas.lt asociatyvus montažas.
 Iškritus sniegui kaimas lieka be elektros.<br> lrytas.lt asociatyvus montažas.
 Iškritus sniegui kaimas lieka be elektros.<br> R.Danisevičiaus asociatyvi nuotr.
 Iškritus sniegui kaimas lieka be elektros.<br> R.Danisevičiaus asociatyvi nuotr.
 Iškritus sniegui kaimas lieka be elektros.<br> V.Balkūno asociatyvi nuotr.
 Iškritus sniegui kaimas lieka be elektros.<br> V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 16, 2017, 5:50 PM, atnaujinta Dec 17, 2017, 12:25 PM

Problema – įsisenėjusi

Viename iš Vinkšnabrasčio kaimo namų su šeima gyvenanti Daiva susisiekusi su naujienų portalu lrytas.lt pasakė: „Kalbėkime greitai. Man bet kada gali išsikrauti telefonas, o pakrauti neturiu galimybių.“

Taip yra dėl to, kad, kaip pasakojo moteris, vos iškritus sniegui ar papūtus stipresniam vėjui, visame kaime dingsta elektra.

„Tai yra normalu, kai žmonės išbūna po parą laiko be elektros. Elektra dinginėja pastoviai. Dabar tikrai nėra ekstremali situacija, bet mums užtenka tiek sniego, kad elektra dingtų parai laiko“, – pasak Daiva.

Apie gedimus, pasak Vinkšnabrasčio gyventojos, Energijos skirstymo operatorius (ESO) yra informuojamas kiekvieną kartą dingus elektrai. Taip nutiko ir šeštadienį. Penktadienio vakare dingus elektrai gyventojai kreipėsi į ESO su prašymu spręsti situaciją.

„Aišku, naktį niekas tvarkyti nesiims. Mums pasakė, kad atvažiuos 11 val. ryto, bet vėliau pranešė, kad tvarkyti atvažiuos 14 val. Tačiau aš netikiu, kad ir tada jų sulauksime“, – šeštadienio vidurdienį lrytas.lt pasakojo Daiva.

Pasak moters, ši problema Vinkšnabrasčio gyventojus kamuoja jau ne pirmus metus. Ji teigė, kad pastarąjį dešimtmetį ji kartojasi vos subjurus orui, vos pakilus vėjui ar pradėjus snigti, o tvarkyti įsisenėjusios problemos, anot Daivos, neskubama.

Dingusi elektra kaimo gyventojams reiškia ne tik tamsą namuose. Kadangi namuose įrengtos modernios vandens tiekimo ir šildymo sistemos, dingus elektrai gyventojai lieka ir be vandens, ir be šilumos namuose. Daiva pasakojo, kad jos namuose dingus elektrai gana greitai tampa itin šalta.

Be to, dėl nuolat dingstančios elektros genda ir namų apyvokos prietaisai. Moteris sakė, kad dėl šios problemos jau turėjo pakeisti dvi elektrinės virykles bei skalbimo mašiną. Jai neramu ir dėl neseniai įsigyto namų kompiuterio.

„Mes gyvename šaltai. Lyg ir esame modernūs žmonės kaime, bet neturime nei kavos kaip išsivirti, nei nieko. Ir tai yra normalu. Mums dar pasakė: „Klausykite, juk jūs gyvenate kaime. Čia miesto žmonėms reikia skubėti.“ Jūs man pasakykite, kuo skiriasi miesto ir kaimo žmogus tokiu atveju?

Mums rašo žinutes, kad gedimas bus sutvarkytas 11 val., tada nukelia į 14 val., tada dar parašo, kad į 19 val. ir galiausiai praneša, kad: „Atleiskite, gedimas nesutvarkytas, sutvarkysime rytoj.“ Ir taip mes liekame toliau be elektros“, – piktinosi Vinkšnabrasčio gyventoja.

Moteris taip pat sakė, kad net kai ir pranešama gyventojams, jog gedimai šalinami, jiems neaišku, ar taip vyksta iš tikro, nes elektra neatsiranda, o ir patikrinti, ar iš tikro kokie nors darbai yra vykdomi, galimybių nėra.

Vykdo darbus

Naujienų portalas lrytas.lt susisiekė su ESO. Įmonės atstovė ryšiams su visuomene Akvilė Adomaitytė teigė, kad Vinkšnabrasčio kaime gedimai yra tvarkomi.

„Vinkšnabrasčio kaime dirbame nuo ryto, tvarkome gedimus ir darome viską, kad energijos tiekimas būtų atkurtas kuo greičiau, per artimiausias valandas. Gyventojų dėl laikinų nepatogumų atsiprašome“, – sakė A.Adomaitytė. Tiesa, į klausimą ar gyventojai gali tikėtis, kad su tokia problema nebeteks susidurti, nebuvo atsakyta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.