Per 12 mėnesių iš keturiolikos pirmūnų ministrų šeši jau tapo atsilikėliais

Paskutinė šiųmetė visuomenės nuomonės apklausa, kurią gruodžio 1-10 d. surengė „Vilmorus“, beveik sutapo su valstiečių vadovaujamos Vyriausybės veiklos pirmosiomis metinėmis. Kaip įvertinta valdžia?

 A.Verygos (kairėje) reitingas – ypač prastas, o M.Vainiutė yra tarp labiau nepalankiai vertinamų ministrų.<br> lrytas.lt montažas.
 A.Verygos (kairėje) reitingas – ypač prastas, o M.Vainiutė yra tarp labiau nepalankiai vertinamų ministrų.<br> lrytas.lt montažas.
 Ypač prastas įvairiuose skandaluose besimurdančio Sveikatos apsaugos ministerijai vadovaujančio A.Verygos reitingas.<br> D.Umbraso nuotr.
 Ypač prastas įvairiuose skandaluose besimurdančio Sveikatos apsaugos ministerijai vadovaujančio A.Verygos reitingas.<br> D.Umbraso nuotr.
 M.Vainiutė yra tarp ministrų, kurie vertinami labiau nepalankiai nei palankiai.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
 M.Vainiutė yra tarp ministrų, kurie vertinami labiau nepalankiai nei palankiai.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

„Lietuvos rytas“

Dec 16, 2017, 7:15 AM, atnaujinta Dec 18, 2017, 8:26 AM

Vaizdas – prieštaringas. 2016-ųjų gruodį ir šių metų sausį visi keturiolika ministrų nusipelnė daugiau palankių nei nepalankių vertinimų. Tada ypač ryškiai žibėjo Vyriausybei vadovaujančio Sauliaus Skvernelio žvaigždė. Premjeras populiarumo lenktynėse apčiuopiamai pranoko net prezidentę Dalią Grybauskaitę.

Šiuo metu S.Skvernelis – trečiojoje vietoje, nors jo reitingas dar gana aukštas. Palankiau nei premjerą gyventojai vertina ne tik šalies vadovę, bet ir Kauno merą Visvaldą Matijošaitį.

Kur kas ryškiau keitėsi žmonių požiūris į kai kuriuos ministrus. Pasirodo, su jais susiję visuomenės lūkesčiai buvo nepamatuoti.

Dabar jau šeši iš jų vertinami labiau nepalankiai negu palankiai. Tai Liana Ruokytė-Jonsson (kultūros), Žygimantas Vaičiūnas (energetikos), Kęstutis Navickas (aplinkos), Milda Vainiutė (teisingumo), Jurgita Petrauskienė (švietimo ir mokslo) ir Aurelijus Veryga (sveikatos apsaugos).

Ypač prastas įvairiuose skandaluose besimurdančio Sveikatos apsaugos ministerijai vadovaujančio A.Verygos reitingas. Šį valstiečių atstovą net 58,2 proc. apklaustųjų įvertino neigiamai ir tik 17,8 proc. – teigiamai.

 

Maždaug taip pat nepalankiai (58 proc.) vertinamas tik dar vienas veikėjas – nemėgstamiausiu šalies politiku senokai pripažintas Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos pirmininkas europarlamentaras Valdemaras Tomaševskis.

Politologų manymu, kritikos taikiklyje esantis A.Veryga tapo savotišku skydu daugeliui savo kolegų, nors per metus jie ne kažin ką nuveikė. Sutelkusi savo dėmesį į nuolat linksniuojamą sveikatos apsaugos strategą visuomenė atlaidžiau žiūri į kitų Vyriausybės narių veiklą, o kai kurių paprasčiausiai nepastebi.

Vis dėlto tai, kad aštuonis ministrus apklausos dalyviai įvertino labiau palankiai nei nepalankiai, – neblogas rezultatas. Ypač prisiminus netolimą praeitį.

Antai 2013-ųjų gruodį, kai savo veiklos metines minėjo tuomečio premjero Algirdo Butkevičiaus vadovaujama Vyriausybė, net devyni ministrai buvo su minuso ženklu ir tik penki – su pliuso.

Tiesa, partijų rikiuotėje valdantieji socialdemokratai tada įtikinamai pirmavo.

Dabartinės valdžios branduolio valstiečių padėtis – kitokia. Juos, kaip ir prieš mėnesį, lenkia opoziciniai konservatoriai, o trečioje vietoje tebelieka socialdemokratai. Paradoksalu, kad visų trijų pirmaujančių partijų lyderiai vertinami labiau neigiamai nei teigiamai.

Vertindami institucijas apklausos dalyviai šįkart aukštesnį pažymį nei anksčiau parašė žiniasklaidai. Vilniaus universiteto docento, buvusio Žurnalistikos instituto vadovo Deimanto Jastramskio manymu, pasitikėjimas žurnalistais galėjo šoktelėti dėl aktyvesnių jos pastangų atskleidžiant įvairius neskaidrius politikų ryšius.

* Skelbiant šiuos apklausos rezultatus nuoroda į „Lietuvos rytą“ būtina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.